Hükümete KHK yetkisi veren tasarı Meclis'te, 657'de değişiklik yapılabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2011 07:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Hükümete, bazı konularda 6 ay süreyle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma yetkisi veren yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin, verimli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini amaçlıyor. Bakanlar Kurulu'na yetki veren Kanun Hükmünde Kararname ile Kamu hizmetlerinin bakanlıklar arasındaki dağılımının yeniden belirlenerek; mevcut bakanlıkların birleştirilmesine veya kaldırılmasına, yeni bakanlıklar kurulmasına, anılan bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarıyla hiyerarşik ilişkilerinin düzenlenmesi öngörülüyor. Bugüne kadar çıkarılan yetki kanunu sayısı 29, Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açılan yetki kanun sayısı 14, iptal edilen yetki kanun sayısı 10, kısmen iptal edilen yetki kanun sayısı 2, ve iptal başvurusu reddedilen yetki kanun sayısı ise 2 oldu.


Kabinede süper bakan dönemi Meclis'te yasa çıkmadan karar alabilecek, süper yetkili icracı bakanlar dönemi başlıyor.

HÜKÜMET, bakanlara süper yetkiler getiren Kanun Hükmünde Kararname değişiklikleri öngören tasarıyı TBMM'ye sundu. Tasarısının gerekçesinde, seçim sonrası Meclis'in normal çalışmaya Ekim'de başlayacağı, bu dönemin de bütçe görüşmeleriyle geçecek olması nedeniyle normal yasama çalışmalarına uzun süre fırsat bulamayacağı belirtildi.

Kanun hükmünde kararname yetkisi

Tasarıyla bakanlar, pek çok konuda Meclise yasa sunmadan ya da Meclis'te yasa değişikliği olmadan karar alabilecekler. Kanun hükmünde kararname çıkarmaya yetkili olacağı alanlar şöyle sıralandı:

Mevcut bakanlıkların birleştirilmesine veya kaldırılmasına, yeni bakanlıklar kurulmasına, anılan bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarıyla hiyerarşik ilişkileri, yurtdışı teşkilatlanma esasları,

Etkinliği arttırmak üzere, kamu kurumlarında çalışanların, atanma, nakil, görevlendirme, seçilme, terfi, yükselme, görevden alma ve emekliye sevkedilme usül ve esasları.

TSK Personel Kanunu'nu değiştirebilecek

Tasarıda hükümetin KHK ile değişiklik yapabileceği yasalar da sıralandı. Bunlar arasında bakanlıkların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak 20 yasada, kamu çalışanlarının atama, tayin gibi konularıyla ilgili olarak da 7 yasada değişiklik yapma yetkisi alacak. Bunlar arasında, Devlet Personel ve Devlet Memurları Yasası'ndan, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yasası'na farklı yasalar bulunuyor. NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber