Torba tasarının 2, 3, 4 ve 5. maddeleri kabul edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Aralık 2010 17:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda ''Torba Tasarı'' olarak bilinen, bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören kanun tasarısının 2, 3, 4 ve 5. maddeleri kabul edildi.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile Alt Komisyon Rapor ve Metni ile ilgili komisyon çalışmalarının, Perşembe ve Cuma günleri de devam etmesi planlanmaktadır. Alt Komisyon Rapor Metnine TBMM İnternet Sitesi, Plan ve Bütçe Komisyonu sayfası, Komisyon tutanakları ve raporlar bölümünden ulaşılabilecek.

7'si geçici toplam 136 maddeden oluşan tasarısın, dün ''kapsam ve tanımlar'' başlıklı 1. maddesi kabul edilmişti.

Bugünkü görüşmelerde ise Maliye Bakanlığına, Gümrük Müsteşarlığına, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş kamu alacakları ile büyükşehir de dahil belediyelerin su ve

kanalizasyon idarelerinin bazı alacaklarını düzenleyen 2. maddesi de benimsendi.

Buna göre, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergilerin ve gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmı, TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek.

Belediyelerin su kullanım alacakları ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi durumunda faizleri silinecek.

Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekecek.

Tasarının, kesinleşmemiş veya dava aşamasında bulunan kamu alacaklarıyla ilgili 3. maddesi de kabul edildi.

Tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarih itibarıyla ilk derece yargı mercilerinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin

tahakkuklarda; vergilerin/gümrük vergilerinin yüzde 50'si ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine, kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın vergilerin yüzde 50'si ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı ve asla bağlı olarak kesilen cezalar ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Gümrük vergilerine ilişkin gümrük yükümlülüğü doğmuş ve idari itiraz süresi geçmemiş veya idari itiraz mercilerine intikal etmiş bulunan tahakkuklar hakkında bu hüküm uygulanacak.

Kabul edilen diğer maddelere göre, tasarının kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarihten önce başlanıldığı halde, tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine devam edilecek, bu aşamada bulunan alacaklar da tasarı kapsamında yer alacak.

Tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonun kadar pişmanlıkla veya kendiliğinden yapılacak beyanlara ilişkin düzenleme de kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler devam ediyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılması ilişkin tasarı kabul edildiği zaman, alışveriş merkezlerinde stantlar kurarak vatandaşların bilgilendirilmesi önerisinde bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda ''Torba Tasarı'' olarak bilinen, ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın görüşmeleri devam ediyor.

7'si geçici toplam 136 maddeden oluşan tasarının, 4 maddesi daha kabul edildi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, İstanbul'da yaşanan son sel felaketinde vatandaşların borçlarının ertelenmediğini ve faiz indirimi yapılmadığını iddia ederek, ''İnsanlardan şakır şakır aldınız. Bundan daha zor

durum var mıydı? Objektif kriteriniz yok. Maliye Bakanlığı bu konuda insanlara yardım etmemiştir. Ama ben burada Sosyal Güvenlik Kurumuna teşekkür ediyorum, onlar almamıştır'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Açıkalın'ın, ''Teşekkür ederim Sayın Aslanoğlu'' sözleri üzerine CHP'li Aslanoğlu, ''Anca teşekkür edersin Sayın Başkan. Dönüp özür dilesin bu insanlardan...'' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek'in, ''Aslında bize teşekkür etmeniz lazım. Çünkü açık finansmanını biz yapıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu bizim kesemizden...'' sözleri gülüşmelere neden oldu. Aslanoğlu da ''Ben anlamam, siz ne yaptınız Sayın Bakan'' diye konuştu.

Mehmet Şimşek, kurumlar vergisi mükellefleri sayısı hakkında bilgi verdi. Şimşek, 2008'de 640 bin 679, 2009'da 640 bin 786 ve 2010'da (kasım ayı itibarıyla) 650 bin 883 kurumlar vergisi mükellefi olduğunu söyledi.

Tasarı kabul edildiği zaman vatandaşları bilgilendireceklerini belirten Şimşek, ''Vatandaşlar hafta sonları alışveriş merkezlerine çok gidiyor, mükellef de esnaf da gidiyor. Oralara birer stant kuralım, vatandaşımızı bilgilendirelim.

Vergi ya da yapılandırma ile ilgili herhangi bir sorusu varsa onu orada cevaplayalım, biz vatandaşın ayağına gidelim. Ama sadece bilgi boyutunda. Katılır mı katılmaz mı buna kendi karar verecek, tamamen kendi takdirlerine bırakacağız'' diye konuştu.

Tasarının 6. maddesinde, verilen bir önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre, sadece basit usulde vergilendirilenler için vergilendirmeye esas alınacak asgari matrah, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş

tutarların ilgili yıllar itibariyle 1/10'undan, geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından oluşanlar için 1/5'inden, geliri bunlar dışında kalan diğer gelir vergisi mükellefleri için ise işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş tutardan az olamayacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kıymetli maden ve ziynet eşyası imalatı ve ticareti yapanların, işletmelerinde olduğu halde kayıtlarında yer almayan kıymetli maden ve taşlar ile ziynet eşyasını, yüzde 2,5

vergi ödemeleri karşılığında kayıt altına almalarını öngören düzenleme tasarıdan çıkarıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren ve ''Torba tasarı'' olarak anılan bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının ''işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşlar'' başlıklı 10. maddesi üzerinde önerge verilmesi halinde, destekleyeceklerini söyledi.

Şimşek'in, işletmelerde bulunan ancak kayıtlarda yer almayan kıymetli maden ve taşlar ile ziynet eşyalarının bildirilmesi halinde yüzde 2,5 vergi ödenmesine ilişkin hükümde önergeyi destekleyeceğini belirtmesi üzerine, AK Parti'li milletvekillerince önerge verildi.

Kabul edilen önergeyle, ''kıymetli maden ve ziynet eşyası imalatı ve ticaretinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin; işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan altın, platin ve gümüş gibi kıymetli

maden; elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci gibi kıymetli taşlar ile bunlardan üretilen ziynet eşyasını bildirmeleri halinde, bildirilen değer üzerinden yüzde 2,5 vergi ödemesini'' öngören düzenleme, tasarıdan

çıkarıldı. Düzenleme ayrıca, bu malların ÖTV'den muaf olmasını da öngörüyordu.

Maliye Bakanı Şimşek, önergeye ilişkin AA muhabirinin sorusu üzerine, işletmelerde mevcut olan ancak kayıtlarda bulunmayan malların, kayda alınmasına imkan tanıyan madde kapsamında, farklı bir mal çeşidi olan kıymetli maden ve taş ile mücevheratla ilgili düzenlemenin, metinden çıkartıldığını kaydetti.

Şimşek, ''Madde mevcut haliyle kaysaydı, kuyumcular, sarraflar yüzde 2,5 vergi ödeyerek, mallarını kayıt altına alabileceklerdi ve işletmelerindeki bu malların, yüzde 20 oranındaki ÖTV'sinin ödenip ödenmediği araştırılmayacaktı. Bu tür malların kaçak girmiş olabileceği ihtimali üzerine, tasarı kapsamında stok beyanlarına ilişkin hükümlerinden yararlanılması engellenmiş oldu'' dedi.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber