Sağlık Bakanlığı, domuz gribiyle ilgili birimleri uyardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Pandemik A(H1N1) virüsüne karşı koruyucu önlem olarak tüm yurtta başlattığı çalışmalar kapsamında 6 ay -5 yaş ve kronik hastalara uygulanan Pandemik A(H1N1) aşı uygulaması hakkında ülke genelindeki birimleri uyardı. İl sağlık müdürlüklerine gönderilen bilgi notunda, halk arasında 'domuz gribi' olarak bilinen 'Pandemik grip'le ilgili detaylı ve uyarıcı bilgiler yer alıyor.

Pandemik gribin kolay bulaşan bir hastalık olup, bütün dünyada ve Türkiye'de hızla yayıldığının vurgulandığı bilgi notunda, hastalığın özellikle risk gruplarında ağır seyrederek ölümlere yol açtığına dikkat çekiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın bilgi notunda şu ifadelere yer veriliyor: "Hastalananların yarısı ve ölümlerin yaklaşık beşte biri çocukluk yaş grubundadır. Hastalığın alt solunum yollarına inme eğilimi yüksektir. Zatürre, sinüzit, orta kulak iltihabı en sık rastlanan komplikasyonlar olup; beyin dokusu, kalp kası ve kas iltihabı ile Guillain-Barre Sendromu başta olmak üzere birçok komplikasyon görülebilmektedir. Bu hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmadır. Hastalıktan korunmak için çocukların aşılanması, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Hastalık Koruma ve Kontrol Merkezi ile birlikte Türkiye Grip Pandemisi Bilim Kurulu'nca da tavsiye edilmiş ve bu karar Sağlık Bakanlığı'nca uygulamaya konmuştur. Devletimiz aşıyı temin ederek halkımızın hizmetine ücretsiz olarak sunmaktadır. Aşının koruyuculuğu, uygulanmasından 2 hafta sonra başlamakta ve yüzde 90'ın üzerinde koruyuculuk oluştuğu bildirilmektedir."

Aşı sonrası istenmeyen izleme sistemi konusunda da yurt genelindeki birimleri uyaran Sağlık Bakanlığı, aşılama sonrası istenmeyen etkilerin izlenmesi ve değerlendirilmesinin hem erken tanı ve tedavinin sağlanması, hem de aşılama hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesi ve halkın aşı uygulamasına güveninin geliştirilmesi bakımından önem taşıdığını açıkladı. Pandemik A(H1N1) 2009 aşısı uygulaması sonrası ortaya çıkabilecek yaygın durumların "baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ateş, mide bulantısı, terleme artışı, üşüme, titreme, kasık, koltuk altı ve boyun lenf bezlerinde şişlik" olabileceğinin kaydedildiği açıklamada, bu durumların genellikle aşıdan hemen sonra ortaya çıktığını ve bir iki gün içinde tedavi gerektirmeksizin kaybolduğuna işaret edildi.

Pandemik A(H1N1) 2009 aşı uygulaması sonrasında Sağlık Bakanlığı'na bildirilmesi gereken konuların da açıklandığı bilgi notunda; "Asıl olarak mevsimsel grip aşılaması sonrasında görülmüş ve literatürde geçen yan etkiler olup bu yan etkilerin pandemik aşıdan sonra da görülebileceği varsayımından yola çıkılarak tanımlanmış olan çok nadir ortaya çıkabilecek tıbbi durumlardır. Aşı uygulaması sonrası ortaya çıkabilecek çok nadir durumlar şunlardır: Ciddi alerjik reaksiyon, anafilaksi, bir ya da birkaç sinirde ağrı, nörit, trombositopeni, nefrit, vaskülit

konvülsiyon, ensefalomiyelit, ensefalit gibi nörolojik bozukluklar, Guillain Barre Sendromu, Bell paralizisi, demiyelinizasyon bozuklukları Okulorespiratuvar Sendrom. Bunların yanı sıra, sağlık personeli ya da toplum tarafından aşılamayla ilgisi olduğu düşünülen ciddi olguların (ölüm, sakatlık, konjenital anomali ile sonuçlanan veya hastanede yatış gerektiren) ile kümelenme gösteren durumların ve toplumda ciddi kaygı ya da olumsuz propaganda nedeni olan durumların da ASİE kapsamında bildirimi ve incelenmesi gerekmektedir." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber