Hükümet tarafından hazırlanan özürlüler yasa taslağı önemli yenilikler getiriyor. Tasarıya ilişkin ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 12 Kasım 2003 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet tarafından hazırlanan özürlüler yasa taslağı önemli yenilikler getiriyor. Tasarıya ilişkin ayrıntılar için tıklayın.

Anne karnındaki özürlü bebeğin 10 haftadan sonra kürtaj edilemeyeceğine ilişkin düzenleme nedeniyle büyük tartışma yaratan engelliler yasa taslağına göre, özürlülere üniversitelerden kontenjan sağlanacak, maddi yardımda bulunulacak. Bakıma muhtaç özürlülere gerekirse evinde hizmet verilecek, zorunluluk göstermesi halinde oturduğu evde yapılacak tadilatı da devlet üstlenecek.

Yeni yasanın ayrıntıları şöyle:

ÖZÜRLÜLERE MADDİ DESTEK

Asgari düzeyde yaşam ihtiyaçlarını gideremeyen özürlüler maddi yönden desteklenecek. Bu gruba girenler su, doğalgaz gibi hizmetleri yüzde 50 indirimli alacak.
Sakatlık oranı en az yüzde 40 olanlardan 15 yıldan beri sigortalı olanlar yaşları ne olursa olsun 3600 gün prim ödemek şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecek.

ÖZÜRLÜLERE EVİNDE HİZMET

Bakıma muhtaç özürlülere gerekirse evinde hizmet verilecek. Bunun için gezici hizmet programları oluşturulacak. Özürlü ailelerine evde bakımın kalitesini yükseltmek için bakım kursları düzenlenecek. Özürlülerin ihtiyacı olan araç ve gerekçler devlet tarafından temin edilecek.

EV TADİLATLARINI DEVLET ÜSTLENECEK

Özürlülerin yaşamı için zorunluluk göstermesi halinde oturduğu apatman ya da dairede tadilat yapılabilecek. Örneğin üst katlarda oturan yürüme özürlü bir vatandaş asansör talebinde bulunabilecek. Giderler 6 ay içinde devlet tarafından karşılacak.

ÖZÜRLÜLERE İŞ İMKANI
Özür türlerini dikkate alan iş ve meslek analizleri yapılacak. Bu analizlerin ışığında özürlülerin durumlarına uygun mesleki rehabilitasyon programları geliştirilecek.

ÖZÜRLÜLERE ÜNİVERSİTE KONTENJANI
Özürlüler için yüksek öğretim kurumlarında kontenjan ayrılacak. Üniversitelerde özürlü danışma merkezleri kurulacak.

HAKLARIN TAKİBİ İÇİN KURUL
Özürlülere sağlanan hakların kağıt üzerinde kalmaması için ?özürlü hakları izleme ve değerlendirme kurulu? oluşturulacak. Bu kurulda Diyanet'ten, İnsan Hakları Üst Kurulu'na kadar 13 ilgili kurumun temsilcisi görev alacak.
NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber