Adalet Bakanlığı polise yetkilerini anlatacak

Haber Giriş : 29 Ağustos 2005 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polisin yeni ceza kanunlarına uyum sağlayamaması ve "yetkilerinin kısıldığı" iddialarına karşı, Adalet Bakanlığı ve Emniyet ortak bir sempozyum düzenleyecek. Sempozyumda, polisin görev ve yetkilerinin yeni yasalarla aldığı şekil, yanlış veya eksik anlamalardan doğan hatalarının yanısıra, yasalardaki eksiklikler de ele alınacak.

1 Haziran'da yeni yürürlüğe giren yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) polisin uyum sağlayamaması ve "yetkilerinin kısıldığı" iddialarına karşı, Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, "Ceza Adaleti Reformu" konulu ortak bir sempozyum düzenleyecek.

Hazırlıkları son aşamaya gelen sempozyumda, Adalet Bakanlığı yetkilileri, hukukçular akademisyenler ve il emniyet müdürleri bildiriler sunacak. Semyozyumda kolluk kuvvetlerinin görev ve yetkilerinin yeni yasalarla aldığı şekil, yanlış veya eksik anlamalardan doğan uygulamadaki hatalarının yanısıra, yasalardaki eksiklikler de ele alınacak. Sempozyumun ardından, uygulamada karşılaşılan sorunların düzeltilmesi için ilgili birimlerde eğitimlerin verilmesi ve öneriler doğrultusunda ilgili yasalarda yeni düzenlemelerin yapılması bekleniyor.

Uygulama sorunları tartışılacak

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, sempozyumda ele alınacak sorunlar şunlar:

Emniyet Teşkilatı'nın birimleri arasında yaşanan aksaklıklar ve sorunlar.

CMK işlemlerinin yürütülmesinde kanun uygulayıcı birimler arasında eşgüdüm sağlanmasına, işbirliği ve görev paylaşımına ilişkin sorunlar.

Soruşturma işlemlerinin yürütülmesinde cumhuriyet savcıları ve mahkemelerin mevzuatı farklı yorumlamalarından kaynaklanan sorunlar.

Soruşturmanın yürütülmesinde ceza muhakemesi kanunu ile ilgili yönetmeliklerden kaynaklanan hukuki boşluk veya yetersiz düzenlemelerle ilgili karşılaşılan sorunlar.

Hizmetlerin yerine getirilmesi çerçevesinde uygulamada sürdürülen, ancak hukuki olarak ilgili mevzuatta düzenlenmediği düşünülen konular.

Adli kolluk işlemlerinin yeniden düzenlenmesi sonucunda, bu hizmetlere ilişkin ortaya çıkan problemler ve hizmete yansımaları.

Mevzuatta yer verilen ancak uygulanmasında sorunlar yaşanan ve yeniden düzenlenmesi gereken konular.

Soruşturma işlemleri açısından teşkilatın iç işleyişi ve yapılanması itibariyle ortaya çıkan sorunlar.

Soruşturma işlemlerinin daha etkin ve hızlı yürütülebilmesi için gerek kolluk uygulamaları gerekse savcılık uygulamaları açısından yapılması gerekli görülen yasal düzenlemeler ve değişiklikler.

Soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin daha etkin yürütülebilmesi için illerde model olabilecek yapı ve uygulamalar.

Olay yeri inceleme ve kimlik tespit hizmetlerinin yerine getirilmesinde, yeni mevzuatın uygulanmasından kaynaklanan sorunlar.

AFİS veri sisteminin amacına uygun kullanımında yaşanan sorunlar.

AB Terörle böyle mücadele edİyor

Yeni terörle mücadele yasası, AB ülkelerindeki terörle mücadele yasaları gözönüne alınarak hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı'nın öncülüğünde hazırlanan yeni yasa tasarısı, başta İngiltere olmak üzere Almanya, İtalya ve Fransa'daki terör yasalarını model alıyor. Bakanlık, 4 ülkenin terörle mücadele yasalarını tercüme ettirerek komisyon üyelerine dağıttı. Yeni yasa ile öncelikli olarak, her ülke tarafından farklı tanımlanan "terör"e yeni bir tanım getirilecek. Bu tanım, terörle mücadele ile demokratikleşme ve insan hakları konularıyla çelişen yasalar çıkarılmasının da önüne geçecek.

İngiltere'de 3 kişi örgüt sayılıyor

İngiltere'deki terörle mücadele yasasında, 3 kişilik bir grup "örgüt" tanımı içine alınırken, örgüte katılan veya yardım edenlere 10 yıl hapis cezası öngörülüyor. Örgütün pankartını taşıyanlara 6 ay; örgüt adına para toplayanlara ise 14 yıl hapis cezası öngörülürken, örgüt veya üyeleri hakkında bilgisi olduğu halde polise bildirmeyenlere 5 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Almanya'da cezalar daha hafif

Almanya'da terör örgütü kuran veya üye olanlara 1 ila 10 yıl arasında hapis cezası öngörülürken, toplumun bir kesimine karşı nefret uyandırma veya şiddet uygulamanın cezası ise 6 aydan 5 yıla kadar hapis. Bu tür hareketleri destekleyici eğitim veren ve bildiri dağıtanlara da 1 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

İtalya'da yakın akraba indirimi var

İtalya'da da, terör suçu işlemek için anlaşan 2 kişi "örgüt" tanımına giriyor ve suç işlediklerinde 1 ila 8 yıla kadar hapisle cezalandırılıyorlar. Silahlı çete kurmak veya üye olmanın cezası ise 15 yıla kadar hapis. Örgüte yardım ve yataklığa 2 yıla kadar hapis verilirken, bu suç "çok yakın akraba" için işlenirse, ceza verilmiyor.

Fransız yasalarına göre ise terör suçları, şahıs güvenliğini tehlikeye atacak bir vasıta ile işlenirse, 5 yıldan 10 yıla kadar ağır hapis, kişinin ölümüne veya bir uzvunun kopmasına sebep olunursa, müebbet ağır hapis cezası öngörülüyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber