Teknik öğretmenlerin DPB çözmezse, sorunu kim çözecek?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Ocak 2012 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Personel Başkanlığı Çözüme Yanaşmıyor

Devlet Personel Başkanlığı 657 Sayılı Kanunun 36 Maddesindeki Sorunu Kabul Etti Fakat Çözüme Yanaşmıyor

Hem Yükseköğretim Kurulunun aldığı kararlar sonucu üniversitelerde yeni bölümler açılmakta hem de Milli Eğitim Bakanlığınca ilk ve orta öğretime yeni dersler konulmaktadır. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ve zam ve özel hizmet tazminatları düzenleyen 2004/6996 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına bu değişiklikler yansımayınca ortaya adaletsiz bir durum çıkmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin 2. fıkrasında şu hüküm yer almaktadır: ?Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece, ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.? Bu maddede bölüm bazında bir belirleme yapılmıştır.

Diğer taraftan, Yüksek Öğretim Yürütme kurulu tarafından 12 Mayıs 1992 tarih ve 21226 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "Bazı Lise, Okul ve Fakülte Mezunlarına Unvan Verilmesi Hakkında 3795 Sayılı Kanunun" 3-d maddesinde yer alan ?Lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, erkek teknik yüksek öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve teknik eğitim fakültesi mezunları ile kız teknik öğretmen okulu, kız teknik yüksek öğretmen okulunun ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olanlara "teknik öğretmen", Unvanı verilir.? hükmü esas alınarak yeni belirlenen eğitim programları teknik eğitim veren programlar olarak kabul edilmiş fakat yeni belirlenen teknik eğitim veren bölümler 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin 2. fıkrasına eklenmediğinden sadece maddede belirtilen bölüm mezunlarının memuriyete giriş derece ve kademesine bir derece eklenmektedir.

Sadece Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu) ve Güzel Sanatlar Fakültesi, (İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, ilave bir derece alarak memuriyete başlayabilmektedir. Diğer bölüm mezunları, isimleri, 657 sayılı kanunun 36/A-2'inde geçmediği için bu bir dereceden yararlanamamaktadırlar.

Bu hususlar hakkında, Bursa Milletvekili İsmet BÜYÜKATAMAN tarafından,?657 sayılı Kanunun 36. maddesinin 2. fıkrasının Yüksek Öğretim Yürütme kurulu tarafından belirlenen teknik eğitim veren programları ve bölüm mezunlarını da içerek şekilde yeniden düzenlenmesi için bakanlığınızca yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?? sorularının yazılı olarak cevaplandırılması için Milli Eğitim bakanı Sayın Ömer DİNÇER'e soru önergesi verilmişti. Cevap olarak Milli Eğitim Bakanlığınca sorunun muhatabının Devlet Personel Başkanlığı olarak belirtilmesi üzerine Milletvekili tarafından soru önergesinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verilmesi üzerine Devlet Personel Başkanlığının 11/01/2012 tarih ve 24305 sayılı yazısı ile cevap verilmiştir.

Devlet Personel Başkanlığının açıklamasında yer alan ?2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun değişik 43. maddesinin (b) bendi hükmü uyarınca yüksek öğrenim görenlerin kazandıkları unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılmaları hususunda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı yetkili kılınmıştır.

Yükseköğretim Kurulunun 19. 10/2002 tarihli ve 23227 sayılı görüş yazısında, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim veren Teknik Yüksek Öğretmen Okullarının 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları teşkilatı Kanunu ile Teknik Eğitim Fakültelerine dönüştürüldüğü belirtilmiştir.

Bu itibarla. 657 sayılı Kanununun 36 A-2 bendi hükmünden, yalnız bentte sayılan bölümlerin değil Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu bölümlere denkliği kabul edilmiş bölümlerle birlikte Teknik Eğitim Fakültesine mezunlarının da yararlandırılması gerekmektedir.

657 sayılı Kanununun 36 A-2 bendi hükmünde sayılan bölümler ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu bölümlere denkliği kabul edilmiş bölümlerle birlikte Teknik Eğitim Fakültesi mezunları dışında kalan, Teknik Eğitim veren program ve bölümlerden mezun olanların 657 sayılı Kanununun 36 A-2 bendi hükmünden faydalandırılmaları yönünde Devlet Personel Başkanlığınca yürütülen bir çalışma bulunmamaktadır.? şeklindeki cevaba göre Devlet Personel Başkanlığı sorunu ?Bu itibarla. 657 sayılı Kanununun 36 A-2 bendi hükmünden, yalnız bentte sayılan bölümlerin değil Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca bu bölümlere denkliği kabul edilmiş bölümlerle birlikte Teknik Eğitim Fakültesine mezunlarının da yararlandırılması gerekmektedir.? Şeklinde kabul etmekle birlikte ?Devlet Personel Başkanlığınca yürütülen bir çalışma bulunmamaktadır? demektedir.

Sorunun çözümünü MEB Devlet Personel Başkanlığına atmakta Devlet Personel Başkanlığı sorunu kabul etmekte fakat bir çalışma bulunmamaktadır denilmektedir. Sorumlular gözlerini kaparsa çalışmayı kim yapacak, binlerce insan hakkına nasıl kavuşacaktır.

Ahmet KANDEMİR

memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber