Kadroya geçen sözleşmeli öğretmenlerin karşılaşacağı sorunlar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Haziran 2011 15:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa eklenen Geçici 37. madde hükümlerince 657 Sayılı Kanunun 4. Maddesinin (A) fıkrası kapsamında kadroya atanacak olan sözleşmeli Öğretmenlerin karşılaşacağı sorunlar.

Özür Durumu Yer Değiştirmelerde Yaşanılacak Sorunlar

Sözleşmeli statüde görev alan ve Haziran ayı içerisinde özür grubundan yer değişikliği bekleyen personelin, kadroya geçmesi sebebi ile bu özür durumu yer değişiklikleri ne olacaktır. 06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin ?Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler? başlıklı 35. maddesi, 3 fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

?(3) Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.?

Dolaysıyla sözleşmeli iken kadroya geçen personele adaylık hükümlerinin uygulasnıp uygulanmayacağının netleştirilmesi gerekmektedir. MEB bu konuda açıklama yapmaktan çekinmektedir.

Zorunlu Çalışma Yükümlülüğüne ve Alan Değişikliğine Bağlı Yer Değiştirmelerde Yaşanılacak Sorunlar

Aynı durum yönetmeliğin ?Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler? başlıklı 28. maddesi, 2. fıkrasında da yer almaktadır. İlgili hüküm şu şekildedir:

(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden özür grubundan zorunlu hizmet yükümlülüğü ertelenenler ile adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bunlardan hizmet puanlarının yetersizliği veya alanlarında ihtiyaç bulunmaması gibi nedenlerden dolayı tercihlerine atamaları yapılamayanlar, bulundukları yerde görevlerine devam ederler. Bunlardan istedikleri yere ataması yapılanlardan, atamalarının iptalini talep edenlerin istekleri dikkate alınmaz.? hükümleri,

?Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler? 44. maddesi, 1. fıkrası

?(1) Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atamaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yüksek öğrenimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yüksek öğrenimlerinin Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yüksek öğretim programlarına ilişkin kararında atanacağı alana uygun olması kaydıyla mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilirler.?

geçici 3.maddesi;

?(1) Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere ikinci ve üçüncü hizmet bölgesine dâhil iller ile birinci hizmet bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) ilçelerindeki eğitim kurumlarında 6/5/2010 tarihi itibarıyla görev yapmakta olan öğretmenler, adaylıkları kaldırılmış olmak kaydıyla bulundukları eğitim kurumlarında ya da illerde çalışmaları gereken sürelerini tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın il içi ve iller arasında yer değiştirme dönemlerinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.?

Tüm maddelerde, adaylıkların kaldırılmasından bahsedilmektedir.

İl İçi ve İl Dışı Yer Değiştirmelerde Yaşanılacak Sorunlar

06/05/2010 tarihli ve 27573 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ''Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğin "İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 26. maddesi, 1.fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

"Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf tutulanlar ile sağlık ve eş durumu özrü nedeniyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenmiş olanlardan bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler"

632 sayılı KHK'nın 4. fıkrasındaki; ?Bu madde hükümlerine göre memur kadrolarına atananların, 4 üncü maddenin (B) fıkrası ve 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir. Bunlar, atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanır ve önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmaz." hükümlerine göre kadroya geçen öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen pozisyonlarında geçen süreleri hemen değerlendirildiğinden sözleşmeliden kadroya geçen öğretmenlerin il içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmelerinde sözleşmelide geçen süreleri de hesaba dâhil edilmelidir. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda acilen açıklama yapmalıdır. Esasında tüm yer değiştirmelerde ana sorun kadroya geçen öğretmenlerin adaylık sürecinin olup olmayacağı ile ilgilidir.

Sendika Üyelik İşlemleri

Kadroya geçen öğretmenlerin adaylık sürecinin olup olmayacağı belirlendiği zaman sözleşmeliden kadroya geçen personelin sendika üyeliklerin devam edip etmeyeceği veya yeni üye olabilecekleri de belirlenecektir.

Kadrolu Olarak Atanacak Sözleşmeli Öğretmenlerin Adaylık İşlemleri

Bir sendika tarafından Mardin İdare Mahkemesinde açılan bir davada ?Olayda, davacının 06/09/2007 tarihinden beri 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli olarak öğretmenlik görevini yürüttüğü, görevine devam ettiği sırada, arada herhangi bir kesinti olmaksızın kadrolu pozisyona atandığı, her ne kadar kadrolu pozisyona yapılan ilk atama olarak isimlendirilse de, atandığı görevin daha önce yürüttüğü kamu görevinin devamı niteliğinde olduğu ancak sadece istihdam şeklinin değiştiği anlaşıldığından, 657 sayılı Kanun'da belirtilen adaylık süresinden fazla olan bir süreyi sözleşmeli statüde ve fakat öğretmenlik görevinde yürüten ve bu süre içerisinde temel, hazırlayıcı ve uygulamalı eğitime tabi tutulan davacının, kadrolu olarak atandığı öğretmenlik görevinde tekrar aday memur olarak değerlendirilmesinde ve bu nedenle özür grubu atamalarından faydalandırılmamasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.? şeklinde sözleşmelilikte geçen sürenin adaylığın kaldırılmasında dikkate alınması gerektiğine karar verilmiştir.

?Kadroya atanacaklara aday memurluk hükümleri uygulanmayacak? haberimizde 632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinde aday memur, asil memur kadrolarına atanır şeklinde bir kısıtlama getirilmemesinden, sözleşmeli personel pozisyonlarında geçen sürelerin hemen değerlendirilmesinden ve konunun bir benzerinin daha önce Danıştay tarafından ele alınarak, 657 sayılı Kanunun 59. maddesinde yer alan istisnai memuriyet kadrolarına atananlara aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağını karar verdiğinden hareketle hükümlere göre kadroya atanacaklara aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağını dile getirmiştik. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığından acil bir açıklama beklenmektedir.

Sözleşmeli Öğretmen İken Kadrolu Öğretmen Olarak Atananlardan Yeni Görev Yerlerine Gidecek Olanların Yolluk Sorunları.

2011 Haziran Dönemi Kadrolu Öğretmen Atanması kapsamında Sözleşmeli öğretmen iken kadrolu öğretmen olarak atananlardan yeni görev yerlerine gidecek olanların yolluk alabilmeleri için ?Sözleşmeli personelin yer değiştirmesi ve kadroya geçmesinde yolluk verilir mi?? haberimize ve ?Sözleşmeli iken kadrolu atanan, alamadığı yolluğunu mahkeme kararıyla aldı? haberimizde yer alan Eğitim Bir sen tarafından açılan ve sonuçlanan Mahkeme kararına göre yeni görev yerlerinde göreve başlamalarından sonraki 60 gün içinde idareye başvurarak yoluklarını isteyip gelen red cevabına dava açmaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber