Romatizmal ağrılara karşı D vitamini desteği alın

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2012 13:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kış aylarında havadaki nemin artmasıyla birlikte romatizma ağrısı çeken hastaların şikayetlerinde de ciddi artış görülüyor. Havanın nemi veya ısısı gibi klimatolojik değişikliklere bağlı olarak artış gösteren romatizma, kişinin kas, eklem ve omurgayı ilgilendiren ağrı ve hareket kısırlığıyla yaşam kalitesini etkiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayla Yılmaz, kemik zayıflıkları ve kemiklerde yaygın ağrı sızlanma gibi şikayetleri azaltmak için D vitamini desteğinin alınması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, uzun kış günlerinde güneş ışınlarından yeterince yararlanamayan kişilerin ultraviyole ışığı ve D vitamini sentezleyemediğini söyledi. Hastalık hakkında şu bilgileri verdi: "Soğuk hava, yüksek basınç ve nem hastaların şikayetlerini arttırır. Bu duruma kadınlar erkeklere oranla daha duyarlıdır. Osteoartrit (kireçlenme), fibromiyalji (yumuşak doku travması), Reynaud hastalığı, kış mevsimi ile birlikte şikayetlerin arttığı romatizmal hastalıkların başında gelmektedir."

"MİKROP KAPALI ORTAMLARDA DAHA ÇABUK YAYILIYOR"

Kışın yaygın kas ve eklem ağrısına sahip olan olguların çoğunluğunda başta viral olmak üzere çeşitli enfeksiyonların rol oynadığına dikkat çeken Yılmaz, boğazda bulunan bir mikrobun (streptokok) üst solunum yolları enfeksiyonlarına yol açtığının altını çizdi. Yılmaz, mikrobun okul gibi kapalı ortamlarda daha çabuk yayılıp akut eklem romatizması diye adlandırdığımız iltihaplı bir romatizma hastalığa yol açabileceğini ifade etti.

Yılmaz, romotoid eklem intihaplanması ve ankilozan şekil bozukluğuna neden olan intihaplı romatizma gibi romatizmal hastalıklarda da havanın soğuması ve nem oranındaki artışla birlikte, eklem şişliği ile eklemlerdeki sabah sertliği süresindeki artışın doğru orantılı olduğunu söyledi. Romatizmanın bel ve boyun gibi omurgayı ilgilendiren hastalıklarda özellikle soğuk hava akımından sonra ağrı ve hareket kısıtlığı olarak ortaya çıktığını vurguladı.

Soğuk havaların hastalığı arttıran bir etmen olduğunu kaydeden Yılmaz, şu önerilerde bulundu: "Koruyucu önlemler olarak mevsime uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi, düzenli beslenmeyi, uzun süren eklem ve omurga ağrılarda sadece havalara bağlanmayıp gerekli tıbbi araştırmalar yapılmasını öneriyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber