Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Gür; SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi sigortalıların, tek emeklilik sigorta kurumu kapsamına alınacağını söyledi

Haber Giriş : 17 Kasım 2003 02:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalışma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Gür; SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi sigortalıların, tek emeklilik sigorta kurumu kapsamına alınacağını söyledi

Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý Müsteþar Yardýmcýsý Mustafa Gür, SSK, Bað-Kur ve Emekli Sandýðý'na tabi sigortalýlarýn, tek emeklilik sigorta kurumu kapsamýna alýnacaðýný belirterek, ''Bu deðiþiklikleri IMF ve Dünya Bankasý bize dikte ettirmiþ deðildir. Bunlar, Türkiye'nin 1968'den beri konuþtuðu konularýn özetidir'' dedi.

Memur-Sen'e baðlý Büro Memur-Sen tarafýndan düzenlenen ''Emeklilik Sigortalarý Kurumu Kanun Taslaðý'' konulu panel, Saðlýk-Ýþ Konferans Salonu'nda gerçekleþtirildi.

Panelde konuþan Müsteþar Yardýmcýsý Mustafa Gür, sosyal güvenlik sisteminde yaþanýlan sorunlarýn ve daðýnýk mevzuatýn yasal deðiþiklikler yapmayý gerektirdiðini söyledi.

OECD ülkelerinde aktif çalýþan 4 sigortalýya bir emekli düþtüðünü, Türkiye'de ise bu oranýn 1.86 olduðunu belirten Gür, artýk bu sistemin sürdürülebilirliðinin kalmadýðýný kaydetti.

Türkiye'nin kendi performansýný ortaya koyan bir sosyal güvenlik sistemine ihtiyacý olduðunu ifade eden Gür, SSK, Bað-Kur ve Emekli Sandýðý'na tabi sigortalýlarýn, tek emeklilik sigorta kurumu kapsamýna alýnmasýný öngören ''Emeklilik Sigorta Sistemi ve Kurumu Kurulmasý Hakkýnda Kanun Taslaðý'' hakkýnda bilgi verdi.

Tüm nüfusu kapsayan Genel Saðlýk Sigortasý Kurumu, Emeklilik Sigortalarý Kurumu, Sosyal Hizmetler ve Sosyal Yardým Kurumu ile Türkiye Ýþ Kurumu'ndan oluþan yeni bir sosyal güvenlik modelinin öngörüldüðünü anlatan Gür, bu 4 yapý arasýnda koordinasyonu saðlayacak Sosyal Güvenlik Kurulu kurulmasýna iliþkin ayrý bir taslaðýn da hazýrlandýðýný kaydetti. Gür, ''Bu yapý mevcut yapýlarýn yerine kurulacak, mevcut yapýlarýn yanýnda yer almayacak'' diye konuþtu.

Bu sistemin yürürlüðe girebilmesi için hazýrlanan taslaklarýn ayný zamanda yasalaþmasý gerektiðini belirten Gür, þöyle konuþtu:''Bu tasarýlarý IMF ve Dünya Bankasý bize dikte ettirmiþ deðildir. Kamuoyunda böyle iddialar olduðunu görüyoruz. Bunlar, Türkiye'nin 1968'den beri konuþtuðu konularýn özetidir. Elbette biz kendilerinden kontrol etmelerini talep ediyoruz. Onlar bu reformun, Türkiye'de, son 20 yýlda yapýlan temel reformlardan en ayaðý yere basaný olduðunu ifade ediyorlar.''

SENDÝKACILARIN KONUÞMASI

Memur-Sen Genel Baþkaný Ahmet Aksu konuþmasýnda Kamu Yönetimi Temel Kanun Taslaðý'nýn ''yanlýþ ve antidemokratik'' ifadelerle dolu olduðunu kaydederek, ''Bu taslak, kamu yönetiminin ýslahýna deðil, çökmesine neden olacaktýr'' diye konuþtu.

Saðlýk-Ýþ Genel Baþkaný Mustafa Baþoðlu, hükümetin yasa taslaklarýný hazýrlarken görüþ almadýðýný savundu.

Türkiye'nin sosyal güvenlik kurumlarýný birleþtirme gibi bir derdinin olmamasý gerektiðini ifade eden Baþoðlu, bunun eþitsizlik yaratacaðýný söyledi.
Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber