Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, BDDK ve TMSF'yi denetleyebilecek "Süper Kurul" oluşturulması önerisini Meclis'e götürecek.

Haber Giriş : 22 Temmuz 2003 05:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, BDDK ve TMSF'yi denetleyebilecek "Süper Kurul" oluşturulması önerisini Meclis'e götürecek.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, TBMM Genel Kurulu'na, bankacılık sistemini ve bu alandaki kurulların işleyişini denetleyebilecek bir denetim kurulu oluşturulması önerisi götürecek. 5 uzmandan oluşacak 'Süper Kurul', Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nu (TMSF) denetleyebilecek.

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu önerisine göre, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun koordinatörlüğünde çalışacak kurulun 'inceleme' yanında 'soruşturma' yapabilme yetkisi de olacak. 5 kişilik kurulda şu uzmanlar görev alacak: Bir Sayıştay denetçisi, bir bankalar yeminli murakıbı, bir hesap uzmanı, bir başbakanlık müfettişi, bir Başbakanlık YDK başdenetçisi.

TBMM Genel Kurulu'na bu önerinin hangi formatta getirileceği, kurulun görev süresinin sınırlı olup olmayacağı netlik kazanmadı. Kalıcı bir denetim kurulunun oluşturulabilmesi için yasal değişiklik gerekiyor. Bu durumda konu, yasa önerisiyle TBMM gündemine getirilecek.

Süper Kurul'da görev alanlar

Bankalar Kanunu'na göre haklarında tedbir istenen bankalarla ilgili inceleme yapacak.

Bankacılık sektörünün güçlendirilmesi için geçen yıl gerçekleştirilen yeniden sermayelendirme operasyonu kapsamında banka yeminli murakıpları, bağımsız dış denetim kuruluşları ve BDDK tarafından yapılan üçlü denetimi inceleyecek. Kurul ayrıca, BDDK'nın, Maliye müfettişi, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu üyesi ve banka yeminli murakıbı tarafından yıllık olarak yapılan olağan denetimlerinin ne kadar sağlıklı yapıldığını da ele alacak.

BDDK ve TMSF kapsamındaki off-shore bankacılık uygulamalarını inceleyecek.

BDDK yönetiminin tüm işlemlerini denetleyecek.

Kurul, TBMM'den onay görürse, özel olarak da şu görevleri üstlenecek:

Demirbank, Ulusalbank dosyalarını inceleyecek.

Sitebank, Milli Aydın Bankası (Tarişbank), Kentbank, EGS Bank, Bayındırbank için inceleme ve soruşturma yapacak,

Hazine'ye 493 milyon dolar ek yük getiren İktisat Bankası'nın off-shore bankası Trade Deposit Bank olayını inceleyecek. Bu olayda İktisat Bankası'nın Malta Şube'si ile birleşme olmadığı halde Hazine tarafından bu şubeye 251 milyon dolar aktarıldığı, Hazine'nin yüklendiği toplam zararın ise 493 milyon dolara ulaştığı tespit edildi.

Bankekspres'in Tekfen Grubu'na satılmasını inceleyecek.

Esbank'a el konulması dosyasını inceleyecek.

Akşam

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber