Gizliliği ifşa eden polise 4.5 yıl hapis

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Alt Komisyon, Ergenekon, Balyoz, 28 Şubat gibi kamuoyunun yakından takip ettiği davaların soruşturmaları gizli olmasına karşın ifade tutanakları, belge ve bilgilerin medyada yer almasını önlemek için soruşturmanın gizliliğini ihlal eden polisler başta olmak üzere tüm kamu görevlilerine 4.5 yıla kadar hapis cezası verilmesinin yolunu açtı

TBMM Adalet Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, 3. Yargı Paketi'nde soruşturma aşamasındaki ?evden çıkmama? ve ?şehri terk etmeme? gibi adli kontrol önlemlerinin uygulanmasını öngören değişiklikler gerçekleştirdi. Adalet Alt Komisyonu, 3. Yargı Paketi olarak adlandırılan kanun tasarısına ilişkin çalışmalarını tamamlayarak raporlaştırdı. İşte bazı önemli değişiklikler:

- Türk Ceza Kanunu'nun ?gizliliğin ihlali? başlıklı 285. maddesine ?görevinin sağladığı olanakları kullanarak soruşturmanın gizliliğini ihlal edenlerin cezalarının yarısı oranında artırılması? hükme bağlandı. Bu kapsamda, soruşturmalarda başta şüpheliler olmak üzere ifade tutanakları, konuya ilişkin belge ya da diğer bilgileri sızdıran kamu personeline 4.5 yıla kadar hapis cezası verebilecek. Mevcut yasada kamu personeli ayırımı yapılmıyor ve 3 yıla kadar hapis cezası veriliyordu.

- CMK'da yer alan, hâkimlerin tutuklama yerine adli kontrol uygulayabileceğine yönelik düzenlemedeki süre sınırı kaldırılıyor. Tasarının ilk halinde adli kontrol kararında cezanın üst sınırı 3 yıldan 5 yıla çıkarılıyordu. Bu değişiklikle, hâkimlerin takdir yetkilerini kullanarak,

tutukluları uygun adli kontrol yöntemiyle serbest bırakabilmelerinde ellerinin güçlendirildiği belirtiliyor.

Evde tutukluluk dönemi

- Evde tutukluluk döneminin yolu açılıyor. Tutuklamaya alternatif olan adli kontrol sisteminin uygulamaları arasına ?konutunu terk etmemek?, ?belirli bir yerleşim bölgesini terk etmemek? ve ?belirlenen yer veya bölgelere gitmemek? seçenekleri eklendi. Ayrıca elektronik pranga kullanılması da gündeme gelebilecek.

- Sanığın yargılanması sonucunda verilecek cezanın 2 yıl ve altında olması halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması mümkün olduğundan, tutukluluk kararı verilebilmesi için gerekli olan alt sınır bir yıldan 2 yıla çıkarılıyor. Sadece adli para cezasını gerektiren veya hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemeyecek.

- Alt komisyonda, tasarıda yapılan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiye ayrıca örgüte üye olmak suçundan verilecek cezada maktu indirim yapılması yerine, hâkime indirim yapıp yapmama, yapacaksa bu indirimin oranı hakkında takdir yetkisi tanındı. Tanıklıktan çekinebilecek olan kişiler bakımından cezaya hükmolunmayacak.

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Danıştay, idare mahkemesi ve vergi mahkemesinde açtıkları idari davalardaki dilekçelerine kimlik numarası da eklenecek.

- Yatak takımları ve ibadete mahsus kitap ve eşyalar haczedilemeyecek eşyalar arasına alındı. İcra ve İflas Kanunu'nun mevcut ilgili maddesinde, ?borçlu ve ailesinin lüzumu olan yatak takımları ve ibadete mahsus kitap ve eşyası? haczedilemeyecek eşyalar arasında sayılıyordu ancak TBMM Başkanlığı'na sevk edilen tasarıda bu eşyalar çıkarılmıştı. Şimdi alt komisyonda bu eşyalar, ?pek lüzumlu eşya?

kapsamında değerlendirilerek haczedilemeyecek eşyalar arasında sayıldı. Aynı amaçla kullanılan iki eşyadan birisi haczedilemeyecek.

Faturayı ödeyin mektubu

- İcraya giden ödenmemiş elektrik, su, telefon faturaları için üç katına yakın para ödeme dönemi sona erecek. Değişikliğe göre, brüt asgari ücretin iki katına kadar olan faturalar ödenmezse önce vatandaş mektupla ?ödeme yapın? diye uyarılacak. 7 iş günü içinde fatura ödenmezse, icra işlemleri başlatılacak. Yürürlükteki düzenlemede faturasını ödemeyen vatandaş süre tanınmadan icraya veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber