TOKİ'nin Türkçe ihaneti TBMM'de

Haber Giriş : 06 Eylül 2005 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Meclis'e soru önergesi verecek

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan konutların yabancı isimlerle ve ifadelerle satışa sunulmasıyle başlayan tartışma Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınıyor. Türkçe konusundaki hassasiyetiyle tanınan ve bu konuda bir de yasa teklifi bulunan AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, TOKİ'nin uygulamasıyla ilgili olarak soru önergesi hazırlıyor.

TOKİ, Türk mühendisler tarafından yapılan konutları, ?corurt?, ?olympia?, ?residance?, ?all inclusive!? gibi yabancı kelimelerle satışa sunmuştu. TOKİ'nin bu tutumunu yadırgadığını vurgulayan AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün de, soru önergesi hazırlıklarına başladı. Türkiye çapında yapılan ve satışa sunulan TOKİ konutlarının bu şekilde pazarlanmasına tepki gösteren Akgün, ?Türk halkına sunum yapılırken yabancı kelimelerin kullanılmasını yadırgıyorum. Özellikle, resmi kurumlar tarafından Türkçe'nin özendirilmesi gerekiyor. Türkçe'ye önce kendimizin sahip çıkması gerekir? diye konuştu. Akgün, vereceği soru önergesinde, Türkiye'de Türkçe konuşulurken ve yasal düzenlemelerle bu konuyla ilgili ifadeler yer alırken, neden İngilizce pazarlama yönteminin seçildiğini soracak. TOKİ'nin Ankara Göksu'da yaptığı Metro Kent konutları da, İngilizce olarak tanıtılan yerlerden biri. Gazetelerde yer alan ilanlarda, iki odalı konutlar ?all inclusive!' yani her şey dahil olarak pazarlanıyor. Akgün'ün, ?Türkçe'nin Kullanılmasına ve Yabancı Dil Öğretimine İlişkin Kanun Teklifi' de, Meclis gündeminde bekliyor. Akgün, teklifinde, Anayasa'nın 3'üncü maddesinde, ?Türkiye Devleti'nin dili Türkçe'dir' hükmü yer aldığını ancak Türk dilinin kullanımıyla ilgili herhangi bir kanunun bulunmayışı nedeniyle Anayasa'nın bu hükmünün boşta bırakıldığını vurguladı. Teklifte, özellikle işyeri adlarında görülen yaygın yabancı dil kullanımlarının, Anayasa'da böyle bir hüküm yokmuş izlenimi uyandırdığı belirtildi.

Teklifte önemli uyarılar var

Teklifinde, Türkçe'ye karşı bir kayıtsızlık olduğunun altını çizen Akgün, ?İmal edilen ürünlerin adlarında, ticari unvan ve adlarda yabancılaşma süratle artmaktadır. Bir zamanlar sadece büyük şehirlerin belli semtlerinde görülen yabancı iş yeri adları şimdi Anadolu şehir ve kasabalarına dahi yayılmakta, ülkemiz âdeta Türkçe kullanılmayan bir ülke görünümüne bürünmektedir? ifadesini kullandı.

Türkçe'nin kullanımı konusunda uyarılarda da bulunan Akgün, ?Dildeki çözülme, bozulma ve yabancılaşma milletin oluşumunu da etkiler. Millet fertlerini birbirine bağlayan dil, önemini yitirdikçe fertler arasındaki bağ da zayıflar; bunun sonu, çözülme ve ayrılma isteklerine kadar gider? dedi

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber