Kanalizasyon hatları atık yağlar yüzünden tıkanıyor

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, kentte bazı restoran ve lokantaların bulunduğu yerlerdeki kanalizasyon hatlarının atık yağlar yüzünden sık sık tıkandığını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, kentte bazı restoran ve lokantaların bulunduğu yerlerdeki kanalizasyon hatlarının atık yağlar yüzünden sık sık tıkandığını söyledi.

Ülgen, yaptığı açıklamada, MESKİ'nin kanalizasyon hatlarının taşmaması için söz konusu işletmelere gerekli önlemleri almaları konusunda uyarılarda bulunduğunu ve kanalizasyon hatlarında da temizlik çalışmalarının sürekli yapıldığını belirterek, "Kanal hatlarına bazı ev ve lokantalarda kullanılan atık yağlar dökülmektedir. Atık suyun toplandığı boruların ömrünü tüketen en önemli faktörlerden biri de atık yağlardır. Atık yağlar, kanalizasyona döküldüğü zaman boru iç yüzeyini kaplar, kanal borularının çeperlerine yapışarak taşlaşır ve çeperi daraltmaya başlar. Belirli bir süre sonra da boruları tıkar. Kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine neden olur'' dedi.

Mersin'in atık suyunu taşıyan kanalizasyon hatlarının atılan ve dökülen maddelerle tıkanması sonucunda vatandaşların taşan sulardan dolayı sıkıntı yaşadığını kaydeden Ülgen, tıkanan hatların özellikle yoğun yağışlarda taşarak çevreye zarar vermesinin yanı sıra büyük maddi kayıplara da yol açtığını vurguladı. Ülgen, "İdaremizin faaliyet alanında bulunan endüstriyel tesislerden kanalizasyon sistemine uygun nitelikte su deşarjının sağlanması amacıyla söz konusu tesisler, yetkili personellerce denetlenmekte ve atık su numuneleri alınarak analizleri yapılmaktadır. Söz konusu işletmelerin gerekli görülenlerinden arıtma tesisi projeleri istenmekte ve bu projeler kurumumuz Proje Onay Komisyonu tarafından değerlendirilmektedir. İlgili yönetmelik şartlarını sağlayan işletmelere Bağlantı Kalite Ruhsatı verilmektedir. İdaremize Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatı almak üzere başvuran ya da MESKİ Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği gereğince kontrollü deşarj yapması gereken 2011 yılında toplam 340 adet işyerine 783 adet denetim yapılmış ve gereken önlemler aldırılmıştır. Yapılan denetimlerde 113 adet atıksu numunesi alınmıştır" diye konuştu.

"İŞLETMELERDEN YAĞ TUTUCU BULUNDURMALARINI İSTİYORUZ"

Yağışların daha sık görülen aylarda kanal tıkanıklıklarının yaşanmaması için yağmur suyu hatlarının çöplük gibi kullanılmaması uyarısında bulunan Ülgen, şöyle devam etti; "Altyapı hatlarının ömrünün daha uzun olması için MESKİ olarak her türlü teknik çalışmayı yapıyor, Mersin'in alt yapısını baştanbaşa yeniliyoruz. Atıl duruma gelen tüm hatları günün teknolojik imkanlarını kullanarak yeni baştan döşüyoruz. Vatandaşlarımızın da hatlarımızı özenle koruyarak kullanmalarını ve bu hatlara zarar verecek her türlü işlemden kaçınmalarını bekliyoruz. Özellikle evsel ve endüstriyel nitelikli atık yağlar boruların ömrünü tüketirken, tuvalet kağıtlarının da atık su kanallarına atılması boruların tıkanmasına neden oluyor. Lokantalar, hastaneler, okullar gibi yerlerden kanalizasyon sistemine yağ karışmaması için muhakkak bir yağ tutucu bulundurmalarını rica ediyoruz. Ayrı bir yerde toplanan yağlar böylece geri kazanım metotları ile ekonomiye yeniden kazandırılmış olur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber