Kentsel dönüşüm kanun tasarısı komisyonda kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Şubat 2012 18:42, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi.

Tasarı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arazi ve arsalarda norm ve standartlara uygun sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerinin oluşturulması amacıyla yapılacak iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerle ilgili usul ve esasları düzenliyor.

Tasarı, dönüştürme, yeniden yerleştirme ve yapılaşma hizmetlerinin; devlet ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları eliyle belirli bir plan, program ve düzen içinde gerçekleştirilmesini öngörüyor.

''Yasayla vatandaşın canını korumalıyız''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, risk altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin düzenlemenin rant amacıyla hazırlanmadığını, vatandaşın canını korumak için bu yasayı çıkarmak istediklerini söyledi.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin kanun tasarısının görüşmelerinde, CHP'li üyeler, tasarıya ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Muhalefet milletvekilleri, tasarıda rekabetçi olmayan ihale usulünün benimsendiğini, bunun yolsuzluklara zemin hazırlayacağını söyledi. CHP'li üyeler, tasarının vatandaşa itiraz etme hakkı bırakmadığını, Bakanlığı özel yetkilerle donattığını, bazı kanunları yok saydığını öne sürdü.

Görüşmelerde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, ''Atatürk'ün Doğumunun 100. Yılının Kutlanması ve Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkında Kanun'la belirlenen, Atatürk Kültür Merkezi alanı ile bu alanda tesis ve binalarla ilgili her türlü tasarrufta bulunma'' imkanını veren maddeye CHP'li milletvekilleri itiraz etti. Böyle bir düzenlemeni, söz konusu tasarıda yer almasının bir anlamı olmadığını belirten muhalefet milletvekilleri, Bakanlığa bu konuda ''her türlü tasarrufa sahip olma'' yetkisinin verilemeyeceğini söyledi.

Muhalefetin eleştirileri üzerine madde, ''Atatürk'ün Doğumunun 100. Yılının Kutlanması ve Atatürk Kültür Merkezi Kurulması Hakkında Kanunla belirlenen, Atatürk Kültür Merkezi alanını iyileştirme, güzelleştirme, yenileme, ihya etmek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının da görüşünü alarak proje hazırlayıp çalışma yapabilmesi'' yönünde değiştirildi.

-''Rant yasası değil''-

Milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Bakan Bayraktar, tasarıda yer alan ihale usulünün rekabeti önlemediğini söyledi. Bayraktar, ''Biz ihale çıkıyoruz diyoruz ki 'Bu arsanın değerini bize ödeyeceksin. Hasılat artışından da pay vereceksin' diyoruz. Bizden sonra özel sektörde bu uygulamaya başladı. Biz sahtekarlık yapamayız'' diye konuştu.

Bayraktar, ''tasarının aceleyle çıkarılmaya çalışıldığı'' yönündeki eleştiriler üzerine, ''Biz bu yasayı çıkarmalıyız. Buna 'rant yasası' diyemeyiz. Mecburi bir yasadır, bunu çıkarmalıyız. Vatandaşın canını korumalıyız'' dedi.

Erdoğan Bayraktar, Atatürk Kültür Merkezi'ne ilişkin maddeyle ilgili eleştirilere de katılmadığını belirterek, söz konusu bölgeyi Atatürk'ün ismine yakışır hale getirmek ve bunun için gerekli düzenlemeleri yapmak istediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber