İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu İhale Kurumu, yeni ihale yasası ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. Yeni sistemin uygulanmaya başlanması ile iş ve işlemlerde yüzde 50 tasarruf bekleniyor.

Haber Giriş : 13 Kasım 2003 06:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu, yeni ihale yasası ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. Yeni sistemin uygulanmaya başlanması ile iş ve işlemlerde yüzde 50 tasarruf bekleniyor.

Kamu İhale Kurumu (KİK), yeni ihale yasası ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. İhale mevzuatını dijital ortama taşıyan KİK, bugüne kadar 10 bin kişiye yeni uygulamayı anlattı. İhalelerdeki yolsuzluğu önlemesi hedeflenen yeni sistem 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

40 milyar dolarlık kamu ihale cirosunda büyük oranda tasarruf sağlanması da bekleniyor. Yeni mevzuatı yaklaşık 2 milyon kişinin kanunun yürürlüğe gireceği 1 Ocak tarihine kadar öğrenmesi gerekiyor. Uluslararası kuruluşlar IMF, BM, Dünya Ticaret Örgütü ve üye olmayı düşündüğümüz AB gibi kurumların açık ekonomiler için bir model uygulamak istemesinin uzantısı olarak hazırlanan yeni mevzuat, dünyadaki ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve paranın serbest dolaşımını sağlamayı hedefliyor. Bu kurum ve kuruluşlar bir ülkenin kamu alımlarını kendi ülkesine hapsetmesini istemediklerini ifade eden Kamu İhale Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Arif Şimşek, ?Dünya tek pazara doğru gidiyor. Biz de ihale mevzuatımızı gelişmelere adapte ediyoruz. BM Ticaret Kanunu, UNCITRAL (Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Hukuku Komisyonu) model yasaları ve AB'nin direktifleri doğrultusunda yapılan bir çalışma. AB'ye üye olduğumuz zaman bütün alımlar Brüksel'den yönetilecek. İhalelerimiz dünyanin her tarafından görülebilecek. Mevzuat ilerleme raporları ve uyum paketlerine göre hazırlandı.? dedi. Önce klasik yöntemle 10 bin kişiyi, 20 kişilik sınıflarda uzmanlarla kendi iş yerlerinde eğitme yoluna giden KİK, yeni mevzuatın eğitiminde daha hızlı yol alabilmek için Siemens ile işbirliğine gitti.

İhale Kanunu'na tabi, okul, hastane, belediye gibi yaklaşık 100 bini aşkın ihale birimi var. 500 bin civarında müteahhit, yeni kanuna göre ?potansiyel istekli? durumuna geçiyor. 200 bin ?yapı ve inşaat? ile ilgili, 300 bin de tıbbi cihazdan giyecek ve yiyeceğe kadar geniş bir alana yayılmış ?mal ve hizmet? alanında ihale birimi var. Yeni uygulama ile yurtdışından kurum ve kuruluşlar Türkiye'de ihalelerinin şeffaf olduğunu , kapalı kapılar ardında yapılmadığını, kimsenin kayırılmadığını görmek istiyorlar.

Yeni sistemin uygulanmaya başlanması ile iş ve işlemlerde yüzde 50 tasarruf bekleniyor. Hem zamandan, hem de maddi olarak çıkılan ihale sonuçlarından yüzde 50 civarında tasarruf yapılacağını söyleyen Arif Şimşek, ?Bütün ihale işlemlerinin elektronik ortama taşınması problemlerin hepsini çözmüyor. e-Devlet'in hayata geçmesi oranında yeni ihale uygulaması başarılı olacak. Yeni mevzuatın internet çalışmasını hedefliyoruz. e-İmza Meclis'ten onay alırsa hiç kağıt kullanmadan başvurular değerlendirilebilecek. Bankaya yatırılması gereken harç bile internet yoluyla yatırılarak başvuruda bulunulabilecek.?dedi.

zaman


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber