Başbakan Erdoğan yeni teşvik paketini açıkladı... İşte detaylar/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2012 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçmiş hükümetler dönemlerinde olduğu gibi, belli bölgelere, belli zümrelere, belli çevrelere değil, tüm Türkiye'ye hitap edecek bir teşvik anlayışını hakim kıldıklarını, teşviklerin ölü doğmasına mahal vermedikleri gibi suistimal edilmesine de asla müsaade etmediklerini belirterek, ''9 yıllık süreçte, günün şartlarına, ulusal ve küresel ekonominin seyrine göre, teşvik sistemini yeniledik. Yeni ihtiyaçları, yeni şartları özellikle gözettik, küresel ekonomideki gelişmelere ve krizlere göre teşvikleri yeniledik, sürekli müteyakkız olduk ve yeni gelişmelere uyum sağladık. Bugün açıklayacağımız teşvik sistemi de, aynı şekilde yeni şartların, yeni ihtiyaçların, ulusal ve küresel ekonomideki yeni gelişmelerin ışığında hazırlanmış bir teşvik sistemidir'' dedi.

Erdoğan, yeni teşvik sistemini açıkladığı toplantıda, açıklanacak yeni teşvik sisteminin, hükümetin uygulamaya koyacağı 4'üncü teşvik sistemi olacağını hatırlatarak, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında da dönemin ihtiyaçlarını gözeterek teşvik sistemini yenilediklerini, ayrıca belli dönemlerde kısmi teşvikleri uygulamaya koyduklarını söyledi.

Türkiye ekonomisinin, hükümetleri döneminde son derece dinamik, güvenli ve istikrarlı bir yapı sergilediğini kaydeden Erdoğan, ''2002 sonundan itibaren, küresel krizin en ağır seyrettiği 2009 yılı hariç olmak üzere Türkiye ekonomisi sürekli büyüme kaydetti. 230 milyar dolardan devraldığımız gayri safi milli hasıla, 9 yılda 3 kattan fazla artış göstererek, 2011 sonunda 772 milyar dolara yükseldi. 36 milyar dolardan devraldığımız ihracat 135 milyar dolara, 27 milyar dolardan devraldığımız Merkez Bankası rezervi 91 milyar dolara ulaştı. Kronik enflasyonda, işsizlik oranlarında ve faizlerde tarihi seviyelerde düşüş kaydettik'' dedi.

Erdoğan, AB tanımlı borç stokunun milli gelire oranının, görevi devraldıklarında yüzde 74 seviyesinde iken, bugün yüzde 39'a düştüğünü, kamu net borç stokunun milli gelire oranının 2002 yılında yüzde 61,5 iken, bugün yüzde 22 olduğunu dile getirerek, ekonomideki büyümenin, ekonominin geldiği noktanın görülmesi açısından, yatırımların özellikle önem arz ettiğini belirtti.

2002 yılında, toplam yatırım miktarı 59 milyar lira iken, 2011 sonunda bu miktarın, yaklaşık 5 kat artışla 283 milyar lira olduğunu açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

''Özel sektörün yatırımları da, 43 milyar liradan 235 milyar liraya yükseldi. Yatırımlardaki bu ciddi artış, 9 yıldır Türkiye'ye hakim olan güven ve istikrarın bir neticesidir. Bugün artık yatırımcı önünü görebiliyor, siyasete güveniyor, devlete güveniyor ve ayağını yere sağlam basarak ilerliyor. Hiçbir konuda yap-boza izin vermiyoruz. güven var istikrar var. Aldığımız kararların arkasında sağlam duruyor, böylece ekonominin tüm aktörlerinin ufuklarını net olarak görebilmelerini sağlıyoruz. Elbette, bu 9 yıllık süreçte, uygulamaya koyduğumuz teşvikler de, yatırımların bu oranda artmasına katkı sağladı.

Biz, geçmiş hükümetler dönemlerinde olduğu gibi, belli bölgelere, belli zümrelere, belli çevrelere değil, tüm Türkiye'ye hitap edecek bir teşvik anlayışını hakim kıldık. Teşviklerin ölü doğmasına mahal vermediğimiz gibi, suiistimal edilmesine de asla müsaade etmedik. 9 yıllık süreçte, günün şartlarına, ulusal ve küresel ekonominin seyrine göre, teşvik sistemini yeniledik. Yeni ihtiyaçları, yeni şartları özellikle gözettik, küresel ekonomideki gelişmelere ve krizlere göre teşvikleri yeniledik, sürekli müteyakkız olduk ve yeni gelişmelere uyum sağladık.

Bugün açıklayacağımız teşvik sistemi de, aynı şekilde yeni şartların, yeni ihtiyaçların, ulusal ve küresel ekonomideki yeni gelişmelerin ışığında hazırlanmış bir teşvik sistemidir. Küresel kriz sürecinde yüzde 8,5 gibi rekor bir seviyede büyüyen, krizde işsizliğini düşüren, krizde ihracatını artıran, güçlü, dirençli, sağlam bir ekonomi için hazırlanmış bir teşvik sistemini bugün kamuoyuna açıklıyoruz.''

***

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009 yılından bugüne kadar uygulanan teşvik sistemiyle, yüzde 72 gibi büyük bir oranda komple yeni yatırımı hedeflediklerini, öngördüklerini ve bu hedefin de gerçekleştiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, 2009 yılında uygulamaya konulan teşvik sisteminde çok ciddi başarılar kaydedildiğini belirterek, o gün ortaya konulan hedeflere ulaşıldığını bildirdi.

2009 yılının temmuz ayından bu yana mevcut teşvik uygulaması kapsamında 11 bin 382 adet teşvik belgesinin düzenlendiğini anlatan Erdoğan, bu belgeler kapsamında 157 milyar lira tutarında yatırım, 375 bin 609 kişilik de yeni istihdam öngörüldüğünü ifade etti.

Erdoğan, 2009 yılında uygulamaya koydukları mevcut sistemin, bin önceki, 2006 yılındaki sisteme göre, belge sayısı itibariyle yüzde 17, sabit yatırım tutarı itibariyle de yüzde 73 oranında artışa vesile olduğunu kaydetti.

Mevcut sistemle, yani şu anda uygulanan sistemle, özellikle bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmayı hedeflediklerini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Nitekim, alınan teşvik belgelerinin yüzde 21'i 4. bölgeye, yüzde 33'ü de 3. bölgeye aittir. Yani, teşvik belgelerinin yarıdan fazlası, hedeflediğimiz gibi daha az gelişmiş bölgelere gitmiştir. En az gelişmiş 4. bölgede teşvik belgeleri yüzde 45, 3. bölgede de yüzde 88 artış kaydetmiştir. Öngörülen sabit yatırım tutarı açısından baktığımızda, mevcut sistem, bir öncekine göre 3. bölgede sabit yatırımlar yüzde 70, 4. bölgede yüzde 72 artış göstermiştir. Aynı şekilde öngörülen istihdam tutarlarının 3. bölgede yüzde 10, 4. bölgede yüzde 70 oranında arttığı görülmektedir.

2009 yılından bugüne kadar uygulanan teşvik sistemiyle, yüzde 72 gibi büyük bir oranda komple yeni yatırım, bunu hedeflemişiz, bu öngörülmüş ve bu hedef de gerçekleşmiştir. Biz bu mevcut sistemle büyük ölçekli yatırımları, özellikle de uluslar arası doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedeflemiştik. Sonuçlar incelendiğinde bunda da başarı sağladığımız görülecektir. Nitekim bunu artık bizim dışımızda, özellikle de dünya medyası artık tespit etmiş ve bu gerçeği teyit etmiştir.''

Sonuç itibariyle, mevcut teşvik siteminin Türkiye'nin tüm bölgelerinde yatırımların artırılması bakımından etkili sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Erdoğan, bu nedenle sistemin yapısını temel olarak önümüzdeki dönemde de muhafaza ettiklerini, yeni teşvik sistemini de bu temel üzerine inşa ettiklerini kaydetti.


"Bu yeni teşvik sistemi Hükümetimizin yaptığı 4. paket olacak. Ekonominin geldği yer açısından yatırımların görülmesi büyük önem arz ediyor. Yatırımlardaki artış Türkiye'ye olan güvenin ve istikrarın sonucudur. Yatırımcı siyasete ve devlete güveniyor. Güven var istikrar var.

Bu 9 yıllık süreçteki teşvikler yatırımların artmasına katkı sağladı. geçmiş hükümetlerin yaptığı gibi belli zümrelere değil herkesin kullanması sağladık ve suistimal edilmesine engel olduk . Yeni ihtiyaç ve şartlara göre teşvikleri yeniledik. Sürekli müteyakkuz olduk. Küresel kriz sürecinde yüzde 8.5 gibi büyüyen dirençli sağlam bir ekonomi için hazırlanmış sağlam bir teşvik sistemini kamuoyuna açıklıyoruz. 2009 yılında uygulamaya koyduğumuz sistem 2006 yılındakine göre belge sayısı ile yüzde 17 yatırım olarak da yüzde 72 artışa neden oldu. Alınan teşvik belgelerinin yüzde 21'i 4. bölgeye ait. Hedeflediğimiz gibi teşviklerin yarısından fazlası ihtiyaç duyulan bölgelere gitmiştir. 2009 yılından bgüne kadar uygulanan teşvik sistemi ile öngörülen yatırımlar gerçekleşmiştir. Biz Uluslararası yatırımları ülkemize çekmeyi hedeflemiştik ve gerçekleştirdik.Hükümet olarak 2023 yılına ilişkin önemli hedeflerimiz var. Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2 trilyon dolar milli gelirle dünyanın 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyoruz. Yeni teşvik sisteminin temel hedefleri; cari açığın azaltılması için ithalat edilen ürünlerin üretimi, en az gelişmş bölgelere yapılan teşviklerin artırılması, teknolojik dönüşümü sağlayacak yatırımların artırılması. Yatırımcılara KDV istihdatı, vergi indirimi, işveren hissesi destegi(askeri ücret üzerinden) gelir vergisi desteği sağlayacağız.

Yeni yatırım paketini 4 ana bileşenden oluşuyor. Bunlar;

1- Genel teşvik uygulamaları

2- Bölgesel teşvik uygulamaları

3- Büyük ölçekli yatırımların teşviki

4- Stratejik yatırımların teşviki

STRATEJİK YATIRIMLAR

Hangi ilde yapılırsa yapılsın stratejik yatırımlar desteklenecektir. Yeni teşvik sistemiyle stratejik yatırımlara şu destekler verilecektir:

1- Yatırım malı ithal makine ve techizat için Gümrük Vergisi muafiyeti

2- Makine ve techizat için ayrıca KDV istisnası

3- Yatırımın tamamlanmasını müteakiben 7 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

4- Yapılan yatırım tutarının yüzde 50'sine tekabül eden miktarda vergi indirimi imkanı (yüzde 90 oranında)

5- Yatırımcıların kullanacakları yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği (Sabit yatırım tutarının %5'ini aşmamak kaydıyla)

6- Yatırım yeri tahsisi

7- Asgari 500 milyon TL tutarındaki yatırımların bina inşaat harcamaları için KDV iadesi.

Bu çerçevede ilk defa uygulamaya koyacağımız KDV iadesi desteği ile yatırımcıların yatırım dönemindeki finansman yükünü hafifletmiş olacağız.

Eğitim yatırımları hangi ilde yapılırsa yapılsın 5. bölge desteklerinden yararlanacaktır.

Denizcilik, madencilik, turizm koruma ve gelişim bölgelerinde yapılacak yatırımlarda 5. bölge yatırımlarından yararlanacak.

Ekonomik gelişmişlik düzeyine göre iller 6 bölgeye ayrımıştır. Bu yeni teşvik uygulamasında bölgesel sistem yerine il bazlı bölgesel teşvik sistemine geçiyoruz. İllerin bölgesel dağılımdaki yerleri, TÜİK'in daha sona belirleyeceği değişikliklere göre yeniden düzenlenebilir şekilde sabit değil değişkendir.

Yatırımcı Çorum organize sanayi bölgesinde yatırım yaparsa dördüncü bölgenin değil beşinci bölgenin imkanlarından yararlanacak.

Altıncı bölgemizdeki illerimizde asgari tutarın üzerinde yatırımlar sektör ayrımı yapılmaksızın teşvikten yararlanacak.

Organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar 12 yıl süreyle devlet karşılayacak.

Vergi indirim desteği diğer illere

Öncelikli illerde yatırım yapanların sigorta primi destek ödemeleri 10 yıl kamu tarafından karşılanacak.

6. bölgede yatırım yapacak firmalar, yatırımlarının yüzde 50'sine, OSB'lerde ise yüzde 55'ine kadar vergiden muaf olacak.

Faiz desteği tavanı yükselecek. Finansman desteği böyle sağlanacak.

Kocaeli'deki yatırımcı, gidip Muş'a yatırım yaparsa alacağı teşvik yardımı Kocaeli'deki yatırımının vergisinden de düşecek.

Ben burada bu yeni kapsamlı sistemimizin genel hatlarını açıkladım. Yarın Ekonomi Bakanımız sistemin tüm ayrıntılarını açıklayacak.

Bu sistem ile bölgesel farklılıkların önüne geçilmeye çalışılacak. Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde 10 yılların eksikliği var. Terör ve terör örgütünün etkisi olmasa bu bölge süratle sıçrayacak ama terör örgütü bölge insanına ihanet etmektedir. Bölgenin sorunlarının çözülmemesi için elinden geleni yapıyor. Biz devlet olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Bölgenin çehresini değiştiriyoruz. Taa Hakkari Yüksekova'ya, Şırnak'a, Iğdır'a havalimanı yapıyoruz. TÜİK yarın bu bölgenin ekonomisinin geldiği yeri tespit ederken bu havalimanlarına da bakacak. Bu teşvik sisteminin uluslararası yatırımcıları da bölgeye çekeceğine inanıyorum. Ekonomiden sorumlu bakan arkadaşlarımı ve çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum.

V. Bölgenin Destekleri

Otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri, rüzgar tüneli, tasarım vb. yatırımlar

Belirli büyüklükte ve özellikle belirli ilaç ve savunma sanayii yatırımları

Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek ilk, orta ve lise eğitimi yatırımları

Denizyolu ve demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar

Madencilik yatırımları

Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen turizm koruma ve gelişim bölgelerine yapılacak turizm yatırımları

İşte en fazla teşvik verilecek olan en azı gelişmiş 6. bölge kapsamındaki iller

* Ağrı

* Ardahan

* Batman

* Bingöl

* Bitlis

* Diyarbakır

* Hakkari

* Iğdır

* Kars

* Mardin

* Muş

* Siirt

* Şanlıurfa

* Şırnak

* Van

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber