Çocuklarda alerjinin nedeni süt ve çikolata

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2012 23:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bahar aylarında sık görülen alerjenlere karşı sarışın ve açık tenlilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini belirten Medical Park Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, çocuklardaki alerji bulguları ağırlıklı olarak süt ve çikolatadan dolayı etkili olduğunu söyledi.

Burun tıkanıklığı ve akıntısı, nefes darlığı, kaşıntı, vücutta kabarma gibi semptomlara verilen ad olan alerjinin, sanılanın aksine vücudun bir savunma mekanizması olduğunu belirten Medical Park Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüsamettin Olgun, vücudumuza yabancı bir cisim girdiği zaman vücudumuz o yabancı cismin girişini önlemeye yönelik birtakım mekanizmaları devreye soktuğunu söyledi. Olgun, "Bu durumdan çoğu insanın haberi olmaz ve farkında olmadan atlatılır. Fakat bazen bu mekanizmalar normalden çok daha fazla ve alevli bir şekilde devreye girince kişiye yarardan çok zarar verir. Örneğin tozlu bir ortamda burun etleri şişerek tozun vücuda girmesini engeller. Solunum yollarına giren yabancı maddelere karşı akciğer havayollarını daraltarak daha alt bölgelere bu maddelerin ulaşmasını engeller. Alerjik hastalarda burundaki burun etleri şişerek burun tıkanıklıklarına, akciğerde ise astım denilen hastalığa neden olur" dedi.

TEN RENGİ ETKİLİ

Alerjinin genetik ve çevre faktörlerinin birbiri ile etkileşimi sonucu ortaya çıktığını anlatan Olgun "Alerjiye yatkınlık genellikle genetiktir. Açık ve sarı tenlilerde, Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlarda, deniz kenarı veya nemli ortamlarda bulunanlarda daha çok rastlanır. Bu alerjenler, basit toz ve polenlerden güneşe kadar etken olabilir. Bunun yanı sıra alınan gıdalar, boya ve kimyasal maddeler de azımsanmayacak derecede kişilerde alerji bulgularına neden olabilir. Bu arada alerji bulgularına ağırlıklı olarak çocuklarda rastlanır. Çocuklar için özellikle süt ve çikolata en sık iki gıda etkenidir. Alerji semptomları olan hastaların mutlaka KBB ve dermatoloji bölümlerinde muayeden geçmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

TEDAVİDE TEMEL ÇÖZÜM

Alerjik hastalar için temel çözümün alerjiye neden olan etkenin ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunun önemini vurgulayan Olgun, Bunun için en basit yapılan testin alerji deri testi olduğunu söyledi. Bu testte en sık rastlanılan maddeleri deri ile temas ettirerek alerjen maddeyi ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Olgun, "Fakat deri testinin olumsuz çıkması kişinin alerjik olmayacağı anlamına gelmez. Nedeninin bulunmadığı ya da nedenden uzaklaştırılan durumlarda ise bu mekanizmayı engelleyecek olan ilaçlı tedaviyle ikinci aşamaya geçiyoruz. Medikal tedavinin en az 2 ay kadar devam etmesi gerekiyor. Bu tedaviden cevap alınamayan durumlarda ise en son aşama olan cerrahi tedaviye başvuruyoruz. Burun tıkanıklığına burun etleri, kemik eğrilikleri neden olmaktadır. Hastalarımızda kemik eğriliklerini düzelterek havanın daha rahat geçmesini sağlıyoruz. Ayrıca burun etlerini radyofrekans veya redüksiyon yöntemiyle küçülterek şişmelerini engelliyoruz. Artık tıptaki bu son gelişmeler sayesinde alerji ülkemizde sorun olmaktan çıkmaya başlamıştır. Ancak yine de hastaların ilk önce hayat standartlarını mutlak surette değiştirmelerini, tozlu, kapalı, nemli ve sigaralı ortamlardan uzak durmalarını öneriyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber