TBMM'nin gizli rekortmenleri

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ocak 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS Genel Kurulu'nda yapılan her konuşmayı, atılan her lafı tarihe not düşme adına kayda alan stenograflar, dakikada 300 hece yazabiliyor. TBMM Tutanak Müdürlüğü'ne bağlı olarak 42 kişiden oluşan stenograf ekibi, Meclis çalışmalarının yanı sıra Anayasa Mahkemesi'nde de görev yapıyor.

Meclis Genel Kurulu'nda en az üç kişi bulunan stenograflar, beş dakika önce Genel Kurul Salonu'na giriyor. İki buçuk dakika görev yaptıktan sonra salondan ayrılıyor. Yani stenograflar yedi buçuk dakika salonda kalıyor. Ancak Genel Kurul çalışmaları devam ettiği sürece bu döngü sürüyor. Meclis komisyonlarında ise her bir stenografın görev süresi 30 dakikaya çıkıyor.

EN ZAHMETLİ GÖREV

Stenografların görevi not almakla bitmiyor. Genel Kurul'da görev süresi biten stenograf, iki buçuk dakikalık görüşmenin tutanaklarını yazıya döküyor. İki buçuk dakikalık görüşmenin bant çözümü yaklaşık bir saati buluyor. Bant çözümü bitince yeniden Genel Kurul görevi başlıyor.

Stenograflar, önlerinde bulunan ışıklı ikaz lambasının yanmasıyla birlikte not almaya başlıyor. Işık bir sonraki stenografın önünde yanınca öncekinin görevi sona eriyor. Sadece stenografların bildiği, steno isimli bir dilde not alan stenograflar göreve başladıklarında 200 heceyi bir dakikada yazıyor. Uzman stenograflar ise ortalama 300 heceyi bir dakikada kaleme alıyor.

Fransızca kökenli olan 'steno' sözcüğü, 'Söylenen sözleri söylendiği kadar çabuk yazmaya elverişli, kısa ve yalın işaretlerden oluşan yazı yöntemi' anlamına geliyor.

Volkan YANARDAĞ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber