Ödül alan e-devlet projeleri....

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2011 22:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜSİAD ve Türk Bilişim Vakfı tarafından düzenlenen 9.eTR Ödül Töreni TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirildi.

Küçük Ölçekli Belediyeler Kategorisinde, Karasu Belediyesi'nin 'Karasu Akıllı Kent Projesi", Orta Ölçekli Belediyeler Kategorisinde Fatih Belediyesi'nin "Fatih Mobil" Projesi, Büyük Ölçekli Belediyeler Kategorisinde ise Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün "KOSKİ Mobil İŞ Takip" Projesi ödüllendirildi.

Kamudan İş Dünyasına e-Hizmetler Kategorisinde, Türk Standartları Enstitüsü'nün "BelgeNET" Projesi, Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler Kategorisinde T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü'nün "Otokontrol 5664" Projesi, Kamudan Kamuya e-Hizmetler Kategorisinde ise Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün "Kamu Personel Harcamaları Yönetim Sistemi" Projesi ödül kazandı.

Küçükçekmece Belediyesi'nin "Küçük Kazanımlar 2011" Projesi ve Yenimahalle Belediyesi'nin "Yeni Kart" Projesi ise özel ödüle layık görüldü.

Ödül töreninde konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Biz de böyle gelenekselleşmiş törenlerin sayısı azdır. Önemli bir konuya vurgu yapmak açısından bu törenlerin devamlılığında sayısız fayda var. Çünkü başarının ödüllendirilmesinin teşvik edici bir yanı vardır. Kamudaki böylesi girişimler, bilişim teknolojilerini hızlı ve verimli şekilde kullanmayı da teşvik etmektedir. Bu durum kamu hizmetlerinin kalitesini yükselttiği gibi vatandaş memnuniyetini de artırmaktadır '' diye konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İnsanlık var olduğu günden beri gelişim içerisindedir. Bu gelişimi hızlandıran en önemli olgu, değişimi tetikleyen büyük buluşlardır. Son yüzyılda toplumsal gelişimi etkileyen en önemli buluş internet olmuştur. İnternetle birlikte dünya için 'küçük köy' tabiri kullanılırken, hayatımıza da küreselleşme kavramı girmiştir. Bu kavramı kullandıran, ekonomik, sosyal ve siyasi faktörler de söz konusudur.

İnternet sihirli bir değnek gibi aile ve toplum ilişkilerinden tutun, devlet ve vatandaş ilişkisine kadar pek çok şeye yön verdi. Bu değişim öylesine hızlı oldu ki bütün algı ve alışkanlar da değişti. İnternetle birlikte dilimiz yeni kelime ve kavramlarla tanışırken, bireyler olarak hepimiz yeni alışkanlıklar edindik. İnternetle birlikte çağdaşlaşma kavramının muhtevası yeniden gözden geçirilme gereği duyuldu. Ayrıca çalışma, üretim, ticaret, eğitim, eğlence ve yönetim biçiminde köklü değişiklikler yaşandı, yaşanmaya da devam ediyor. Bu değişim devlet yönetiminden ekonominin yapısına, ülkelerin rekabet gücünden insan gücü profiline kadar geniş bir yelpazeyi de etkilemiştir. Tek taraflı olmayan bu değişim yüz yüze olan ilişkileri elektronikleştirirken, bir dönem hayal bile edemeyeceğimiz e-Türkiye, e-devlet gibi kavramları karşımıza çıkardı. Dijital Türkiye, dijital devlet kavramları ile tanıştık.''

TBMM Başkanı Çiçek, bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın şekilde hayata girişiyle birlikte devlet ve vatandaş ilişkilerinin de hız kazandığını söyledi.

Devlet hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve verimli olmasını sağlayan elektronikleşmenin, devletin hizmet üretme kabiliyetini de geliştirdiğini anlatan Çiçek, internetin kurumları yeniden yapılanmaya zorladığını, özellikle vatandaşın hayatını çok kolaylaştırdığını bildirdi. Çiçek, bu süreçte devletin daha da şeffaflaştığını, vatandaşın talebinin öne çıktığını bildirdi.

Çiçek, internet sayesinde vatandaşın hizmet alma maliyetinin düştüğünü, bu durumun da yaşam kalitesinin yükselmesine yol açtığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''e-Türkiye uygulamalarıyla vatandaşın bilgiye ulaşmasının hızlanması, vatandaşın devlet organlarına eleştiri ve tepkisini ulaştırmasını da çok kolaylaştırdı. Devletten hizmet almak için artık karada olmaya gerek yok, havada ya da denizde de bu hizmeti almak mümkün hale geldi. e-devlet sisteminin başarıyla işleyebilmesi için, sadece devletin kendini yenilemesi yeterli değildir. e-Türkiye ya da e-Devlet dediğimiz hizmetlerden yararlanmayı bilen vatandaş da gerekmektedir. Bu noktada vatandaşın elektronik hizmetleri bilmesi kadar, o hizmetten haberdar edilmesi de gerekmektedir. Bu konuda sanırım genç nesiller bize göre daha şanslıdır. Çünkü, onlar elektroniğin sağladığı avantajları eski kuşaklara göre daha iyi değerlendirmektedirler.

Tabii gençlerin elektronikle bu kadar iç içe olmaları iyi midir kötü müdür- O ayrı bir tartışma konusudur. Çünkü, internetle beraber yeni suç şekilleri de hayatımıza girmeye başladı. Çocukları ve gençleri sosyal yaşamdan uzaklaştırıcı bir etkisi olduğu, psikologlar tarafından söylenmektedir. Bugün insanların büyük bir bölümü zamanının çoğunu bilgisayar, telefon gibi iletişim ve eğlence aygıtlarının başında geçiriyorlar.''

Post modern ya da post endüstriyel ötesi insan da denilen bu insanların, artık ulus ötesi bir etkileşim halinde olduklarını belirten Çiçek, ''Artık insanlar da kitap okuma alışkanlığı azaldı. Mektup yerine elektronik posta atıyorlar, telefonla mesajlaşıyorlar. Kendilerini ifade etmek için eski meydanlara ya da salonlara ihtiyaç duymuyorlar. Onlar internet üzerinden sosyal paylaşım sitelerinde, çeşitli bloglarda kendi gruplarını oluşturuyorlar. Dahası insanların pek çoğu günlerinin önemli bir kısmını iletişim ağlarında geçiriyorlar'' diye konuştu.

Çiçek, insanların, internet üzerinden çoğu kez hiç yüzünü görmedikleri insanlarla sohbet etiklerini ya da sanal oyunlar oynadıklarını belirterek, ''Fikirlerini sanal ortamda paylaşıyor ve araştırmalarını sanal ortamda yapıyorlar. Bazıları günümüzün insanına 'bağlantılı insan' diyor. Bu insanlar kendi dünyalarında bir kimlik devrimi yaşıyorlar. Bu durum 'iyi midir kötü müdür-' ayrı bir tartışma konusu. Ancak internetle birlikte cevabını aradığımız bu ve benzeri pek çok da sorun var'' dedi.

Cemil Çiçek, e-Türkiye'de yaşamanın ayrıcalığının ne olduğunu kendi neslinin daha iyi anlayacağını söyledi.

''Bir günde aldığımız pasaportu, bir tarihte ancak bir ayda alabiliyorduk. Nüfus kağıdını yenilemek günler sürebiliyor, hastanede saatlerce kuyruk bekliyorduk. Emeklilik işlemleri bir yıl süren vatandaşlarımız vardı. Bugün bir saniyede ulaştırılan mektubun bir ayda ancak sahibine ulaştığı günleri bizim kuşağımız gayet iyi bilir'' diyen Çiçek, bankaya para yatırmak, fatura borcunu ödemek için saatlerce vezne kuyruğu bekledikleri günleri de herkesin bildiğini anlattı.

Çiçek, artık vergi memurunun yüzünü görmeden ödemelerin yapıldığını, pek çok insanın maaşına elini sürmeden harcama yaptığını ve fatura ödemek için vezne kuyruğuna girmenin neredeyse tarih olduğunu bildirdi. Çiçek, ''Artık telefon numarası ezberlemiyor, gideceğimiz yerin adresini bile cihazlardan buluyoruz'' dedi.

Türkiye nüfusunun üçte birinin internet kullanıcısı olduğunu belirten Çiçek, insanların yüzde 80'den fazlasının günde en az bir defa internete bağlandığını ifade etti. ''İnternet hayatımızda bir paradigma değişikliğine de yol açtı'' diyen Çiçek, yakın zamanda ''devlet kapısı'' kavramının yerini, ''devlet portalı'' alırsa hiç şaşırmayacağını belirtti.

Çiçek, eskiden yeni buluş ve görüşlerin kolay kabul görmediğini, bazı kimselerin ''icat çıkartma'' diye tepki gösterirken, şimdi ''yeni bir şey var mı-'' diye sorulduğunu ifade ederek, ilk üretildiğinde 1 ton ağırlığa sahip olan bir bilgisayarın, bugün tek bir çipin içine sığdırılmasının kimseye hayal olarak gelmediğini bildirdi.

Cemil Çiçek, ''Tabii burada bizim açımızdan değişimin dinamiklerini kimin yönettiği, bu işin kendisi kadar önemli. Bilişim teknolojilerini kullandığımız kadar, bilişim teknolojilerini de bizim üretmemiz gerekiyor. Eğer dünyadaki rekabet gücümüzün artmasını istiyorsak, bilgiyi ve teknolojiyi üreten, teknolojik aygıtların yazılımlarını üreten taraf olmamız gerekiyor. İçinde bulunduğumuz çağa Türkiye olarak daha çok katkı sunmamız ve rekabet dünyamızda kendi yerimizi tayin edebilmemiz bakımından bu konu Türkiye'nin en öncelikli konusudur'' diye konuştu.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, "Son derece önemli törendeyiz. Öncelikle istikrarından dolayı tebrik ediyorum. Bu tür etkinliklerin devamını sağlamak son derece önemli, inşallah gelecek yıllarda da devam eder. Bu ödül törenini organize eden TÜSİAD ve TBV'ye teşvik edici çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. AVEA'ya da teşekkürü bir borç biliyorum." dedi.

e-devlet konusunun son derece önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, bunun sadece teknik bir konu olmadığını, aynı zamanda işleyişle, süreçlerin dönüşümü ile ilgili olduğunu belirtti.

Yılmaz, "Devlet vatandaşa hizmet etmek için var. Bu da vatandaşa en verimli hizmeti sunmak ile ilgili bir altyapı. E-devlet'in ekonomi, vatandaş ve özel sektör boyutları da var. Türkiye'de oldukça önemli adımlar atılmış durumda. 2002 yılında bilgisayar kullanım oranı %5,7, 2011 yılında ise %46,4. İnternet kullanan insanların oranı da %3,7'den %45'e yükselmiş durumda. Bunlar ciddi bir gelişim süreci içinde olduğumuzu gösteriyor." diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım şöyle konuştu:

"İstatistik çalışmaları birbirinden farklı olabilir. Benim elimdeki verilere göre, 39 kurum 212 hizmet 145 bin günlük tıklama ve 11 milyon kullanıcı var. Bilişimde günlük, hatta anlık gelişimler olabiliyor. 2003 yılı başında Türkiye'de internet kullanımı %5, Avrupa'da %52, şimdi Türkiye'de %45, Avrupa'da %70. Yol aldığımız mesafe Avrupa ülkelerine göre oldukça fazla.

E-devlet kapısını 2008 yılında hayata geçirdik. Geç kalacağımız her gün ülke için büyük kayıptı. İyiki başardık. 65 yaş üstü gruplarda 320 binin üzerinde kullanıcı var. Türkiye'nin değişime ne kadar istekli olduğunu görüyoruz. Son dokuz yılda hükümet Türkiye'yi ulaşan, erişen ve konuşan bir ülke konumuna getirmiştir. Önümüzde, altyapı, mevzuat, güvenlik ve sayısal uçurumun azaltılması gibi önemli konular var."

AVEA CEO'su Erkan Akdemir, eTR ödül töreninin yeni adımların atılmasında önemli bir mekanizma olduğunu vurguladı.

2003 yılında başlatılan e-devlet uygulamasından da bahseden Akdemir, gelişmelerden gurur duyduklarını söyledi.

Akdemir "Türkiye, e-devlet gelişmişliği ve kullanımı konusunda giderek dünya sıralamasında yükseliyor. Vatandaşın hizmetten faydalanması sırasında da dünyada 55. Sıradayız. Türkiye kapasite ve kullanım açasından iyi durumda, dönüşün konusunda da gelişmeler oluyor." dedi.

TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı şöyle konuştu:

"TÜSİAD ile başlattığımız bu ödül sistemine destek veren TBMM Başkanlığı ve Başkanına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a da teşekkür ederim. Bu yıl Yerel Yönetimlerden gelen başvuruların kalitesi karşısında ne yapacağımızı şaşırdık. Elbette herkese ödül vermemiz imkansız. Tüm katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

e-devlet uygulamasının günlük 3 milyon kullanıcısı var. Bugün sadece insanların insanlarla değil, cihazların cihazlarla bağlantı kurduğu bir çağda, kurumların teknolojilerden faydalanmaması mümkün olamaz."

Yeni Anayasa süreci ile ilgili de konuşan Eczacıbaşı, düşünce ve ifade özgürlüğünün üstünde durulması gereken önemli konular olduğunu ve internete erişimin engellenmemesi gerektiği düşüncesinde olduklarını söyledi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Teknoloji, İnovasyon ve Bilgi Toplumu Başkanı Erman Ilıcak, 2003 yılından beri 112 projenin finale kaldığını, bu yılda 33 başvuru aldıklarını belirtti.

Ilıcak, " Katkılarından dolayı Sayın Meclis Başkanı'na da şükranlarımı sunuyorum. Sayın Bakanlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Tüm destekçilerimize, jüri üyelerine ve değerlendirenlere teşekkür ederiz." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber