Çocuğunuzu tatil tehlikelerinden koruyun

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 23 Haziran 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İshal, gıda zehirlenmeleri, güneş çarpması ve yaralanmalar, yaz tatilinde çocukları bekleyen tehlikelerin başında geliyor. Ebeveynler özellikle açıkta satılan dondurmalar, gıdalar ile çocuğun aşırı sıcak saatlerde sokağa çıkması konusunda dikkatli olmalı

Aşırı sıcaklar en çok çocuk ve yaşlıları etkiliyor. Bu havalarda dışarı çıkmamayı tercih eden yaşlıların aksine, okulların da kapanmasıyla özgür kalan çocuklar için tehlike artıyor. Havuz, deniz keyfi derken güneşe ne kadar maruz kaldıklarının farkında bile olmayabiliyorlar. Anne babaların çok dikkatli olması ve kontrolü elden bırakmaması gerekiyor. Çocuklarda en çok güneş çarpması ve yanıklar; terleme ve isilik, mantar gibi cilt rahatsızlıkları; bisiklet, kaykay, paten veya oyunlarda düşme, çarpma ile oluşan travmalar; temiz olmayan su tüketimiyle mide asidini aşabilen mikroorganizmaların yol açtığı mide-bağırsak hastalıkları, yaz ishalleri; ağaçlık, açık alanlarda piknik, gezinti yapılırken sık karşılaşılan arı, kene böcek, yılan ve akrep sokmaları; yüzme sonrası oluşan göz ve deri enfeksiyonları; idrar yolu, üst solunum yolu ve dış kulak enfeksiyonları; tatilin hastanede doktorda sonlanmasına neden olabiliyor.

?GÜNEŞ KREMİ KATKISIZ OLMALI'

? Avrasya Hospital'dan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay ve Dr. Ersin Sarı, bu durumlara karşı alınabilecek önlemler ve acil hallerde ne yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi. Dr. Talay ?Güneş yanığında en iyi tedavi korunmadır. Çocukları ince giydirin, şapka ve gözlük taktırın ve koruyucu kremler sürün. Bol sıvı tüketilmesi, koruyucu güneş kremi kullanılması büyük önem taşır. Krem, katkı maddesi içermemeli ve parfümsüz olmalı; 50 faktör üzerinde koruma sağlamalıdır. Güneş yanığı ileri derecede ise mutlaka bir doktora başvurulması gerekir? dedi.

BİSİKLET KEYFİ KÂBUS OLMASIN

İsilikten korunmak için ilk yolun çocuğun vücudu için nemlendirici losyon kullanımı ve mevsime uygun kıyafet seçilmesi olduğunu söyleyen Dr. Talay ?Çocuğunuzun cildinde enfeksiyon belirtileri kızarıklık, şişme, ağrı, ısı artışı varsa hemen doktora başvurun. Bu arada bisiklet, kaykay, paten, spor ve çeşitli oyunlar gibi aktiviteler için başlık, dizlik, bileklik, dirseklik gibi koruyucuların kullanılması da çok önemli. Bu önlemler kaza sırasında travma şiddetini azaltır? dedi

?SAKIN PANİK YAPMAYIN'

Çocukların geçirdiği kazalarda ailelerin paniğe kapılmaması gerektiğini vurgulayan Talay şöyle konuştu: ?Kırıklar kol ve bacakta eklem dışında anormal hareket, ağrı, şişlik ile baş gösterir. Bölge, bir üstündeki eklemi de içine alacak şekilde kalın giysi, karton ile sabit bir konuma getirilir ve en yakın sağlık merkezine başvurulur.?

SPREY SİNEKSAVAR KULLANMAYIN

Yaz aylarının kabusu böcek sokmalarına da değinen Dr. Talay, şu bilgileri veriyor: Sivrisinek, kene ve örümcek gibi eklembacaklıların sokması ile deride kızarıklık ve şişlik oluşabileceği gibi, sivri sinek ısırması da sıtma denilen enfeksiyon hastalığının gelişmesine neden olabilir. Sivrisinek sokmalarına karşı önlem almak için pencereler ince tül perdelerle kapatılabilir, yine çocuk beşikleri cibinlik denen tüllerle korunabilir. Kapalı alanda sprey şeklinde böcek öldürücü kimyasalların kullanılması küçük bebekler için zararlı olabilir. Bu amaçla sivrisinek kovucuları kullanılabilir.

Havuz, göz ve cildi etkiliyor

Havuzda yüzme ile bulaşan hastalıkların daha çok göz ve deriyi etkilediğine dikkat çeken Dr. Sarı, belirtileri şöyle sıralıyor: Gözde kızarıklık, çapaklanma, akıntı ve sulanma ile seyreden konjunktivit bunların başında geliyor. Bazen de havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan aşırı düzeydeki klor, gözlerde tahrişe bağlı alerjik kızarıklık, yanma ve batma hissine neden olabilir. Bu durumlardan korunmak için havuz gözlükleri kullanılmalı. Ayrıca ultraviyole ışınlarından korunmak için özel güneş gözlükleri takılmalı. Havuzda yayılması kolay olan bir diğer enfeksiyon hastalığı da derinin yüzeysel mantar ve iltihabi enfeksiyonları. İdrar yolu enfeksiyonları da yaz aylarında özellikle kız çocuklarda sıklıkla görülür.

DIŞ KULAK ENFEKSİYONUNA DİKKAT

Çocuğunuzu korumak için havuzdan çıkınca hemen duş aldırıp mayosunu değiştirmelisiniz. Üst solunum yolu enfeksiyonları da yaz aylarında sık gözlemlenmektedir. Deniz ve havuza giren çocuklarda burun tıkanıklığı, ateş ve öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkar. Dış kulak enfeksiyonları kulağa dışarıdan giren mantar, bakteri ve virüs gibi mikroplar nedeniyle oluşur. Kaşıntı, iltihaplı akıntı ortaya çıkartabilir ve hasta bu durumda doktora başvurmalıdır. Bu tür rahatsızlıklar havuzdan kaynaklanır.

Açık gıdalardan UZAK DURUN

? Yaz ishalleri ve mide-bağırsak enfeksiyonları hakkında bilgiler veren Dr. Ersin Sarı ise içme suları ile yiyeceklerin yıkandığı suların temiz su kaynaklarından elde edilmiş olmasına özen gösterilmesi gerektiğine değinerek ?Mümkün olduğunca açıkta bekleyen yiyeceklerden satın alınmamalı, ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Açıkta satılan dondurmalar, özellikle sütlü, kremalı, mayonezli, etli yiyeceklerde sıcağın etkisiyle çoğalan bakteriler çocuğun sağlını tehlikeye sokar. Bunların neden olduğu gıda zehirlenmeleri kusma, karın ağrısı ve ardından ishalle kendini gösterir. Kusma ve ishal, vücudun savunma mekanizmalarındandır. Bu sayede gıda zehirlenmesine neden olan toksinler ve bakteriler vücuda daha fazla zarar vermeden dışarı atılmak istenir. Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurmak gerekir? diye konuşuyor. Yaz aylarında sık karşılaşılan bir diğer durum da çoğu kez kolibasilinin neden olduğu ve turist ishali olarak bilinen bağırsak enfeksiyonları. Dr. Sarı uyarıyor: Kanalizasyon suları ile sulanan tarlalarda yetişen ve iyi yıkanmayan yiyeceklerin yenmesi sonucu oluşan bu hastalık, bu kirli suların karıştığı sularda yüzmek veya bir şekilde bu suların bulaştığı yiyeceklerin yenmesiyle de bulaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber