Memur ve İşçiler, Duble Yol Projesinde Zorunlu Olarak Görevlendirilebilecek

Haber Giriş : 19 Ekim 2003 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur ve İşçiler, Duble Yol Projesinde Zorunlu Olarak Görevlendirilebilecek

Hükümet, duble yol projesi için yeni bir Kanun taslağı hazırladı. Buna göre, Karayolları Genel Müdürlüğünün ihtiyaç duyması ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yazılı talep etmesi halinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki personel, rızaları olmamalarına rağmen projede görevlendirilebilecektir. Projenin teknik olduğu hususu göz önüne alındığında, Kanunlaşması halinde bu tasarı ile, kamu kurumlarında çalışan tekniker, teknisyen ve mühendislerin projede görevlendirilmelerinin sağlanmak istediği anlaşılmaktadır. Görevlendirmelerde son onay makamı görevlendirilmek istenen personelin atamaya yetkili amiridir. Yani, Karayolları Genel Müdürlüğünün ihtiyaç göstermesi, Bayındırlık ve İskan Bakanlığının yazılı talepte bulunması üzerine örneğin Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğündeki bir mühendis Genel Müdürün veya Adana Belediyesindeki bir tekniker belediye başkanının onayı ile projede, belirlenen süre boyunca, görev alacaktır. Taslakta çalışacak personelin özlük haklarına ilişkin önemli bir farklılık bulunmamaktadır. Sadece, fazla çalışmalarda, Bütçe kanununda belirlenen miktarın iki katı tutarında fazla çalışma ödenecektir. Ayrıntılar için tıklayın.

Aşağıdaki taslak Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilmiştir. Bu tasarı TBMM'de kabul edildikten ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.

Aşağıda tüm metni verilmiş olan taslakta üç önemli husus bulunmaktadır.

1- Projede görevlendirilecek personel maaşını asıl kadrosunun bulunduğu kurumdan alacaktır. Ama hasta sevk işlemleri Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılacaktır.

2- Bu personel fazla çalışma ücreti Bütçe Kanununda belirlenen rakamın iki katı olabilecektir.

3- Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan teknik personel, rızası olmamasına rağmen Genel Müdürlüğün ihtiyaç göstermesi ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yazılı talebi üzerine, bölünmüş yol yapımı uygulama programı çerçevesinde geçici olarak Genel Müdürlük emrinde görevlendirilir. (Madde 4)


KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE YAPILACAK BÖLÜNMÜŞ YOL İNŞASINDA UYGULANACAK USÛL VE ESASLAR HAKKINDA KANUN TASARISI

Amaç ve kapsam
Madde 1- Bu Kanunun amacı; ülkemizin ihtiyacı olan onbeşbin kilometre bölünmüş yol yapımının gerçekleştirilmesidir.

Bu Kanun; bölünmüş yol yapımı ile ilgili hizmetlerin görülmesini hızlandırmak üzere, Karayolları Genel Müdürlüğünce ihtiyaç duyulacak her türlü makine ve ekipmanın tahsisi, bunların giderleri ve bölünmüş yol yapımı hizmetlerinde çalıştırılacak personelin temini ve malî ve sosyal hakları ile ilgili usûl ve esasları kapsar.

Tanımlar
Madde 2- Bu Kanunda geçen;
a) Genel Müdürlük: Karayolları Genel Müdürlüğünü,
b) Personel: Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan memurlar ile 4857 sayılı İş Kanununa tâbi olarak çalışan işçileri,
c) Kamu kurum ve kuruluşu: Genel bütçeli daireler ve katma bütçeli idareler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşları ve il özel idareleri ile belediyeleri,
d) Bölünmüş yol: Geliş ve gidiş trafiği ayırıcı bir engel ile birbirinden ayrılmış olan ve en az iki gidiş ve iki geliş şeridi bulunan karayolunu,
ifade eder.

Makine ve ekipman tahsisi
Madde 3- Bölünmüş yol yapımında Genel Müdürlükçe ihtiyaç duyulan her türlü makine ve ekipman, Genel Müdürlüğün ihtiyaç göstermesi ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yazılı talebi üzerine kamu kurum ve kuruluşlarınca bedelsiz olarak Genel Müdürlük emrine geçici olarak tahsis edilir.

Makine ve ekipmanların hangi kamu kurum ve kuruluşlarından ne miktarda temin edileceği, ne kadar süre ile tahsislerinin sağlanacağı ve tahsis süresinin sonunda geri verilmesi ile ilgili usûl ve esaslar, bölünmüş yolun yapılacağı illerin valilerinin koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılacak protokoller ile düzenlenir.

Kamu kurum ve kuruluşları tarafından Genel Müdürlük emrine geçici olarak tahsis edilen makine ve ekipmanlar, Genel Müdürlüğe ait işyerlerine intikal ettiği tarihten itibaren Genel Müdürlüğün araçları gibi değerlendirilir, geçici olarak Genel Müdürlük kayıtlarına alınır ve bunların her türlü ikmal, bakım ve onarımları, Genel Müdürlük tarafından yapılır veya yaptırılır. Ancak, ihtiyaç duyulan hallerde, bunların akaryakıt, yedek parça ve diğer malzeme ihtiyaçları ile tamir ve bakımları, Genel Müdürlükten herhangi bir bedel alınmaksızın il özel idareleri tarafından karşılanabilir ve bu hususlarda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının mevcut stoklarından ve imkânlarından da bedelsiz olarak faydalanılabilir.

Personel görevlendirilmesi
Madde 4- Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, Genel Müdürlüğün ihtiyaç göstermesi ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığının yazılı talebi üzerine, bölünmüş yol yapımı uygulama programı çerçevesinde geçici olarak Genel Müdürlük emrinde görevlendirilir.

Geçici görevlendirmenin şartları
Madde 5- Bu Kanunun öngördüğü bölünmüş yol yapımı işleri için Genel Müdürlük emrinde geçici olarak yapılacak görevlendirmeler hakkında aşağıdaki esaslar uygulanır:
a) İhtiyaç duyulan personelin nitelikleri, sayıları ve görevlendirilme süreleri Genel Müdürlükçe hazırlanan listede gösterilir ve 4 üncü maddedeki usûle göre yapılan görevlendirme talebine istinaden, ilgili kamu kurum ve kuruluşunun aslî hizmetlerinde aksamaya yol açılmaması da gözetilerek, geçici olarak görevlendirilecek personelin atamaya yetkili âmirlerinin onayı ile görevlendirme işlemi yapılır.
b) Görevlendirme, personelin görevlendirildiği işin süresini geçemez. Ancak, bölünmüş yol yapımı işinin programda öngörülen süre içinde tamamlanamaması halinde, personelin görevlendirilme süresi aynı usûle göre uzatılabilir.
c) Personel, mensubu bulunduğu kamu kurum ve kuruluşundaki aslî görevi veya kariyeri dışındaki bir pozisyonda geçici olarak görevlendirilemez ve geçici olarak görevlendirildiği işin dışında da çalıştırılamaz.
d) Görevlendirilen personel, Genel Müdürlüğün işle ilgili emir ve talimatlarına uymak zorundadır.
e) Görevlendirilen personelin, işin gerektirdiği nitelikleri taşımadığı veya beklenen faydayı sağlamadığının anlaşılması halinde Genel Müdürlükteki görevlendirilmesi kaldırılır ve durum ilgili kamu kurum ve kuruluşuna bildirilir.

Personelin özlük hakları ve fazla çalışma
Madde 6- Bu Kanun hükümlerine göre görevlendirilen personelin aylık, ücret ve diğer her türlü malî ve sosyal hakları, aslen görevli bulundukları kamu kurum ve kuruluşunca ödenir. Bunların sağlık yardımından faydalanmaları için gerekli olan hasta sevki işlemleri, Genel Müdürlük teşkilâtınca yapılır.

Bu Kanun çerçevesinde gerçekleştirilecek işlerde geçici olarak görevlendirilen 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi personele, fiilen geçici görev yaptıkları yılın bütçe kanununda belirtilen fazla çalışma ücretinin iki katını geçmemek üzere fazla çalışma ücreti ödenir.

Fazla çalışmanın uygulama süreleri, hangi görevler ve dereceler için ne miktarda fazla çalışma ücreti ödeneceği ile ilgili her türlü düzenlemeyi yapmaya Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Bölünmüş yol yapımı işi için bu Kanuna göre görevlendirilen işçiler, vardiya usûlü ile çalıştırılabilirler. İhtiyaç duyulması halinde fazla çalışma yaptırılabilir ve fazla çalışma ücretleri, Genel Müdürlük işyerlerinde uygulanan toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre il özel idarelerince karşılanır.

Yatırım harcamaları
Madde 7- Bölünmüş yol yapımı ile ilgili yatırım harcamaları, yılı yatırım programı ile ilgili mevzuat hükümlerine bağlı kalınmaksızın ilişkilendirilir.

Geçici Madde 1- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce başlanmış ve halen devam etmekte olan bölünmüş yol yapımı ile ilgili iş ve işlemler hakkında da bu Kanun hükümleri uygulanır.

Yürürlük
Madde 8- Bu Kanun yayımı tarihinden yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 9- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber