BDDK'nın başı 15 adet cep telefonu nedeniyle dertte

Haber Giriş : 13 Eylül 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin, 200 milyar dolarlık sektörünü yöneten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda (BDDK) ilginç bir kriz yaşanıyor. Bugüne kadar batık banka operasyonları nedeniyle birçok soruşturma geçiren BDDK'nın başı şimdi de, kurul üyeleri ve üst düzey personel için alınan 15 adet cep telefonu nedeniyle dertte.

Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişi Bülent Tarhan, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Denetçisi Reşit Dinçer ve Maliye Başmüfettişi Hasan Yaman'dan oluşan üç kişilik heyet, BDDK'nın hesaplarıyla ilgili raporu tamamlayarak Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na sundu. AKŞAM Gazetesi'nin ele geçirdiği raporda, BDDK'ya ilginç suçlamalara yer verildi. Bu suçlamaların başında ise, BDDK üst düzey yöneticeleri için geçen yıl alınan cep telefonları ve bu yöneticilerin ödenen cep telefonu faturaları geliyor. Raporda, 2004 yılı içinde Kurul Başkanı, kurul üyeleri ve başkan yardımcıları ile daire başkanlarına 15 adet cep telefonu satın alındığı belirtilerek, bu satın alma işleminin 'tasarruf genelgesine' uygun olmadığı öne sürüldü. Raporda, söz konusu 15 adet cep telefonu için kurumun 13 milyar 850 milyon lira ödediğine dikkat çekilerek, bu tür uygulamalardan kaçınılması ve bir buçuk yıldır kullanılan cep telefonların da satılması ya da bir başka kamu kurumuna devredilerek elden çıkarılması istendi.

FATURALAR DA USULSÜZ

Raporda, eleştirilen bir başka işlem ise, BDDK Başkanı başta olmak üzere, kurul üyeleri, başkan yardımcıları ve daire başkanlarından oluşan 31 üst düzey bürokratın, belirli bir limite kadar cep telefonu faturalarının ödenmesi oldu. Müfettişlerin raporunda, 31 üst düzey bürokratın cep telefonu faturalarından 15 milyar 689 milyon liralık kısmının kurum tarafından karşılandığı hatırlatılarak, söz konusu ödemenin ilgililerden geri tahsil edilmesi istendi.

DİĞER ELEŞTİRİLER

Raporda, BDDK'nın batık banka davalarında üniversitelerden ücreti karşılığında görüş alması da eleştirildi. 2004 yılında üniversitelerden beş ayrı hukuki görüş alındığına dikkat çekilen raporda, 5 ayrı görüş karşılığında üniversitelerin döner sermayelerine 82.6 milyar liralık ödeme yapıldığı kaydedildi. Raporda, bu görüşlerin hiçbir faydasının olmadığı belirtilerek, görüş alma uygulamasından da vazgeçilmesi istendi. Söz konusu görüşlerin ise, Kentbank ve Demirbank davaları için alındığı öğrenildi. Raporda ayrıca, BDDK'nın bazı atamaları da eleştirilerek, lisans ve lisansüstü eğitimini felsefe alanında yapan bir kişinin başkan danışmanlığına atandığı, bu atamanın hukuki ve mali sorumluluk doğuracağı öne sürüldü.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber