Gelir Uzmanlığına Yapılacak Atamalarda Maliye Çalışanlarına Tanınan Haklar

"Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun" 16/05/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun geçici maddeleri ile Maliye Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında çalışan personele "Gelir Uzmanlığına" atanma hakkı getirilmiştir. İlgili Kanun çerçevesinde hazırlamış olduğumuz özel dosya için tıklayın.

Haber Giriş : 17 Mayıs 2005 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5345 sayılı "Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu" 16/05/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu bu Kanunun geçici 3'üncü maddesi şu şekildedir:

"GEÇİCİ MADDE 3.- Başkanlık kadrolarına, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde yapılacak atamalarda aşağıdaki şartlar aranır:
....

Gelirler Genel Müdürlüğü merkez teşkilatında; organizasyon metot uzmanlığı eğitimi alarak organizasyon metot şubesinde en az beş yıl süreyle fiilen organizasyon metot uzmanı olarak görevlendiren personel ile uzman kadrolarında çalışan personelden son üç yılda olumlu sicil almış olanlar, yaş ve öğrenim alanı şartları hariç, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Devlet Gelir Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliğindeki şartları taşımaları kaydıyla bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren üç yıl içinde açılacak özel sınavlardan en fazla ikisine girme hakkına sahiptir. Bu sınavı kazananlar Devlet gelir uzmanlığı kadrosuna atanırlar.

Başkanlığın merkez veya taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan ve son üç yılda Bakanlıkta olumlu sicil almış olan personel, yaş ve öğrenim alanı şartları hariç, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ile Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Gelir Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliğindeki şartları taşımaları kaydıyla, bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş yıl içinde açılacak özel sınavlardan en fazla üçüne girme hakkına sahiptir. Bu sınavı kazananlar gelir uzmanı olarak atanırlar.

..."

YUKARIDAKİ MADDE METNİNE GÖRE

Organizasyon Metot Uzmanı olarak görevlendirilenler ve Uzmanların Durumu

1- Merkez teşkilatında olup, organizasyon metot uzmanlığı eğitimi alarak organizasyon metot şubesinde en az beş yıl süreyle fiilen organizasyon metot uzmanı olarak görevlendiren personel ile uzman kadrolarında çalışan personelden son üç yılda olumlu sicil almış olanlar, 16/05/2005 tarihinden itibaren 3 yıl içinde açılacak özel sınavlardan en fazla ikisine girme hakkına sahiptir.

Bu durumdakiler için yaş ve öğrenim alanı şartları aranmayacaktır. Ancak bu kişilerin Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Devlet Gelir Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliğindeki şartları taşımaları gerekmektedir. Madde metninin ve bir sonraki fıkranın yazılış şekline göre bu gurumaki personele KPSS şartı getirilmemiştir. Bu kişiler doğrudan gelir uzmanlığı için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açılacak sınavlara katılabilecektir. Bu sınavı kazananlar gelir uzmanı olarak atanırlar.


Merkez veya Taşra Teşkilatı Kadrolarında Görev Yapanlar

2- Başkanlığın merkez veya taşra teşkilatı kadrolarında görev yapan ve son üç yılda Bakanlıkta olumlu sicil almış olan personel, 16/05/2005 tarihinden itibaren beş yıl içinde açılacak özel sınavlardan en fazla üçüne girme hakkına sahiptir.

Bunlar için yaş ve öğrenim alanı şartı aranmayacaktır. Ancak madde metnininin yazılış şekline göre bu durumdaki kişilerden "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik"teki şartları taşımaları gerekmektedir. Ancak maddenin bu ifadesi tam olarak net değildir. Bu kişilerin KPSS'ye girip girmeyeceği maddeden anlaşılmamktadır. Yine bu durumdaki kişiler Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Gelir Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliğindeki şartları taşımaları gerekmektedir. Bu sınavı kazananlar gelir uzmanı olarak atanırlar

"Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Gelir Uzmanlığı Görev, Çalışma ve Atama Yönetmeliği"ni göremek için tıklayın. (9'uncu maddeye bakınız)

"Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu" görmek için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber