Yaz mevsiminde deri hastalıklarına dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2011 11:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

- Akdeniz Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Akman Karakaş, yaz mevsiminin sağlık açısından bir takım riskleri de beraberinde getirdiğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Karakaş, "Yaz aylarında görülen deri hastalıkları çok geniş bir spektrum içinde yer alır. Sadece kozmetik bir problemden başka ciddi hastalıklara da neden olabilir. Üstelik UV ışınlarının kanser riski oluşturabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.

Yaz aylarının sağlıkla ilgili birtakım riskleri de beraberinde getirdiğini kaydeden Doç. Dr. Karakaş, hastalıkların başında deri problemlerinin geldiğini ifade etti. Doç. Dr. Karakaş, "En çok güneş, sıcaklık, nem, ortak kullanılan eşyalar, kirli zeminlerin etkisiyle ortaya çıkan hastalıklar görülür. Bunun yanı sıra böcek ve arı sokmaları ile zehirli ısırıklara da rastlanmaktadır" dedi.

GÜNEŞTEN KORUNMAK GEREKİYOR

Güneş ışığının D vitamini sağlaması gibi yararlı etkisinin yanında kısa ve uzun vadede çeşitli yan etkiler geliştirebildiğinin altını çizen Doç. Dr. Karakaş, şunları söyledi:

"Güneş yanığı, ilaca bağlı döküntüler, altta yatan ışığa duyarlı hastalıklarda şiddetlenme kısa sürede gelişen yan etkilerdir. Derinin erken yaşlanması ve deri kanserleri ise güneşin uzun sürede gelişen yan etkileri olarak bilinmektedir. Güneşten korunmak için öncelikle geniş kenarlı şapka, UV koruyuculu gözlük, sıkı dokunmuş giysiler kullanılmalıdır. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik ulaştığı 10.00-16.00 saatlerinde güneş ışınlarına maruz kalınmamalıdır. Güneşe çıkılacaksa güneşten koruyucu ürünlerin

kullanması önerilmektedir."

EŞYALARI ORTAK KULLANMAYIN

Deniz, havuz ve kumla ilişkili hastalıklara da dikkat çekerek vatandaşları uyaran Doç. Dr. Karakaş, mantar hastalığından korunmak için kalabalık yerlerde eşyaların ortak kullanımından mümkün olduğunca kaçınmak gerektiğini söyledi. Havuz öncesi ve sonrası duş alınması gerektiğini belirten Karakaş, deri, tırnak ve saçların kuru tutulması gerektiğini vurguladı. Teri ve nemi emen pamuklu giysilerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Karakaş, "Bol ve rahat giysiler kullanılmalı, açık ayakkabılar

seçilmeli. Ayakta ve tırnakta hasara sebep olan dar ve topuklu ayakkabılardan kaçınılmalı. Tırnaklar kısa ve düz kesilmeli. Bebeklerin altı ıslak bırakılmamalı, sık değiştirilmeli" dedi.

BÖCEK SOKMALARINA DİKKAT

Yaz aylarında deniz hayvanları tarafından sokulma, temas sonrası deri harabiyetinden zehirlenmeye kadar varan değişik rahatsızlıklar da gelişebildiğini kaydeden Doç. Dr. Karakaş, şunları söyledi:

"Böcek sokmalarından kaçınmak için en iyisi korunmaktır. Bahçelerden, tarlalardan uzak durulmalı. Uzun kollu ve paçalı giysiler tercih edilmeli. Giysi dışında açık yerlere dietiltoluamid içeren böceksavarlar kullanılabilir. Damlarda ve balkonlarda yatıldığı zaman özellikle permetrinle yıkanmış cibinlikler ve giysiler kullanılmalıdır. Yaz aylarında görülen deri hastalıkları, çok geniş bir spektrum içinde sadece kozmetik bir problemden başka ciddi hastalıklara neden olabilir. Dikkatli olunmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber