4 yıllık lisans programını 7 yılda tamamlama şartı da kaldırılıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Aralık 2010 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

12 Eylül 1980'den sonra üniversiteden ayrılan tüm öğrencilere dönüş yolu açılırken, yükseköğretimden başarısızlık nedeniyle atılma uygulaması da kaldırılıyor.

AK Partililerin, ders geçme, kredi ve harç sistemini kökten değiştiren önergeleri, dün TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'ndaki yeniden yapılandırmayla ilgili torba tasarıya eklendi. Yeni düzenlemeyle 12 Eylül 1980'den itibaren üniversiteden atılan veya kendi isteğiyle ayrılan 300 bin dolayındaki kişiye sınavsız dönüş yolu açıldı. Getirilen aftan, türban nedeniyle okula devam edemeyenler, disiplin cezası alanlar da yararlanabilecek. Bu tarihten itibaren her ne sebeple olursa olsun üniversiteden ayrılanlar, 5 ay içinde başvurmaları halinde zamlı harç miktarlarını ödeme şartıyla üniversite öğrenimine dönebilecek.

Tembele ceza

4 yıllık lisans programını 7 yılda tamamlama şartı da kaldırılıyor. Bunun yerine, ders kredilerini, kredi aralığını, uygulamalı ve teorik ders saatlerini üniversite senatoları belirleyecek. Bir derse üçüncü kez kayıt yaptıran öğrenci, harç miktarını ders başına yüzde 50, dördüncü kez kayıt yaptıran yüzde 100, beş ve üstünde kayıt yaptıran yüzde 300 zamlı ödeyecek. 4 yıllık programı 7 yılda bitiremeyen öğrenci, her ilave ders için ilk kayıtta yüzde 100, ikinci kayıtta yüzde 200, üçüncü kayıtta yüzde 300, dört ve sonraki kayıtlarda yüzde 400 zamlı harç yatıracak. Bulundukları bölümde her dönem için başarı ortalamasına göre yüzde 10'luk dilime giren öğrenciler, bir sonraki dönemin harcını yüzde 50 indirimli ödeyecek.

Yeterlilik, seviye tespit ve ders sınavları, elektronik soru bankasından her adaya farklı zamanda farklı soru yöneltmek şartıyla internet ortamında yapılabilecek. Üniversiteler, uzaktan eğitim yoluyla da ön lisans, lisans ve lisansüstü diploma verebilecek. Öğretim üyeleri, e-diploma programları için ek ders ücreti alacak.

Af siyasi bir karar

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, TBMM'de bekleyen torba kanun tasarısında yer alan üniversiteden atılmayı kaldıran düzenlemede af olmadığını anımsatarak, ?Af siyasilerin kararıdır. Her nedenle olursa olsun okuldan atılanların dönmesini istiyoruz. Genişletip terör suçunu da alabilirler. Rasyonel olanı 2008'den bu yana olanı içine almasıdır. Açılım politikası gereği 80'lerin politikalarını düşünürseniz pek çok insan sistemden zarar gördü? dedi. Milli Eğitim Komisyonu Başkanı ve Ak Parti Milletvekili Mehmet Sağlam ise torba tasarıya öğrenci affının sokulmasının yanlış olduğunu belirterek, ?Eğer öğrenci affı olacaksa özel bir kanunla olması gerekir? dedi. Komisyonun CHP'li üyeleriyse affı destekleyeceklerini ancak konuşulması gereken yerin Plan-Bütçe değil. Milli Eğitim Komisyonu olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber