SGK'dan eczacıları şoke edecek karar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Aralık 2009 00:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 4 Aralık'ta yaptığı açıklamada, eylem yapmakta ısrar eden eczanelerin sözleşmelerini iptal edeceklerini açıklamıştı ve eczacıları şoke eden karar bugün ihtar olarak bildirildi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), "Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) bugün itibariyle TEB ile imzaladığı İlaç Alım Protokolü'nü tek taraflı feshedeceğini bildirdiğini" açıkladı. Açıklamada, "fesih tarihinin 16 Ocak 2010 olacağı, bu süre içinde hastaların eczanelerden ilaç almaya devam edebileceği" belirtildi.

TEB'den yapılan yazılı açıklamada, TEB ile SGK arasında 19 Ocak 2009 tarihinde imzalanan, İlaç Alım Protokolü'nün SGK tarafından bugün itibariyle feshedilmediği, feshedileceğinin "ihtaren" bildirildiği kaydedildi.

Açıklamada, fesih tarihinin 16 Ocak 2010 olacağı ve bu süre içinde hastaların eczanelerden ilaç almaya devam edebileceği duyuruldu.

SGK'nın bazı eczacıların değil tüm eczacıların sözleşmesini feshedeceği bildirilen açıklamada, "Çünkü, eczacı adına sözleşme yapma yasal yetkisine sahip olan TEB ile yaptığı İlaç Alım Protokolü'nü feshetmiştir. 16 Ocak 2010 tarihinden sonra sözleşmesizlik dönemine geçildiğinde çok açıktır ki vatandaşın ilaca ulaşamamasının sorumlusu biz olmayacağız" denildi.


SGK, Birlik'i aradan çıkardı; eczanelerle tek tek anlaşma yapacak

Eczanelerin bir günlük kepenk kapatma eyleminin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) radikal bir karara imza attı.

SGK, Türk Eczacıları Birliği ile (TEB) sözleşmesini tek taraflı olarak feshetti. Noter huzurunda yapılan fesih işlemiyle, 4 Aralık'ta eczacıların yaptığı eylem Anayasa'ya göre, vatandaşın sağlık hakkının engellenmesi olarak yorumlandı. 16 Ocak 2010 tarihinde geçerli olacak fesihle yeni bir süreç başlayacak. SGK, 24 bin eczane ile tek tek anlaşarak Eczacılar Birliği'ni aradan çıkaracak. Bu kararın alınmasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in tavrının etkili olduğu öğrenildi. TEB, eczanelerle bireysel anlaşma yapılması halinde eylem kararı alacağını açıklamıştı.

Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasındaki kriz, yaklaşık 2 bin 500 üzerinde ilaçta yapılan indirim sebebiyle başladı. TEB, eczacıların, yeni kamu iskontoları ve ilaç indirimleriyle 800 milyon TL'lik zarara uğratıldığını iddia etmişti. Ancak Bakan Dinçer, eczacıların söz ettikleri gibi ciddi bir zararla karşı karşıya kalmadığını açıklamış, indirim zararlarının da ilaç firmaları tarafından karşılanacağını belirtmişti. Buna rağmen 4 Aralık'ta ülke genelinde 24 bin eczane, kepenk kapatmıştı. Bu eylemlerden sonra Ömer Dinçer, vatandaşın sağlık hizmetini tehlikeye atarak Anayasa'ya aykırı hareket eden TEB'in sözleşmesinin tek taraflı feshedilmesini istedi. Fakat TEB'in genel kurulu olduğu için bu süreç biraz ertelendi. Geçtiğimiz günlerde noter eşliğinde sözleşme tek taraflı olarak iptal edildi.

Benzer bir sorun geçtiğimiz yıl da yaşanmıştı. SGK'nın eczanelerle bireysel sözleşme imzalama alternatifi ilk o zaman gündeme gelmişti. Yeni dönemde Kurum, eczanelerle tek tek sözleşme imzalayacak. Eczaneler, ekranlarına gelecek formlarla sözleşmeyi kabul edebilecek. Eczaneler bireysel anlaşma sayesinde TEB'e verdikleri sözleşme ücretini de ödemeyecek.

Bu arada TEB geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği genel kurulun sonuç bildirgesinde, SGK'nın eczacılarla tek tek sözleşme imzalaması halinde yeni eylemler yapacaklarını duyurmuştu. 24 bin eczacının temsilcisi, 4 Aralık'ta bir günlük uyarı eylemine götüren sorunlar çözülene kadar mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etmişti.

Bildirgede şöyle denilmişti: "Kamu ile ilaç şirketi arasında yapılan bir alışverişe eczacıların zorla aracı edilmesinden doğan kamu kurum iskontolarının yükü eczane üzerinden alınana, ilaç şirketlerinin taahhütlerine tam olarak uyması, ilaç fiyat düşüşlerinde eczane stok zararlarının karşılanması için düşük fiyattan 45 gün süre ile ilaç temini sağlanana, muayene ücreti uygulamasına ve kamu veya özel kurumlara ait tüm bedellerin eczaneler aracılığıyla tahsil edilmesine son verilene, ilaç alım koşulları sadeleştirilerek İlaç Fiyat Kararnamesi değiştirilip eczacıların kâr oranları yükseltilene kadar hem masada hem de eczanelerimizde mücadeleyi sürdürme kararlığını ortaya koyduk."

ÇAĞLAR AVCI İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber