Aday memur öğrenciliğinden dolayı eğitim izni verilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mayıs 2005 09:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Merhaba. Ben izmir ssk il müdürlüğünde aday memurum. Fakat aynı zamanda öğrenciyim. Acaba öğrenciliğimi belirterek kurumdan ücretsiz izin alabilir miyim? Aday memur olmuş olsam bile... Çünkü okulumun bitmesine 1 yıl kaldı, böyle bir hakkım var mı?

Soru özeti: Aday devlet memuru yurtiçinde öğrenci olması nedeniyle aylıksız izin alabilir mi

CEVAP: 657 sayılı Devlet memurları Kanununun III üncü kısım 3 üncü bölümde aday Devlet memurları ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir. Bu hükümler yalnız aday memurlara uygulanabilmektedir. Anılan Kanununda bu hükümler dışındaki hangi hükümlerinin aday memurlara uygulanabileceğine ilişkin bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle 657'nin sayılı Kanunun adaylara ilişkin hükümlerine muhalif olmayan diğer bütün hükümleri adaylara da uygulanmaktadır. Bu çerçevede izinlere, mali haklara, sosyal haklara vb aday Devlet memurlarına yönelik özel düzenleme yapılmamış konulardaki diğer hükümler aday Devlet memurlarına da uygulanmaktadır.

Devlet memurlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahip oldukları 23 üncü madde de belirtilmiştir. Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurların memur olan eşlerine izin verilmesi 72 maddede, yabancı bir memleket veya uluslararası kuruluşta hizmet alanlara verilecek izin 77 maddede, Şahsen özel burs sağlayan ve bu burstan istifade etmesi için kurumlarınca kendilerine maaşsız izin verilmesi 79 uncu maddede, hazarda ve seferde muvazzaflık hizmeti dışında silah altına alınan izin verilmesi 81 inci maddede, yıllık izin 102 ve 103 üncü maddelerde, mazeret izni 104 üncü maddede, hastalık izni 105 inci maddede, aylıksız izin 108 inci maddede, yaptırılan fazla çalışma dolayısı ile her sekiz saat için 1 gün olarak izin verilmesi 178 inci maddede, Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu Tarafından yurt dışında görevlendirmelerde verilecek aylıksız izin ek madde 36'da düzenlenmiştir.

Ayrıca, 4688 sayılı Kanunun 18 inci maddesi uyarınca Kamu görevlileri sendikalarındaki görevlerinden dolayı ve 2919 sayılı Kanun uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev alan ve diğer bazı Kanunlardan kaynaklanan görevlendirmeler sebebiyle de devlet memurlarına izin verilebilmektedir.

Yurtiçinde öğrenci olan devlet memurlarına öğrenci olmaları nedeniyle izin verilmesini düzenleyen bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle aday devlet memuruna yurtiçinde öğrenci olması nedeniyle aylıksız izin verilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Ancak, bu konuda kurumsal düzeyde farklı düzenlemeler yapılabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu bakanlıklardan biridir. MEB, yaptığı düzenlemede yüksek lisans gören öğretmenlere haftada iki yarım gün izin vermektedir. Bunun dışında farklı bir düzenleme bilgimiz dahilinde değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber