Maliye'nin 'asgari' zararı 6 milyar lira

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Eylül 2012 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yazımı süren yeni anayasanın sosyal güvenlik bölümüne konan ?asgari ücretten vergi alınamaz? maddesi, tereddütleri de beraberinde getirdi.

MİTHAT YURDAKUL

Önümüzdeki yıl verilmesi öngörülen bütçe açığını dolaylı vergilerle kapatmayı planlayan Maliye Bakanlığı'nın asgari ücretliden alınan 6 milyar lirayı aşkın vergiden nasıl vazgeçeceği merak konusu oldu. Sosyal güvenlik uzmanı, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, ?Bunu yapmaları zor. Maliye buna itiraz edecektir? dedi. Uygulamanın işçiye mi işverene mi yarayacağı sorusu da tartışma yarattı. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, ?Bu indirimin işçiye yansımaması mümkün değil? diyerek, uygulamanın işçilere 150-160 liralık bir yansıması olacağını savundu. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise indirimin işverene yarayacağını belirterek, ?İşçinin net ücretinin yükseleceği büyük bir aldatmaca? dedi.

AK Parti, CHP, MHP ve BDP'nin uzlaşmasıyla yeni anayasanın sosyal güvenlik ile ilgili maddesine ?asgari ücretten vergi alınamaz? maddesi konulması tartışmaları da beraberinde getirdi. 2013 bütçesi için tasarruf önlemleri planlayan Maliye Bakanlığı'nın olaya bakışı soru işareti yaratırken, asgari ücretten vergi indiriminin işçiye yarayıp yaramayacağı üzerinde de uzlaşılamadı.

Maliye itiraz eder

Prof. Dr. Kılıç, Milliyet'e yaptığı açıklamada, 12 milyon 87 bin sigortalının 5 milyon 223 bininin asgari ücret üzerinden sigortalı gösterildiğini belirterek, ?2011 bütçe sonuçlarına göre asgari ücretlilerden elde edilen gelir 6 milyar 100 milyon lira. Maliye Bakanlığı'nın ?bundan vazgeçiyorum' demesi lazım. Bunu yapmaları zor. Maliye buna itiraz edecektir? dedi.

?İşveren yararlanır'

Kılıç, uygulama hayata geçse bile işçinin bundan yararlanamayacağını söyledi. Kılıç, gelir vergisi kesintisini işverenin yapacağını belirterek, ?Bu miktarın da işverende kalacağını düşünüyorum? dedi. Kılıç, düzenlemenin ancak istihdam yaratılması ve işverenin elinin rahatlatılmasına yarar? diye konuştu.

Yeni anayasa için getirilen düzenleme, Milliyet'e değerlendirmede bulunan işçi konfederasyonlarını da böldü. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, ?Bu indirimin işçiye yansımaması mümkün değil? dedi. Kavlak, vergi indirimi uygulanan serbest bölgelerde işçilerin net maaşlarının daha yüksek olduğunu anımsattı. Söz konusu maddenin yeni anayasa metnine Türk-İş'in talebiyle girdiğini kaydeden Kavlak, ?Bütün partiler, seçimden önce yüzde 15'lik asgari ücret vergisinin kaldırılacağı sözünü veriyor, iktidara gelince unutuyor. Hükümet kayıt altındakileri kümesteki kaz gibi görüyor. Avukat, doktor; hiçbiri asgari ücretlinin ödediği vergiyi ödemiyor. Bir araştırmaya göre en fazla kazanan 100 zengin yüzde 5-7, asgari ücretli ise yüzde 15 vergi veriyor? dedi.

Türk-İş: Asgari ücret 150 TL artar

Gelir vergisinin, asgari ücretin brütü üzerinden alındığına dikkati çeken Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, bin liraya yakın olan brüt asgari ücretten gelir vergisinin çıkarılmasıyla işçinin cebine 150-160 lira daha fazla para gireceğini savundu.

DİSK: İşçiye yansıyacağı bir aldatmaca

DİSK Genel Başkanı Erol Ekici ise, ?Kesinlikle işçiye yaramayacağı ortada. Vergiyi kim ödüyor? İşveren ödüyor. İşçinin net ücretinin yükseleceği büyük bir aldatmaca? dedi. Ekici, evli ve 3 çocuklu asgari ücretli vatandaşlardan vergi alınmamasına yönelik uygulamanın da işçinin eline geçen ücrette bir fark yaratmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber