Devlet, 38 bin özürlüyü işe alacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Kasım 2009 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özürlü istihdamını kadro sınırlaması dışında tutan düzenleme ile yeni yılda 38 bin 192 özürlüye kamuda doğrudan işegirme hakkı doğdu. En fazla özürlü personeli 16 bin 256 açığı olan Milli Eğitim Bakanlığı alacak. Sağlık Ba-kanlığı'nın 8 bin 51, Emniyet'in 6 bin 229, Adalet Bakanlığı'nın ise bin 813 özürlü memur kadrosu boş.

-Maliye Bakanlığı, 38 bin 192 özürlüye devlette iş kapılarını açtı. 2010 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında yapılan bir değişiklik ile kamuda ilk defa işe alınacak özürlülerle ilgili istisnai düzenlemeye gidildi. 1 Ocak 2010 tarihinde yürürlüğe girecek düzenleme ile kamudaki özürlü istihdamı, kadro sınırlaması dışında bırakıldı. Bu şekilde kanun gereğince dolu kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda bulunan, ancak bu yükümlülüklerini kadro sınırlaması ve diğer nedenlerle yerine getiremeyen kamu kurum ve kuruluşları, 2010 yılı içerisinde özürlü kontenjanlarının tamamını doldurabilecek.

Konuyla ilgili bilgi veren üst düzey bir Maliye yetkilisi, özel durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı yüzde 40 ve üzerinde olan kişilerin 'özürlü' addedildiğine dikkati çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Kamu kuruluşları, dolu kadrolarının yüzde 3'ü oranında özürlü personel çalıştırmak durumunda. Ancak, bütçe kanunlarıyla belli sayıda açıktan atama izni verilen, emeklilik, ölüm, istifa veya nakil sonucu ayrılanların da yüzde 25'i oranında yeni memur alımında bulunabilen kamu kuruluşları, bu sınırlamalar ve diğer nedenlerle özürlü personel almaya pek sıcak bakmıyordu. Sonuçta 48 bin 549 adet kadroya karşılık, kamuda özürlü statüsünde sadece 10 bin 357 kişi istihdam ediliyor. Özürlü vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için ilk defa bir istisna getirdik. 2010'da özürlü istihdamı, kamuya tahsis edilen kadroların dışında değerlendirilecek. Bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşları, 2010 başından itibaren boş kadroları kadar özürlü personel alabilecek. Bu kadroların tümünü doldurabilecek." Halen kamuda 38 bin 192 özürlü kadrosu boş bulunuyor.

ÜNİVERSİTELERE 250 MİLYON LİRA

Bir başka yeni düzenleme ile de Üniversitelere Destek Projesi (ÜNİDES) uygulamaya konuluyor. Bu projenin ilk adımı olarak Maliye Bakanlığı, yeni yıl bütçesinden öğretim elemanı açığının kapatılması ve üniversitelerin fiziki mekan sorunlarının çözülmesi için 250 milyon lira ek para verecek. Aynı şekilde yeni kurulan 28 üniversiteye de toplam 250 milyon lira ek kaynak aktarılacak. Maliye Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 2007 yılında Karaman'da "Karamanoğlu Mehmet Bey", Ağrı'da "Ağrı Dağı", Kilis'te "Kilis 7 Aralık", Çankırı'da "Çankırı Karatekin", Artvin'de "Artvin Çoruh", Bitlis'te "Bitlis Eren", Osmaniye'de "Osmaniye Korkut Ata", Muş'ta "Muş Alpaslan", Mardin'de de "Mardin Artuklu" üniversiteleri kuruldu. Yeni kurulan bu 17 üniversiteye akademik, idari ve döner sermaye alanlarında yaklaşık 30 bin kadro ihdas edildi.

2008 yılında ise 9 devlet üniversitesi ile 2 vakıf üniversitesinin kurulmasına ilişkin kanun tasarıları Meclis'te kabul edildi. Böylece İstanbul'da 2 vakıf üniversitesi ile Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova üniversitelerine onay verildi. Bu 9 ile üniversite kurulması ile halen 85 olan üniversite sayısı 94'e çıkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber