Elbistan MYO'dan deprem testi

Elbistan Meslek Yüksek Okulu olarak her zaman üniversite-halk bütünleşmesini ön plana aldıklarını ifade eden Binici, bu çerçevede birçok toplumsal proje ve çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Elbistan Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hanifi Binici, ?Ovada zemin suyu seviyesinin çok yüzeylerde olduğu düşünüldüğünde yapıların bu olumsuz koşullara göre dizayn edilmesi gerekmekteydi. Yani bu zeminlerde sıradan tekli, münferit, hatta radye temel bile problemi çözmeyebilir? diyerek, Elbistan'da deprem testine büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Elbistan Meslek Yüksek Okulu olarak her zaman üniversite-halk bütünleşmesini ön plana aldıklarını ifade eden Binici, bu çerçevede birçok toplumsal proje ve çalışma yürüttüklerini kaydetti.

Bu çalışmalardan birisinin de yaşanılan mekanların olası deprem sonrasında nasıl etkileneceği konusunda yaptıkları deprem testi olduğunu belirten Binici, ?Bu çalışma en son teknolojiler kullanılarak yüksek okulumuzun teknik personeliyle çok düşük bir bedel karşılığında yapılmaktadır? dedi.

Binici, Elbistan'da yapılaşmanın daha çok ova üzerinde olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

?Bilindiği gibi yaşadığımız coğrafya deprem açısından oldukça dikkate değer bir noktada yer almaktadır. Ülkemizde belirli aralıklarla bazen orta bazen da yüksek şiddetli depremler yaşanmaktadır. Bu depremler sonrası hem maalesef insanlarımızı kaybediyoruz hem de ciddi ekonomik kayıplar olmaktadır. Oysa yaşadığımız mekanların deprem yönetmeliklerine göre yapılması durumunda söz konusu depremler sonrası her hangi bir olumsuzluk yaşanmayacaktır. Diğer yandan Elbistan ilçemizin yapı stokunun özelliklerinin araştırılması gerekir. Zira ilçemizdeki birçok yapı deprem yönetmeliğinden önce inşa edildiğinden bilinen fen ve teknik kurallara uyulmadan yapılmış olabilir. Ya da daha sonra yapılmış olsa bile yeterli denetim yapılmamış olabilir. Nedeni ne olursa olsun artık yapılarımızın gözden geçirilmesi için yeterli imkan ve yetişmiş eleman var olduğuna göre suçlu aramak yerine yaşadığımız yapıların güvenli olup olmadığından emin olmamız kendi güvenliğimiz için gereklidir.

İçinde yaşadığınız veya yeni satın almayı düşündüğünüz bir dairenin depreme dayanıklılığı konusunda kesin bir bilgiye sahip misiniz? Olası bir depremde binanıza güvenebilir misiniz? İçinde yaşadığınız binanızın ne kadar güvenli olduğu konusunda, teknik ve kesin bir bilgiye sahip olmanın tek yolu binanızın deprem testidir.?

ELBİSTAN'DA YAPILAŞMA VE YAPILARIN SIVILAŞMA TEHLİKESİ

Elbistan ovasında zemin suyu seviyesinin çok yüksek olması nedeniyle, yapılaşmanın büyük ciddiyet istediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

?Bilindiği gibi ilçemizde yapılaşma büyük ölçüde ova üzerinde yapılmıştır. Ovada zemin suyu seviyesinin çok yüzeylerde olduğu düşünüldüğünde yapıların bu olumsuz koşullara göre dizayn edilmesi gerekmekteydi. Yani bu zeminlerde sıradan tekli, münferit, hatta radye temel bile problemi çözmeyebilir. Oysa yer altı su seviyesi yüksek olan yerlerde mutlaka kazık temel yapma gereği vardır. Bu uygulama ise oldukça pahalı bir çalışmayı gerektirmektedir. Ayrıca ilçemizde çok katlı yapıların olduğu da dikkate alındığında sadece bu parametre bile ciddi risk taşımaktadır. Diğer yandan yapılan yapıların kalitelerinin araştırılması ve bu çerçevede beton ve çeliklerin test edilmesi gerekir. Son deprem yönetmeliğine göre beton için C20 sınıfı zorunluluk olarak emredilmiştir. Merak ediyorum acaba ilçemizdeki yapıların beton kalitesi bu değeri sağlamakta mıdır? Gerçi bu güne kadar yaptığımız resmi ve özel birçok yapının pek azında bu kalite yakalanabilmiştir. Elbette taşıyıcı sitemlerin boyutları da oldukça önem arz etmektedir. Yani temel, kolon ve kirişlerin boyutları da önemlidir.?

Yüksek okul olarak yaptıkları deprem testinde birçok parametreler üzerinde araştırma yaptıklarını ifade eden Binici, şunları kaydetti:

?Yüksek okul olarak yaptığımız deprem testlerinde söz konusu parametreler araştırılmaktadır. Bu çerçevede öncelikle; yapının oturduğu zeminin özellikleri, yapıda kullanılan malzeme özellikleri, yapının taşıyıcı sistemi incelenmekte ve özel bir programla yeni deprem yönetmeliğine göre yapı çözümlenmektedir. Bu çalışmanın sonucunda yapılarla ilgili olarak; yapının güvenli olduğu, yapının mutlaka güçlendirme ihtiyacının olduğu, yapının yıkılması gibi sonuçlara varılmaktadır. Eğer yapının güçlendirme ihtiyacı olursa gerekli güçlendirme projeleri de ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Halkımızı önümüzdeki günlerde yaşadıkları mekanların güvenliğini anlamak için bu testi yaptırmak üzere okulumuza beklemekteyiz. Bu arada söz konusu test, daire büyüklüğüne bakılmaksızın 400 TL karşılığında yapılmaktadır. Bu testin amacı olası bir depremde, içinde yaşayarak canınızı ve malınızı emanet ettiğiniz binanızın, sizi ne kadar koruyabileceği konusunda net ve bilimsel bir fikir sahibi olabilmektir. Bu yolda hedefimiz, halkımızı yaşadığı binası hakkında teknik olarak bilinçlendirip, önceki depremlerde yaşadığımız acı tecrübelerden ders alarak, olası bir depremde can ve mal kaybımızı en aza indirmektir. Deprem Testi uygulaması yapan laboratuarımız, resmi ve bağımsız bir laboratuar olup, hiçbir bir ticari ve maddi kaygı gütmeden, halkımızın maddi olanaklarına uygun, güvenilir bir kurum olarak hizmet vermektedir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber