Doktor tedavi ettiği 40 hasta için Roche'dan 20.1 milyar almış.

Haber Giriş : 08 Mayıs 2005 23:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun çalışmaları süren ikinci raporunda doktorların Roche ile ilişkileri ve aldıkları hediyeler mercek altına alındı. Doktorlar dosyasında Swatch saatle ödüllendirilen, Tıpta Uzmanlık Sınavı kurs parasını Roche'a ödeten, doçent olabilmek için yabancı bir dergide parayla makale yayınlatan ve bu parayı Roche'a ödeten ve bir steteskop için firmayla birlikte hareket eden doktorlar da yer alıyor.

Doktorun savunması: Bunu herkes yapıyor Bu doktorlar arasında biri de var ki "Hastalar haber bile verilmeden kobay olarak mı kullanılıyor?" sorusunu akla getiriyor. Ulaşılan belgeler arasında, 2003 yılında Roche'un SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Semra Deniz'e yaptığı 20.1 milyar liralık ödeme dikkat çekti. Dr. Deniz'in kestiği serbest meslek makbuzunda, 20.1 milyarlık tutarla ilgili şu açıklama var: "Tıbbi manipülasyon hizmet bedelidir. 40 hasta x 340 dolar." Dr. Deniz'in "hakettiği" tutar da doktorun hesabına yatırılmış.

Doktorların hasta üzerinde yaptıkları her türlü işlem için tıbbi manipülasyon terimi kullanılıyor. Bir doktorun hasta üzerinde işlem yapmak için bir ilaç şirketinden para almasının ne mevzuatta ne de meslek kuralları içinde yeri olduğunun altı çiziliyor. Roche firmasına kestiği makbuzdaki 40 hastaya yaptığı işlemden dolayı Roche firmasından neden 20 milyar lira para aldığını sorduğumuz Dr. Semra Deniz büyük tepki göstererek, "Bu bir klinik araştırmadır. Ne var ki, bunu herkes yapıyor" yanıtını verdi.

Yetkililer: "Meslekten men nedenidir"
Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Orhan Odabaşı ise rapordaki bu belgeleri şöyle yorumladı:

"Söz konusu olay bizim mesleğimizde kabul edilebilir bir şey değildir. Klinik araştırmaların ulusal ve uluslararası mesleki alanda belli kuralları vardır. Bir doktorun hem de bir ilaç firmasından, hasta başına bir fiyat biçip serbest meslek makbuzu keserek para alıp kendi hastaları üzerinde bir araştırma yapması kabul edilemez. Hele ki insan üzerindeki araştırmalar, bir ilaç firması için, öyle "Muayenehanemde, kendi hastalarımla yaptım" falan diyerek yapılamaz. Böylesine bir durumun somut bir kanıtı varsa bu kesinlikle yasal işlem gerektirir. Bizim böyle bir durumda yapacağımız şey meslekten mendir. Aldığı paranın tutarı önemli değildir, 1 lira dahi olsa aynı şeydir. Bu açıkça 'rüşvet' meselesidir.

Öte yandan Swatch saat, TUS kitabı hediyesi, kurs parasını ödetme olabilecek şeyler değil. Meslekten mene kadar gidecek olaylardır."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber