İl MEM'ler, yönetici atamada belge isteyebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ocak 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorumuzun cevabını örnek üzerinden açıklayacak olursak; Osmaniye Milli Eğitim Müdürlüğü 10/01/2012 tarih ve 454 sayılı yazısı ile 13/8/2009 tarihli ve 27318 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğinin 17. maddesi gereğince atama yetkisi valiliğe ait olan Osmaniye ilindeki Eğitim kurumlarında boş bulunan müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcısı kadrolarına yönetmeliğin 7. 8. maddelerinde belirtilen genel ve özel şartları taşıyanlar arasından yönetmeliğin 18, 19 ve 20. maddelerine göre atama yapılacağı hakkında duyuruya çıkmıştır.

Duyuru yazısının ekinde yer alan, müdür, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı kadroları için gerekli açıklamalar ve başvuru takviminde, adaylardan istenecek belgeler bölümünde;

?a)MEBBİS Eğitim Kurumları Yöneticiliği Başvuru Ve Onay Formu*

b)Ek-1 Yöneticilik İstek Formu*

c)Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu*

d)Öğrenim Belgesi*(Lisans*,Yüksek Lisans**,Doktora Diploması**)

e)Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sertifikası**

f)Hizmet Belgesi (aday tarafından ?Okudum, Tüm Bilgilerim Eksiksiz Olarak İşlenmiştir.? Yazılıp imzalanmış ve güncel olmalıdır.)*

Not:* Teslim edilmesi zorunlu belgeler.

** varsa başvuru evraklarına eklenecek belgeler.? açıklaması bulunmaktadır.

Adaylardan istenecek belgeler bölümündeki; ?d)Öğrenim Belgesi*(Lisans*,Yüksek Lisans**,Doktora Diploması**) e)Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sertifikası**? belgelerinin istenmesi 31/7/2009 tarihli ve 27305 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmelik hükümlerine aykırıdır.

Şöyle ki; Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin ?Başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin esaslar? başlıklı 8.maddesinde; ? (1) İdare, hizmetleri yerine getirirken başvuru sahibinden istediği bilgi ve belgelerle ilgili düzenlemelerinde aşağıdaki ölçütleri esas alır:

a) Düzenlemeler beyan esas alınacak şekilde hazırlanır.

b) Zorunlu olmadıkça, işlemin tekemmülü aşamasına kadar belge talep edilmez.

c) İş sınavlarına müracaat safhasında sadece sınav için gerekli belgeler istenir; göreve başlamak için gereken belgeler ise sınavı kazananlardan istenir.

ç) İdarenin görevi gereği kendisinde bulunan bilgi ve belgeler ile daha önce başvuru sahibinden alınarak kurum kayıtlarına aktarılan ve değişmediği başvuru sahibi tarafından beyan edilen belgeler yeniden istenmez.

d) İstenen belgenin aslının getirilmesi hâlinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra ilgili görevli tarafından isim ve unvan yazılarak tasdik edilir.

e) Diğer idarelerin elektronik ortamda paylaşıma açtığı bilgi ve belgeler, başvuru sahibinden istenmez. Ancak, bu bilgi ve belgelere kolayca erişim için gerekli bilgiler istenebilir.

f) Başvuru sahibinden adlî sicil kaydı istenmez, bunun yerine yazılı olarak beyan istenir. Başvurunun form kullanılarak yapıldığı hâllerde, formda adlî sicil beyanı bölümü ayrılır. İdare, beyanın doğruluğunu adlî sicil bilgilerini verebilecek mercilerden teyit eder. İlgili merciler, gerekli bilgileri, teknik altyapısı hazır olan kurumlara elektronik ortamda derhal, diğer hâllerde en geç üç işgünü içinde verir.

g) Başvuruda istenen belgeler, idarece sayma suretiyle belirtilir. İstenen belgeler arasında, idare tarafından istenecek diğer belgeler veya benzeri belgeler gibi muğlâk ibarelere yer verilmez.

ğ) Başvuru sırasında istenen formlar idarenin internet sayfasında da yayımlanır.? Hükümleri bulunmaktadır.

Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin?Başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin esaslar? başlıklı 8.maddesi, ç) bendinde yer alan ?ç) İdarenin görevi gereği kendisinde bulunan bilgi ve belgeler ile daha önce başvuru sahibinden alınarak kurum kayıtlarına aktarılan ve değişmediği başvuru sahibi tarafından beyan edilen belgeler yeniden istenmez.? Hükümlerine göre idare kendi MEBBİS ortamında kayıtlı bulunan yönetici adayının hizmet durumu, Öğrenim Belgesi, Lisans, Yüksek Lisans, Doktora Diploması, Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik sertifikalarını adaylardan tekrar isteyemez. Çünkü bu belgeler daha önceden idare tarafından personelden istenerek MEBBİS ortamına kayıt edilmiştir. Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönetmeliği de bunu emretmektedir.

İdare ya kendi kayıtlarına güvenmemektedir ya da kendi işi kolaylaşsın düşüncesiyle yönetici adaylarından bu belgeleri istemektedir. Kimse yönetmelik, genelge takmamaktadır. Yetkiyi eline alan, Bürokrat Devletin kendisi tarafından yönetildiğini zannetmekte ve Yönetmelik çıkaran Devletin yönetmelikte emrettiği hükümleri yerine getirmemektedir. Bürokrasinin ana sorunu bürokratik oligarşidir.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber