Mahalli idarelere ilişkin yasal düzenlemelerin 2004 yerel seçimlerinden önce mi, yoksa sonra mı hayata geçirileceği tartışılıyor.

Haber Giriş : 12 Kasım 2003 06:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahalli idarelere ilişkin yasal düzenlemelerin 2004 yerel seçimlerinden önce mi, yoksa sonra mı hayata geçirileceği tartışılıyor.

Meclise gönderilen kamu yönetimi reformu merkezi yönetim ile mahalli idarelere ilişkin temel ilkeleri içeriyor.

Ayrıntılar ve uygulamaya yönelik adımlar ise yeni kanunlar ile gerçekleştirilecek. Mahalli idareler için; il özel idareleri, belediyeler ve büyükşehir belediyelerini kapsayan ayrı ayrı ve alternatifli 3 yasa taslağı hazırlandı.

Çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu düzenlemeyle ilgili yanıtlanması gereken önemli soru ise şu: ?Düzenlemeler 2004 yerel seçimlerinden önce mi, yoksa sonra mı hayata geçirilsin??
Bu soru bürokratlar tarafından Başbakan'a yöneltildi. Kararı Erdoğan verecek. Ya hemen harekete geçilecek ya da seçim sonrası beklenecek. Erdoğan kararını verirken düzenlemelerin seçim sonuçlarına olası etkileri üzerinde de duracak.

Düzenlemeler önemli birtakım yenilikleri de beraberinde getiriyor. Türkiye'de şu an 3216 belediye bulunuyor. Mevcut yasada belediye olabilmek için gerekli nüfus sayısı 2 bin.
Bu kriteri tutturmadan kurulmuş belediye sayısı ise 396. Taslak, belediye kurmak için gerekli nüfusun 2 binden 5 bine yükseltilmesini içeriyor. Şartlara uymayan belediyelerin durumuna ise hükümet karar verecek. Yani bu belediyelerin kapatılmaları gündeme gelebilecek.

Büyükşehir belediyelerinin kurulması için gerekli nüfus sayısı ise 1 milyon olarak belirlendi. Hesaplamalar, 20 yıl boyunca yeni bir büyükşehir belediyesi kurulmasının beklenmediğini gösteriyor.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber