MEB; SML'ledeki norm kadro fazlası öğretmen atamalarını yapmayın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Aralık 2012 00:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Sağlık Meslek Liselerinde norm kadro hesabı yapılırken 10.08.1999 tarih ve 23782 sayılı Resmî Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin ?Genel Bilgi ve Meslek Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu? başlıklı 11. maddesindeki hükümlerine göre 21 saate bir öğretmen üzerinden Temmuz 2012 tarihli norm kadro tespit çizelgelerinde norm kadrolar belirlenmiştir. Bu belirlemelere göre alan değiştirme işlemleri yapılmıştır.

Ardından aynı yönetmeliğin ?Atölye ve Laboratuvar Dersleri Öğretmeni Norm Kadrosu? başlıklı 12. maddesindeki hükümlerine göre işlem yapılmış 40 saate bir öğretmen üzerinden Eylül 2012 tarihli norm kadro tespit çizelgelerinde norm kadrolar belirlenmiştir. Bu nedenle Sağlık Meslek Liselerinde yüzlerce öğretmen norm kadro fazlası olmuştur.

Ayrıca Yaklaşık 1,5 ay önce ihtiyaç var diye birçok öğretmen alan değiştirerek bulunduğu Sağlık Meslek Lisesinden diğer Sağlık Meslek Liselerine atanmasına rağmen alan değiştirme nedeniyle de birçok öğretmen norm kadro fazlası olmuşlardır.

Bu norm kadro fazlası öğretmenler Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ?İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri? başlıklı 41. maddesi 1. fıkrasına göre norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması hâlinde öğretmenlerin özür durumları ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanması gerekirken özrü durumlarını dikkate almadan atamaları yapmıştır.

Bu durumu ?MEB, Norm kadro fazlası öğretmenlerin resen atanma işlemlerini ertelemelidir? haberimizin 2 maddesinde açıklamış bu atamaların ertelenmesini vurgulamıştık.

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 19.11.2012 tarihli ve ?Tereddüde dürülen hususlar? konulu yazılarında;

?Söz konusu yazılarda yer alan hususlarla ilgili olarak sağlık alanı öğretmenlerinin, ?atölye ve laboratuar? öğretmeni mi, yoksa ?meslek dersleri" öğretmeni mi olarak görev yapacakları hususunda Genel Müdürlüğümüzce yapılan çalışma sonucunda; ?atölye ve laboratuar? olarak görev yapmaları gerektiği belirlenmiştir. Bununla ilgili olarak Bakanlığımız İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünce normlar sisteme girilmiş, ancak gerekli açıklama yapılmamıştır. Bu sebeple, açıklama yapılıncaya kadar, mevcut uygulamaya devam edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği nin 259?uncu maddesine göre alan bölüm atölye ve laboratuvar şefliklerinin oluşturulması.

11. ve 12. sınıf öğrencilerinin işletmelerde beceri eğitimine gönderilmeleri halinde, bu öğrencileri denetlemek amacıyla görevlendirilen alan öğretmenlere ödenecek ders ücretinin Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın 15'inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi.

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararla belirtilen hükümlere göre ücret ödemesi yapılması,

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği nin 161'inci maddesinde, işletmelerde yapılan meslek eğitimi ile staj çalışmalarında çalışma saatinin esas alınacağı belirtilmiştir. Buna göre değerlendirme yapılması ( Editörün notu: çalışma saati öğrenciler ile alakalıdır.)

Gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve uygulamanın yukarıdaki açıklamalara göre yapılmasını rica ederim.? açıklamasında bulunulmuştur.

Bu yazıya göre Sağlık Meslek Liselerinde ki norm kadro fazlası öğretmenlerin resen atamaları iptal edilmeli, şeflikler oluşturulmalı, sınıflara gruplara bölünerek norm kadroların yeniden belirlenmesine kadar bu iş ve işlemler tamamlanmalıdır.

Bu konuların bir tek çözümü vardır. Yöneticilerde olduğu gibi öğretmenlere de iki yıl norm kadro fazlası kalma hakkı tanınmalıdır. Bu önerimizi iki yıl önce yaptığımız ?Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri? haberimizde; ?İl içinde İhtiyaç fazlası öğretmenlerden tercihlerin alınmasına rağmen ihtiyacın giderilemediği durumda ve iki yılını dolduranlar arasından hizmet puanı düşük olan İhtiyaç fazlası öğretmen ihtiyaç olan yere atanır. Hiçbir durumda aynı ilde aynı alandan ihtiyaç ve iki yılını dolduran İhtiyaç fazlası öğretmen aynı anda bulunamaz. Bu durumu sağlamak için yılda bir defa atama yapılır? bu şekilde bakanlık yeni çıkaracağı Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğine madde eklemelidir.? şeklinde dile getirmiştik. ?söylesem tesiri yok sussam gönül razı değil? hesabından dinleyen olmadı.

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber