İki haberimiz Meclis gündeminde

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Nisan 2010 00:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Diyanet ve Özürlüler Sınav ücreti TBMM'de

Özürlü alımı için MEB tarafından yapılacak sınavla ilgili 110 TL'lik özürlü memur alım sınavının detayları başlıklı haberimiz ile Diyanet İşleri Başkanlığının Hac Görevlileri seçimi ile ilgili Din Bir Sen'den sözlü sınava tepki başlıklı ve Hac görevlisi seçimindeki değişikliğe büyük tepki başlıklı haberlerimiz CHP Yalova Milletvekili Muharrem İNCE tarafından soru önergesi ile TBMM'ye taşınmıştır. Soru önergelerini yayımlıyoruz.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 19.04.2010

Muharrem İNCE
Yalova Milletvekili

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organize edilen Hac ve umre ziyareti esnasında, Başkanlık hac ve umre ziyaretleri için kurum personeli görevlendirmektedir. Hac ve Umre Seyahatleriyle İlgili İşlerin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin ?Görevlendirilecek Personel? başlıklı 19. maddesinde Başkanlığın hac ve umre hizmetlerinin düzenli bir şekilde yürütülmesi için Başkanlıktan personel görevlendirebileceği ve bu personeli eğitime tabi tutabileceği hükme bağlanmıştır. Bununla birlikte; Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği'nin ?Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı? başlıklı 23. maddesinde ?yurt dışı, hac ve umre hizmetlerine yönelik Başkanlıkça yapılacak sınavlara katılacakların, Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavına (MBSTS) girmeleri ve Başkanlıkça tespit edilecek belirli bir puanı almalarının şart olduğu? hükme bağlanmıştır.

Hac ve Umre hizmetleri için görevlendirilecek personelin hiçbir haksızlığa uğramadan, objektif kriterler doğrultusunda belirlenmesi, hem yaptıkları işin, hem de görevlendirilecekleri vazifenin gereğidir.

Buna rağmen son günlerde, Diyanet İşleri Başkanlığı Personeli Hac ve umre hizmetleri için görevlendirilecek olan personelin objektif kriterler doğrultusunda belirlenmediği, hac ve umre hizmetleri için yurt dışında görevlendirilecek personel için belirlenen kriterlerin sürekli değiştirildiği yönünde şikâyetleri bulunmaktadır. Hac ve umre hizmetleri için görevlendirilecek personel için önce 3 yıl görev yapma ve sınav şartı bulunduğu, sonra bu 3 yıllık sürenin 5 yıla çıkarıldığı, 2010 yılında ise, minimum hizmet süresinin 8 yıla çıkarıldığı, yazılı sınav şartının kaldırıldığı ve hac ve umre hizmetlerinde görevlendirilecek personelin Müftüler tarafından yapılacak olan mülakat ile belirleneceği ifade edilmektedir.

Müftüler tarafından yapılacak olan mülakatın yazılı sınav kadar objektif olmayacağı açıktır.

Hac ve umre hizmetleri için görevlendirilecek personelin belirlenmesinde sürekli kriter değiştirilmesinin gerekçesi nedir?

18 Nisan 2010 tarihinde yapılan Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavının duyurusunda, hac görevlisi olmak isteyen personelin bu sınava girmesi gerektiği duyurulmuş mudur? Duyurulmuşsa, bu duyurudan ve dolayısıyla sınav sonucuna göre personel görevlendirmesi uygulamasından neden vazgeçilmektedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Sınav Yönetmeliği'nin 23. maddesi hükümleri yürürlükte iken yazılı sınavın mülakata dönüştürülmesinin hukuki dayanağı nedir?

Sınav ücretini yatırarak MBSTS sınavına hac görevlisi olmak için müracaat eden Diyanet İşleri Başkanlığı personeline, mülakat yöntemine geçildiği ve bu sınav sonuçlarının hac görevlisi olmak da kullanılmayacağı gerekçesiyle sınav ücretleri iade edilecek midir?

Sözlü sınav ve mülakat yönteminin tartışmalara kapı aralayacağı ve haksızlıklara yol açacağı ortada iken, bu tartışmalardan ve haksızlık iddialarından özellikle uzakta kalması gereken Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu tartışma ve haksızlık iddialarının merkezine çekilmesinin gerekçesi nedir?


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 19.04.2010

Muharrem İNCE

Yalova Milletvekili

Milli Eğitim Bakanlığı 2010 yılı Taşra Teşkilatı Özürlü Personel alımına ilişkin Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak sınav için sınava katılacak olan adaylardan 110 TL gibi yüksek bir sınav başvuru ücretinin istenmesinin gerekçesi nedir?

Sınav ücreti olarak belirlenen 110 TL hangi kriterlere göre belirlenmiştir?

Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü 2009 ve 2010 yılında (bu soru önergesinin yanıtlandığı güne kadar) hangi sınavları yapmıştır? Bu sınavlara kaç aday katılmıştır? Hangi sınav için ne kadar başvuru ücreti belirlenmiştir? Bu sınavlar için ayrı ayrı ne kadar harcama yapılmıştır? Bu sınavlara katılan adaylardan her sınav için ayrı ayrı olmak üzere ne kadar para toplanmıştır?

Özürlüler için yapılan bu sınavda, özürlülerimizden asgari ücretin 5'te biri kadar bir paranın istenmesi, özürlü istihdamıyla varılmak istenen amaçla örtüşmekte midir?

Yıkılan bir bina için binlerce lira para harcayan EĞİTEK, gözünü özürlülerin 110 lirasına mı dikmiştir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber