Liseli mucitlerden ilginç projeler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mart 2010 22:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması"nda Adana bölge finaline kalan liseli mucitler, ilginç çalışmalara imza attı.

Çukurova Üniversitesi Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Sarayı'nda sergilenen 81 proje arasında yer alan "görme engelliler için sensörlü baston", "yağmur sensörlü akıllı çamaşır ipi", "toplu taşıma araçları için akıllı kapı", "pratik meyve yıkama makinesi" adlı projeler sergiyi gezenler tarafından ilgiyle incelendi.

Mersin Özel Çağ Fen Lisesi öğrencileri Hüseyin Orhun Başkan ve Turhan Öncel, görme engellilerin yolda daha rahat yürümelerini sağlamak için "sensörlü baston" projesini geliştirdiklerini belirterek, "Bastonun ucundaki sensör, kullanan kişiyi, karşısına çıkan çukur ve engebeli yol ve cisimlere karşı sesle uyarıyor" dedi.

Bastonun maliyetinin 240 lira olduğu belirtildi.

İçel Mersin Fen Lisesi öğrencilerinden İlker Dinçer ile Süleyman Hilmi Kadı'nın, geliştirdiği "yağmur sensörlü akıllı çamaşır ipi" projesi ile balkonda bırakılan çamaşırların ani yağışlarda ıslanmadan toplanması sağlanıyor.

İçel Mersin Fen Lisesi öğrencileri Halil İbrahim Aytekin ile Mehmet Ali Doran da otobüslerde iniş ve biniş esnasında oluşan kazaları en aza indirmek için proje geliştirdi.

Çalışmaları sırasında hareket sensörü ve ampulden oluşan bir devre kurduklarını belirten Aytekin ve Doran, projeleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Hareket sensörünü arka kapının üst kısmına, ampulü de direksiyonun yan tarafında olacak biçimde yerleştirdik. Bu sayede merdivende herhangi bir hareket olduğunda hareket sensörü onu algılayarak, çıkışa bağladığımız ampul yanarak şoförü uyarıyor. Bu sayede şoförün basamakta olan kişiden haberdar olmasını sağladık" diye konuştu.

Mersin Fen Lisesi öğrencileri Zuhal Narin ve Özcan Gündeş de geliştirdikleri "pratik meyve yıkama makinesi" ile meyvelerin kolaylıkla hijyenik bir biçimde yıkanmasını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Sirke ve su konulan iki hazneye sahip makinede meyvenin fırçayla temizlendiğini ifade eden Narin ve Güneş, "Sirke meyve üzerindeki zararlı maddeleri arındırıyor, daha sonra aynı işlem su ile yapılarak meyvenin tadı bozulmadan temizlenmesi sağlanıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber