Sahte çürük raporu davasından 70 kişi aranıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Kasım 2009 16:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Askere gitmek istemeyenlere sahte çürük raporu temin edenler ile rapor alarak askere gitmeyen 32 kişinin Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde devam eden yargılanmasında dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı. Dava kapsamında halen 70 kişinin arandığı belirtiliyor. Mahkemede tutuklu sanıklardan Süleyman Eke, kendi davalarıyla 159 yükümlünün, ünlü ve zengin kişilere sahte "çürük" raporu hazırlayan çetenin üyesi olmak suçundan tutuklanan 'Bamya' kod adlı Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un davası arasında bir bağlantı olup olmadığının araştırılmasını istedi. Ancak mahkeme heyeti, bu talebi esasa etkisi olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Aralarında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile hiçbir bağlantısı bulunmayan tutuklu ve tutuksuz 32 sanıklı sahte çürük raporuyla ilgili Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi'nde görülen davaya bugün devam edildi. Halen 5 kişi davada tutuklu olarak yargılanıyor. Mahkemede, sahte çürük raporu alan ve tespit edildiği için şuan askerde olan zanlıların alınan ifadeleri okundu.

Duruşmada Mahkeme Başkanı Havacı Kıdemli Albay Ahmet Erdem, aranan şahısların yakalanamamasından dert yandı. Bu davayla ilgili aranan şahıslardan yakalanıp getirilenin olmadığını dile getiren Erdem, 70 kişinin 2007 Kasım ayından itibaren arandığını ama yakalanamadığını söyledi.

Yakalama emirlerinin çıkarıldığını anlatan Erdem, kimilerinin belediyede memur olduğunu belirtti. Gelenlerin ise 'arandığımı öğrendim, geldim' dediğini aktaran Erdem, şahısların yakalanamamasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu vurguladı.

Tutuklu sanıklardan Turgut Gündüz, baskı altında kendisinin ifadesinin alındığını belirterek insanın insana yapmayacağı hakaretlerin yapıldığını ileri sürdü.

Gündüz, bu ifadesini kabul etmediğini kaydetti. Tutuklu sanıklardan Levent Özcan ile ilgili tanıklık yapan Serkan Ayrancı ise kendisinin sahte çürük raporundan dolayı 10 ay ceza aldığını ve 159 gün cezaevinde yattığını söyledi.

Yeminsiz tanıklık yapan Ayrancı, "Rapor düzenleyenleri tanımıyorum. Süleyman Eke'yi tanıyorum. Levent Özcan'ı tanımıyorum. Sahte rapor düzenleyip düzenlemediğini bilmiyordum. İlk kez duruşmada gördüm ve öğrendim." dedi.

MAHKEME BAŞKANI İLE TUTUKLU SANIK EKE ARASINDA 'ÜÇOK' TARTIŞMASI

Mahkeme Başkanı Havacı Kıdemli Albay Ahmet Erdem ile tutuklu sanıklardan Süleyman Eke arasında Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok konusunda tartışma yaşandı.

Süleyman Eke, "Ahmet Zeki Üçok'un çürük raporu nedeniyle tutuklu olduğunu biliyoruz. Burada görülen davada yine çürük raporuyla ilgili. İki dava arasında bir bağlantı var mı? Araştırılmasını istiyorum. 37 kişi savcıyla anlaşmış mıdır?" diye konuştu.

Üçok'un sahte çürük raporundan değil 'yağmaya azmettirmek' suçundan tutuklu bulunduğunu dile getiren Kıdemli Albay Ahmet Erdem, Eke ile tartışmaya girmeyeceğini belirterek denilenleri kayda geçirdi. Daha sonra Erdem, iddiaları eski astsubay Aytekin Demirtaş'a sordu. Demirtaş, "Albayımı çok iyi tanıyorum. Soruyu yakıştıramadım. Erdem Kılıç ile Süleyman Eke arasında irtibat olduğunu değerlendiriyorum." şeklinde konuştu.

Talepler kısmında bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, davalarda hazır bulunma zorunluluğundan dolayı vareste tutulmalarını istedi. Bu talebe gerekçe olarak ise çeşitli rahatsızlıklarını gösterdiler. Mahkeme heyeti ise talepleri yerinde gördü ve duruşmadan vareste tuttu. Ancak gerekli görülmesi halinde tutuklu ve tutuksuz şahıslar mahkemeye tekrar çağrılabilecek. Tutuklu sanıklardan Süleyman Eke'nin talebi de esasa etkili olmadığı gerekçesiyle reddedildi. Duruşma başka bir tarihe ertelendi.

14 SANIK HAKKINDA 5 YILDAN 10 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR

İddialara göre sahte çürük raporları eski astsubay Aytekin Demirtaş hazırlıyordu. Askeriyede çalışan memur Levent Özcan ise raporların teyidini yapıp kesinleştiriyordu. Sanıklar, askere gitmek istemeyen vatandaşların çeşitli hastalıklarının olduğunu göstererek askeri hastanelerden sahte rapor aldığı belirtiliyor. Sağlam oldukları halde askere gitmeyen kişiler için "epilepsi hastası", "akciğer tiberkülozu" ya da "kalp hastası" gibi sebepler gösteriliyor. Şahıslardan ise 5 ile 50 bin TL arasında bir ücret talep ediliyor.

Savcı Hava Hakim Yüzbaşı Evren May Doğru'nun hazırladığı iddianamede 10'u tutuklu toplam 32 sanıktan "Askerliğe elverişli olduğu halde askere gitmemek isteyenlere sahte rapor hazırlayan" 14 sanık için 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber