İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

YÖK, bugün 22'inci yılını doldurdu. 82 Anayasası ile anayasal bir kurum özelliği kazanan YÖK, hep yasaklar ve sürgünlerle gündeme geldi.

Haber Giriş : 06 Kasım 2003 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK, bugün 22'inci yılını doldurdu. 82 Anayasası ile anayasal bir kurum özelliği kazanan YÖK, hep yasaklar ve sürgünlerle gündeme geldi.

6 Kasım 1981 tarihinde 2847 sayılı kanunla kurulan YÖK, bugüne kadar ilgili kanunda defalarca değişikliğe gidilmesine rağmen, bilimsel ve özerk bir yapıya kavuşturulamadı.
Kuruluşunun ardından, 1982 Anayasası ile anayasal bir kurum özelliği de kazanan YÖK, genellikle sürgün ve yasaklarla anıldı. YÖK, öncelikle 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu ile ardından da 28 Şubat sonrasında yaşanan baskı ortamı ile binlerce öğretim üyesinin sürgününe ya da görevden el çektirilmesine sebep oldu. Bir çok öğretim üyesi değişik sebeplerle üniversitelerden uzaklaştırıldı, para yada özlük haklarından mahkumiyet cezaları aldı. YÖK, kurulduğu tarihten bu yana üç başkan eskitti. Kurucu başkan İhsan Doğramacı, Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Prof. Dr. Kemal Gürüz, YÖK'e damgasını vuran isimler oldu. 1981 yılında YÖK'ün kuruluşunu gerçekleştiren İhsan Doğramacı, 1992 yılı Temmuz ayına kadar bu görevde kaldı. YÖK Başkanlığı yaptığı dönemde, askeri iktidarın sözünden çıkmayan Doğramacı, kamuoyunda 1402'likler olarak bilinen binlerce öğretim üyesine görevden el çektirilmesinde başrolü oynadı. 1992 ile 1996 yılları arasında YÖK Başkanlığı yapan Prof. Dr. Mehmet Sağlam döneminde YÖK'ün sürgün ve yasak uygulamaları bir nebze olsun azaldı. Bunda yaşanan sakin dönemin de etkisi oldu. 1996 yılında göreve getirilen Prof. Dr. Kemal Gürüz döneminde ise, disiplin yönetmeliklerine dayanılarak yüslerce öğrenci okuldan uzaklaştırıldı.

D.B.Terüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber