Bağ-Kur' da 'Hemofili soygunu'

Haber Giriş : 29 Ocak 2005 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağ-Kur müfettişlerinin 'hemofili soygunu' adını verdiği rapora göre, 2000 yılında hastalara ihtiyaçları olmayan ilaçları veren çok sayıda doktor ve eczacı, kurumu 1.2 trilyon zarara uğratmış.

Bağ-Kur müfettişleri, hemofili hastalarına ihtiyaçları olmayan ya da ihtiyaçları üzerinde ilaç yazılması sonucu kurumun, 1.2 trilyon lira zarara uğratıldığını belgeledi. 2000 yılı rakamlarıyla 55 reçetede 1.2 trilyon olarak belirlenen usulsüzlükle ilgili soruşturma 4 yıldır sürüyor. Teftiş Kurulu raporlarında Başkent, Gazi, Fatih ve Hacettepe üniversitelerinin hastaneleri ve doktorları suçlanıyor. Suçlanan doktorlar arasında Gazi Üniversitesi'nin yeni Rektörü Kadri Yamaç da bulunuyor.

SORUŞTURMA 5 YILDIR BİTMEDİ
Soruşturma 2000 yılında Gaziantep'te Bağ- Kur'a fatura edilen bazı hemofili hastalarının reçetelerinin şüphe uyandırması ve Gaziantep Cumhuriyet Savcılığı'nın 2000/24242 sayılı iddianamesinde de yer alan ilginç bir ihbar ile başladı. Bir hemofili hastasına yazılan faktör 8 adındaki yüksek değerli ilacın alımı sırasında usulsüzlük ortaya çıktı. Polis ve savcılık soruşturma yürütürken, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü de reçeteleri incelemeye başladı. Teftiş Kurulu raporunun yanı sıra bilirkişi de oluşturuldu. Bilirkişi üyesi ve Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Halime Küçükyılmaz'un hazırladığı rapor doğrultusunda müfettişler Fevzi Çakmak ve Duran Çolaker, 7 Ekim 2003 tarihinde soruşturma raporlarını kaleme aldı. Çok sayıda eczacı ve doktorun adının verildiği raporda şu görüşlere yer verildi: "Değişik illerden Ankara'ya gelen sigortalı ve hak sahiplerine ihtiyaçları olmadığı halde veya ihtiyaçları üzerinde değeri yüksek olan faktör 8 ve 9 isimli hemofili ilaçlarının kullandırtılması sayesinde milyonlarca lira usulsüz kazanç elde edilmiştir."

SUÇ DUYURUSU
Soruşturma raporunda adı geçen doktorlar, eczaneler ve Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Kayseri, Bursa, Aksaray, Siirt, Adana, Balıkesir, Kırşehir, Sivas ve Elazığ'daki 50'ye yakın Bağ-Kur'lu hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Müfettişler usulsüzlüğü tespit edebildikleri 55 reçete tutarı olan 1.2 trilyon TL.'nin yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesini istedi. Yasal faiziyle bu miktar 4 trilyon lirayı buluyor.

PROFİLAXİ NEDİR?
Doğuştan gelen hemofili hastalığı bulunan hastalar, ayda bir ya da iki kez kanama geçirirler. Kanamanın durdurulması için bu hastalara faktör 8-9 iğnelerinin yapılması gerekiyor. Yeni geliştirilen Profilaxi uygulaması ise bu hastaların kanama olmadan önce iğne olmaları ve kanama risklerinin önceden ortadan kaldırılmasını sağlıyor. Bu yöntem sayesinde hastaların sosyal ve iş hayatlarının devam ettirilmesi sağlanıyor. Bilirkişi raporunda hastalık, "kanama ani ve beklenmedik bir olay olup hemortoz (eklem içi kanama) son derece ağrılı olgu olduğundan acil tedavi gerektirir" diye tanımlanıyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber