'Sınavsız giriş' destek buldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Mayıs 2011 10:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sınavsız sistem tartışma yarattı. Uğur Dershaneleri'nden Polat'a göre liseyi tekdüzelikten çıkarır, TED'den Pehlivanoğlu da iyi tasarlanmasından yana. Eski ÖSYM Başkanı Yarımağan 'kitleleri ilgilendirmiyor', Terakki'den Güneş ise 'çalıştay düzenlenmeli' diyor

İSTİHBARAT

AKŞAM'ın, üniversite sınavlarına ilişkin, 'Sınavsız girişe ilk adım seneye' manşeti gündeme oturdu. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversiteye girişte mevcut sınav sistemine alternatif sistem önerisi eğitimciler arasında tartışma yarattı.

ÖĞRENCİ DAHA İYİ SEÇİLECEK

- Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat: Pek çok ülkede üniversiteler birçok farklı kriter kullanılıyor. Bu kriterlerin sayısını arttırmak üniversitelerin daha iyi öğrenci seçmesine yol açar. En önemlisi de bahsi geçen uygulamalar liseleri tek düzelikten çıkarıp öğrencileri rahatlatır. Üniversite girişin çeşitlendirilmesi hem üniversitelerimizin uluslararası arenada mücadele etmesinin önünü açacak hem de liselerimizin daha çağdaş ve yenilikçi modellere yönelmesine yol açacaktır.

ÇOĞUNLUĞU İLGİLENDİRMEZ

Eski ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan: Çok önemli değil çünkü az kişiyi ilgilendiriyor. Bana kalsa az talep gören programlara sınavsız öğrenci alınabilir. Üniversiteler kontenjanlarını arttırır, öğrenci istediği yere gidip kayıt olabilir. Açık Öğretim Sınavı için önermiştim ancak kabul olmamıştı. IB, SAT gibi sınavlar, bizim sınavlardan daha zor. O sınavlara giren öğrenci sayısı yaklaşık 5 bin civarıdır. 1.5 milyonluk kitlenin içinde az. Öte yandan çok talebin olduğu programlarla birden çok kanalla girilmesinde sorun yaşanır. Bizim sınavlardaki puanla başka sınavlardaki puanlarını karşılaştıramazsınız

ÇOK İYİ PLANLANMASI LAZIM

- Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Türkiye, Rusya ve Çin dışında üniversiteye sadece merkezi sınavla öğrenci alan bir ülke kalmadı. Yılda bir kez sınavın yapılmasıına karşıyız. ÖSS'nin de kademeli kaldırılması gerek. Diploma, ek puan geçerli olabilir ama örneğin IB gibi diplomalar, yabancı dil için geçerli olabilir. Yani sınavsız geçiş sürecinin çok iyi planlamak gerek.

HAYATA HAZIRLIKTA OLUMLU

- Terakki Okulları Genel Müdürü Mehmet Güneş: Mevcut sistem ilköğretim ve lise eğitimini hala olumsuz etkiliyor. Geleceğin bireyleri geleceğe nasıl hazırlanmalı? Esas kaygı bu. Sistemi öğrenciyi hayata hazırlamıyor. O yüzden, tıkandı. Bu nedenle, arayışların başlaması doğru. Tarafların katılacağı bir çalıştay yapılmalı. Eşitlik ilkesine hassasiyetle uyulması lazım. Alternatifler, lise ve ilköğretim yapısını bozmamalı. Sınav için değil hayat için eğitim.

YURTDIŞINDA SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

- ABD: Merkezi bir yükseköğretim seçme ve yerleştirme sistemi yok. Üniversiteler öğrenci başvurusu için genellikle bir tür yetenek testi olan SAT ya da daha ziyade bir başarı testi olan ACT sonuç belgesi, lise notları, okul ve sınıf sıralaması (derecesi), müfredat dışı etkinlikleri, niyet mektubu ve öğretmenlerden alınmış tavsiye mektuplarından oluşan bir dosya istiyor.

- İngiltere: Programlara kabul için İleri-düzey (A-level) veya eşdeğeri lise bitirme sınavlarında (en az) iki dersten başarılı olmak gerekiyor. İş tecrübesi, niyet mektubu ve referans mektubu gibi belgeler de etkili oluyor. Üniversitelere başvurular UCAS (University and Colleges Admissions Service) adlı bir kuruluş aracılığıyla yapılıp öğrencileri seçmekararı üniversitelere bırakılıyor.

- Fransa: Fransa'da 1808 yılından beri uygulanan, ulusal ölçekte ve klasik formatta açık uçlu sorular içeren, lise bitirme sınavı ve yahut olgunluk sınavını İB (baccalaureat) geçmek, üniversiteye giriş için gerekli tek şart.

- Avustralya: Lise bitirme sınavları eyaletler tarafından düzenleniyor. Her öğrenciye bu sınavlar ve okul notlarının bir kombinasyonuna karşılık gelen bir ENTER (Equivalent National Tertiary Entrance Rank) skoru veriliyor Rusya: Fırsat eşitliği sağlamak, rüşveti önlemek ve öğrenciler için başvuru masraflarını azaltmak üzere, 1999'da merkezi bir sınav sistemine geçildi.

YÖK BAŞKANI NE SÖYLEMİŞTİ?

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın açıklamasına göre üniversiteye girişte sınavsız geçişin ilk örneği bu yıl yerleştirmede kullanılacak. Üniversitelerde açılacak yeni kontenjanlar için IB, SAT ve TOEFELL notlarına göre öğrenci alınacak. Uygulamadan ilk olarak Kıbrıs'ta okuyan lise öğrencileri faydalanacak. Yeni yöntemin ayrıntılarıysa şöyle: IB programı uygulayan Özel Koç Lisesi'nin öğrencisi YGS ve LYS'ye girecek. Aynı öğrenci IB notuyla Avrupa'da ve dünyada birçok üniversiteye yerleşebiliyor. Yeni uygulamada aday hem IB hem de YGS ve LYS puanıyla üniversiteye yerleşebilecek. Sistem için tıpkı okul birincilerinde olduğu gibi özel kontenjan açılacak. Buna göre örneğin İTÜ mimarlık bölümüne LYS ile 50, IB ile 3, SAT ile 2 öğrenci kontenjanı belirlenecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber