Keyfi büfe kapattıran Hakime ceza

Haber Giriş : 28 Haziran 2005 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşırı alkollü hakimin, gece geç saatte kendisine içki satmayan Tekel büfesi sahibini polis marifetiyle odasına getirtip, iş yerini de kapattırdığı ortaya çıktı.

Yargıtay'ın ?görevde keyfi davranmak'tan 1.5 milyar lira para cezası verdiği hakim, 6 aylığına da kamu hizmetinden men edildi.

HALEN Bingöl hakimi olan eski Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İsmet Cengiz, aşırı alkollü durumda gittiği büfede, kendisine içki satmayan Tekel bayisi Ünal Kuruçay'ı polis marifetiyle odasına getirttiği için ?Görevde keyfi davranmaktan' sanık oldu. Dava dosyasına göre 3 yıl öncesinden günümüze uzanan olay şöyle gelişti:

GÖSTERİRİM SANA

4 Ocak 2002 gecesi saat 23.00 sıralarında Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi üyesi İsmet Cengiz, aşırı alkollü durumda tekel büfesine gidip içki istedi. Büfe sahibi Ünal Kuruçay, Cengiz'e, ?Gece geç saat oldu veremem' dedi. Bunun üzerine Cengiz, ?Ben sana gösteririm' diyerek, büfeden ayrıldı.

POLİSE İHBAR ETTİ

Emniyet Müdürlüğü önünde nöbet tutan polislere giden Hakim Cengiz, büfe sahibi Kuruçay'ın ?Açıktan içki sattığını' ihbar etti. Görevli polis memurları da bu ihbar üzerine tutanak düzenlediler. Büfe sahibi hakkında işlem yapılması için bu evrak, Çankırı Belediye Başkanlığı'na gönderildi. Belediye de evrak üzerine Kuruçay'a iş yerini 5 gün kapattı, 200 milyon lira da para cezası verdi.

MEVCUTLU GETİRTTİ

Bununle yetinmeyen hakim Cengiz, Çankırı Asayiş Şube Müdürlüğü'ne de yazı yazarak, Kuruçay'ın ?Hakime hakaret etmek ve şantaj yapmak' iddiasıyla mevcutlu olarak adliyeye getirtilmesini istedi. Yazıyı alan polis, hakkında dava bulunmayan Kuruçay'ı 25 Ocak 2002'de Adliye'ye getirdi.

ŞİKAYET ETME

Bu durumu çıkıp Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı'na anlatan ve herhangi bir suç işlemediğini belirten Kuruçay, Başsavcı'nın istediği üzerine Hakim Cengiz'in odasına gitti. Cengiz, Kuruçay'dan şikayetçi olmamasını istedi. Ancak, Kuruçay, Hakim Cengiz'i, kendisini ?Keyfi olarak Adliye'ye çağırdığı' gerekçesiyle şikayet etti. Cengiz hakkında Yargıtay'da dava açıldı.

BİREYSEL HAK İHLALİ

Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde, TCK'nın 228/1 maddesindeki, ?Görevde keyfi davranmak' suçundan yargılanan Cengiz mahkum oldu. Yargıtay, hakim Cengiz'in, yetkisini ?Kişisel nedenle ve koşulları bulunmamasına karşın keyfi olarak kullandığı' sonucuna vardı. Kararda, ?Eylem kişiye yönelik, zarar verici bireysel hakkı ihlal edici niteliktedir' denildi.

KARARI TEMYİZ ETTİ

Yargıtay 4. Ceza Dairesi 10 Haziran 2004 tarihli kararıyla, Cengiz'i ?Görevde keyfi davranmaktan' 1 milyar 453 milyon 800 bin lira ağır para cezası ve 6 ay 20 gün süreyle ?kamu hizmetlerinden yasaklılık' cezası ile cezalandırılandırdı. Bu cezayı da erteledi. Hakim Cengiz ise kararı temyiz etti. Son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber