Ağustos'ta yapılacak öğretmen atama sayısının arttırılması istendi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Temmuz 2011 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e ?hayırlı olsun' ziyaretinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda yapılan ve bir saat süren görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti.

Aynı zamanda Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı olan Ahmet Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le yaptığı görüşmede, Bakan Dinçer'e, Kurum İdari Kurulu (KİK) kararları ve Öğretmen atamalarıyla ilgili sözlü taleplerde bulundu. Gündoğdu, daha önce KİK'te alınan kararların hayata geçirilmesinde geç kalındığını belirterek KİK kararlarının bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Ağustos'ta yapılacak öğretmen atamaları için de talepte bulunan Gündoğdu 100 binin üzerinde olan öğretmen açığının bir nebze de olsa kapanabilmesi için Ağustos'ta yapılacak öğretmen atamalarında, öğretmen atama sayılarının arttırılmasını talep etti.

Genel Başkanımız Gündoğdu ayrıca, doğuda öğretmen bulundurmanın güç olduğunu ve bu sorunu halletmenin öncelikleri arasında olduğunu belirten Bakan Dinçer'e teşvik amaçlı pozitif ayrımcılık yapılarak ücret artırımına gidilmesi tavsiyesinde bulundu.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer de konuşmasında Bakanlığı ve sorunları tanıma aşamasında olduğunu ve Bakanlığın bütün birimlerinden yerinde brifing alarak sorunları tespit etmeye çalıştığını belirterek, kısa-orta ve uzun vadede çalışmalar yapacaklarını, bu noktalarda Eğitim-Bir-Sen'in önerileri üzerinde de çalışarak bu sorunları da gidereceklerini belirtti.


EĞİTİM BİR SEN TARAFINDAN, BAKAN DİNÇER'E SUNULAN BİLGİ NOTU

Öğretmen İhtiyacı: Eğitim fakültelerinden mezun olup; atanma bekleyen 300 binin üzerinde öğretmen adayı varken; eğitim kurumlarında 100 binin üzerinde öğretmen ihtiyacı hala varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Ancak Bakanlık öğretmen açığını vekil, ücretli öğretmen görevlendirmesi ile kapatmaya çalışmaktadır. Doktorun, hâkimin, polisin vekili, ücretlisi olmadığı gibi öğretmenin de olamaz ve olmamalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verdiği gibi vekil ve ücretli öğretmenlik uygulamasına da son vermeli, 100 bini aşan öğretmen ihtiyacı kadrolu öğretmen istihdamı ile gidermelidir. Bakanlığın öğretmen ihtiyacı konusunda gerekli hizmeti sunamaması yada eksik hizmet sunması; yükseköğrenim aşamasında bir çok sorunun da kaynağını oluşturmuştur. Bu konuda köklü bir çözüme gidilmesi ve öğretmen ihtiyacı olan yerlere, atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının dengeli bir şekilde atanması konusunda bir planlama yapılması gerekmektedir.

Okullarda Temizlik Sorunu: Eğitim kurumlarında, hizmetli yetersizliğinden dolayı temizlik ve hijyen yeterince sağlanamamaktadır. Özellikle, toplu yaşanan yerlerde hastalık yapan bakteri ve virüslerin kolayca yayıldığı ve okulların bu tür toplu yaşanan yerlerin başında geldiği düşünülürse, temizlik ve hijyen konusunun ne denli önemli olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır. Okulların birçoğunda hizmetli dahi bulunmazken, her yıl yüzlerce okul açılmakta ve bu okullara da yeterince hizmetli verilememektedir. Okullarda bulunan mevcut hizmetlilerde yeterince verimli çalıştırılamamaktadır. Anadolu'nun birçok yerinde temizlik konusunda durum bütünüyle içinden çıkılmaz bir haldedir. Bu nedenle, Bakanlık okulların temizlik sorununu çözmek için yeterli miktarda hizmetli alımına gitmeli ve bu konuda alınacak başka tedbirler noktasında acil bir çözüm planı geliştirmelidir.

Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik Değişikliği: Eğitim Kurumlarına yönetici atamadaki usul ve esaslar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne (okul müdürü ve müdür yardımcısı) tabidir. Bakanlık tarafından 2004, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında yürürlüğe konulan yönetici atama yönetmelikleri, Danıştay kararları ile iptal edilmiş ve buna istinaden yapılan okul müdürlükleri ve müdür yardımcılıkları atamaları da iptal edilmiştir. 2009 yılında yürürlüğe konulan Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği doğrultusunda atama ve yer değiştirme işlemleri yapılmıştır. Ancak bu yönetmelikteki bazı hususlar yargı tarafından iptal edilmekle birlikte uygulamaya bağlı olarak bazı iptal kararları da verilmiştir. Bunun üzerine yaşanan sorunların çözülmesi için sendikalarında görüş ve önerileri alınarak Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelik Değişiklik Taslağı hazırlanmıştır. Yaşanan sorunların çözülmesi için bu taslağın bir an önce yürürlüğe konulması gerekmektedir.

Kalkınmada Öncelik Bölgelerde Çalışanların, Çalışma Şartları İyileştirilmesi:

Kalkınmada öncelikli yörelerde öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere öğretmenlerin bu yörelere zorunlu olarak gönderilmesine rağmen öğretmen açığı bir türlü kapatılamamaktadır. Bu açığı kapatmaya yönelik olarak; kalkınmada öncelikli yörelere zorunlu hizmet kapsamında gönderilen eğitim çalışanları için teşvik amaçlı olarak, illerin mahrumiyet durumlarına göre ilave özel hizmet tazminatı ödenmelidir. Bu tür uygulamalar; hem bölgenin eğitim çalışanı açığının kapatılması bakımından, hem de bölgenin zorluğuna göre eğitim çalışanının yaşamış olduğu mağduriyetin gidermesi bakımından çözüm üretilmesi zaruret haline gelmiş olup, gerekli düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerekmektedir.

İLKSAN'a (İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı) Zorunlu Üyelik Uygulamasının Kaldırılması: 1943 yılında 4357 sayılı Yasa ile kurulmuştur. Yardım ve dayanışma amacıyla kurulan İLKSAN hakkında son dönemlerde kamuoyunda şaibeler oluşmuş, Denetim Kurulu Raporları ve bağımsız denetim şirketlerince yapılan denetimlerde sandıkla ilgili ciddi olumsuzluklar ortaya konulmuştur. Ayrıca, 4357 sayılı Kanunun 11. maddesinde sayılan görevlere atanan kişilerin isteklerine bakılmaksızın zorunlu olarak üye yapıldıkları, istekleri dışında aylık ve ücretlerinden bir kısmının aidat olarak kesildiği, yine başka görevlere atanmaları üzerine Sandıkla üyeliklerinin isteklerine bakılmaksızın sona erdirildiği, konunun Anayasayla güvenceye bağlanmış mülkiyet hakkını da ilgilendirdiği dikkate alındığında; sandığa zorla üye yapılmanın hukuka aykırı olduğu ortadadır. Hukuk Devleti ilkesi gereğince herkes dilediği şekilde vakıf, dernek ya da yardım sandığına üye olabilir ve aidat ödeyebilir. Fakat hiç kimse rızası olmadan zorla bir sandığa üye olamaz, maaşından kesinti yapılamaz. İLKSAN'a zorunlu üyelikle ilgili yasal düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasını ve üyelikten ayrılacak üyelerin hak kaybına uğratılmadan hakları iade edilmelidir.

Teftiş ve Denetim Sisteminin Yeniden Yapılandırılması: Milli Eğitim Bakanlığında, Eğitim Müfettişliği, Bakanlık Müfettişliği ve İç Denetim olmak üzere üç ayrı teftiş ve denetim birimi faaliyet göstermektedir. Teftiş, yönetim süreçlerinin gerçekleştirilmesinde bir araçtır. Bu anlamda teftişin işlevini etkili biçimde yerine getirmesi, fikir ve eylem birliğini, bütünlüğünü ifade eden etkinlikler olarak algılanmasına ve kabul edilmesine bağlıdır. Oysa teftiş hizmetlerinin bakanlık, eğitim müfettişliği ve iç denetim olarak üçlü örgütlenme biçimi, buna bağlı oluşturulan çarpık yapı, kadrolama, donatım ve çelişkili işleyiş bu hizmetlerin fikir ve eylem birliği içinde gerçekleştirilmesine engel, bütünlük ve derinlikten yoksun bir biçimde sürdürülmesine neden olmaktadır. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı, teftiş ve denetim sisteminde yeni bir yapılandırmaya giderek üç başlıklı sistemi değiştirmelidir.

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirmesi: Öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliğine bağlı yer değiştirme işlemleri yapılmaktadır. Yapılan yer değiştirme işlemlerinde yönetmeliğe bağlı olarak yaşanan sorunlarla birlikte öğretmen atama ve yer değiştirme biriminin yaptığı hatalı işlemlerden dolayı da sorunlar yaşanmakta ve öğretmenler mağdur olmaktadır. Öğretmenlerin yer değiştirme sürecinde mağduriyetlerin yaşanmaması için; öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde değişiklik bazı değişiklikler yapılmalı, Bakanlığın öğretmen atama ve yer değiştirme biriminin, atama ve yer değiştirme işlemlerinde daha hassas olması gerekmektedir.

Öğretmen ve Yöneticilerin Ek Ders Ücretleri: Öğretmen ve Yöneticilerin Ek Ders Esaslarına bağlı olarak bazı sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı; Ekim 2010'da, Ders ve Ek Ders Esaslarında değişiklik yapılmasına ilişkin sendikalardan görüş ve öneriler istemişti. Bunun üzerine sendikamız, Ders ve Ek Ders Esaslarına ilişkin önerilerini Bakanlığa sunmuştu. Bu önerilerimiz dikkate alınarak öğretmen ve yöneticilerin mağduriyetleri giderilmelidir.

KURUM İDARİ KURULUNDA İMZA ALTINA ALINAN ANCAK HAYATA GEÇİRİLMEYEN HUSUSLAR

Milli Eğitim Bakanlığı personelinin uzaktan eğitim yoluyla yüksek lisans eğitimi yapabilmelerine imkân sağlanması için Bakanlığımızca Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) nezdinde girişimde bulunulması,

Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli ile Teknik Hizmetler Sınıfı personeli ve unvansız Genel İdari Hizmetler sınıfı personeli (V.H.K.I., memur, bilgisayar işletmeni vb.) için merkezi ve mahalli hizmet içi eğitim ve kursların açılmasının sağlanması,

Lise ve dengi okul mezunu olarak görev yapan personelden, ön lisans ve lisans öğrenimlerini tamamlamak isteyenlere, görevlerini aksatmamak kaydıyla, görev yaptıkları idarelerce gerekli kolaylığın sağlanması,

Parasız yatılı ve burslu öğrenci okutma ve onlara yapılacak sosyal yardımlara ilişkin mevzuata "eğitim çalışanları" ifadesi konularak, memur ve yardımcı personel çocuklarının da bu haktan yararlanmasına yönelik çalışma başlatılması,

Bakanlığımız kadrolarında görev yapan tekniker, teknisyen, mimar ve mühendis kadroları için ihtiyaç durumu da dikkate alınarak unvan değişikliği sınavının yapılması,

Eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıflarında görev yapan personelin yer değiştirmelerine ilişkin mevzuat çalışmalarının yapılması,

İl milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri, şube müdürleri, eğitim müfettişleri, uzmanlar ve şefler ek ödeme almadıkları için, ek ders ücretlerinin artırılmasına yönelik çalışmaların sonuçlandırılması,

Kariyer basamaklarında yükselmeye yönelik olarak Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği hükümler göz önünde bulundurularak, yeniden uygulayabilmek amacıyla ilgili mevzuatında gerekli değişikliklerin yapılarak sınav açılmasına yönelik çalışmaların başlatılması,

Ders yılı içerisindeki iş günlerinde çeşitli nedenlerle tatil edilen günlerde ders görevlerini fiilen yerine getiremeyen öğretmenlerin söz konusu günlere denk gelen ders görevlerini yapmış sayılmaları hususunda Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar da değişiklik yapılması,

Eğitim kurumları yöneticilerinin aylık karşılığı haftada 6 saate kadar derse girmelerinin sağlanması bakımından ilgili mevzuatında değişiklik yapılması,

İkili eğitim yapan okulların yöneticilerinin ek ders ücretlerinin artırılmasına yönelik çalışmaların başlatılması,

Öğretmenevi üye aidatı uygulamasının kaldırılarak, tüm eğitim çalışanlarının öğretmenevi üyesi olarak kabul edilmesi çalışmalarının başlatılması,

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre yapılan öğrenci kayıtlarında; sınavla öğrenci alan okullar hariç, diğer okullarda eğitim çalışanları görev yaptıkları okullara çocuklarını kaydettirmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasının sağlanması,

Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı'na başvurabilmek için ailenin yıllık gelirinin kişi başına düşen miktarı esas alınmaktadır. Bu miktarın azlığından dolayı öğretmen çocuklarına ayrılan kontenjan anlamsız kalmaktadır. Bu nedenle; öğretmen çocukları sınavlara başvuru yapamamaktadır. Bu rakamların yükseltilerek mağduriyetin giderilmesi için pansiyon ücretinin çarpanı olan üç katı ifadesinin artırılması çalışmaların başlatılması,

Öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla, zorunlu hizmet bölgelerinde istihdam edilen öğretmenlere, illerin veya yerleşim yerlerinin sosyal, ekonomik, kültürel ve ulaşım imkânları dikkate alınarak kalkınmada öncelikli hizmet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber