Anabilim dalı başkanları: Hastanelrede 'Şeflik' kritere bağlansın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Kasım 2005 01:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anabilim dalı başkanları, devlet hastanelerindeki şeflik görevinin emekli olana kadar devam etmesini eleştirerek, ?Klinik şefleri, görevlerine devam edebilmek için belli şartları yerine getirmeli? dedi

Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerindeki klinik şefliği unvanlarına karşılık gelen tıp fakültelerindeki anabilim dalı başkanlıkları, şeflik görevinin süresiz olmasını doğru bulmuyor. Anabilim dalı başkanları, şeflerin de tıpkı anabilim dalı başkanları gibi süre sınırına tabii olması ve seçimle gelmesi gerektiğini dile getirdi. Şeflik sistemiyle ilgili eleştirilerde bulunan anabilim dalı başkanları, kendi görevleriyle ilgili olarak da düzeltilmesi gereken noktalara dikkat çekti. Tıp fakültelerindeki anabilim dalı başkanları, kamplaşmayı önlemek için, anabilim dalı başkanlığı seçiminin dahil oldukları cerrahi, temel ya da dahili bilimlerdeki kurul tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

?Hiçbir görevin süresiz olması doğru değil?
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Erpek, şeflik unvanının süresiz olmasını doğru bulmadığını söyledi. Üniversitelerde anabilim dalı başkanlarının 3 yıllığına atanması gibi, şefliklerin de bir süresi olması gerektiğini dile getiren Erpek, ?Hiçbir görevin süresiz olması doğru değil. Niçin böyle yapıldığını bilmiyorum? dedi. Erpek, şunları kaydetti:

?Eğitim hastanelerinde şeflik pozisyonunda birden fazla insan olabilir. Şeflikler ya seçimle ya da dönüşümlü olarak yürütülmeli. Anabilim dalı başkanlıkları nasıl 3 yıl sonra bitiyor ve seçim yapılıyorsa şeflikte de buna benzer bir sistem uygulanabilir. Şef pozisyonunda bir tek insanın bulunması, o kadroyu kısıtlar. Aynı yerde 3 klinik açıp 3 klinik şefi atamak yerine, tek bir şef atamak ve dönüşümlü çalıştırmak daha doğru olur. Devlet hastanelerinde, aynı branşa ait birkaç klinik ve klinik şefi bulunuyor. Bu bence yanlış. Hepsinin bir şefi olabilir. Bir insanın emekli oluncaya kadar o görevde kalması dinamizmi de ortadan kaldırır. Anabilim dalı başkanlığı, o anabilim dalındaki en yüksek unvanlı öğretim üyesine verilir. Aynı durumda olan birden fazla insan varsa da seçim yapılır. Devlet hastanelerinde de şeflikle aynı ayarda başka kadrolar oluşturulması lazım. Bazı yerlerde koordinatör şeflik oluşturuldu. Bu bence daha doğru bir uygulama.?

?Sözleşmeli çalışsınlar?
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karagüzel, klinik şefleri için denetleme mekanizmasının işletilmesi gerektiğini söyledi. Başarılı olamayan ve belli kriterleri sağlayamayan şeflerin unvanlarının alınması gerektiğini savunan Karagüzel, şunları dile getirdi:

?Şefler, örneğin 5 seneliğine sözleşmeli olarak atanmalı. Ama bu uzatma için başarı kriterleri göz önüne alınmalı. Hastane yönetimi doktorlarının mesleki performanslarını, yaptığı ameliyatları, hasta memnuniyetini denetlemeli. Denetleme sonucu geçer not alanlar görevine devam etmeli. Hastaneler bir işletmedir, tıpkı bir ticari işletme gibi çalışmaları ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmaları gerekir. Anabilim dalı başkanlarının ve klinik şeflerinin yaptıkları iş idari açıdan aynı. Sadece birisi YÖK Teşkilat Kanunu'na göre bir birimdir, diğeri de devlet hastanesindeki bir tedavi birimidir. Ancak üniversitedeki sistem daha demokratik ve akılcı. Çünkü anabilim dalı başkanları öğretim üyeleri tarafından belirli bir süre için seçiliyor.?

Anabilim dalı başkanları ve şeflerin sorumlu oldukları kadar büyük yetkileri olmadığına dikkat çeken Karagüzel, her iki tarafın da yetki ve sorumluluklarının artırılmasını istedi. Karagüzel, ?Üniversitelerde rektör merkezli bir idari sistem var. Dekan ve anabilim dalı başkanlarının yetkileri rektör ne kadar izin verirse o kadardır. Bu, bence akademik değil. Bizim Yükseköğretim Kanunu'ndan kaynaklanan sıkıntılarımız var? diye konuştu.

Koordinatör şeflik süreli olabilir
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Mergen, nasıl ki üniversitedeki profesörlerin süresi kısıtlanmıyorsa, klinik şeflerinin de görev sürelerinin kısıtlanmaması gerektiğini ifade etti. Ancak katıldıkları kongreler ve yazdıkları makalelere göre şeflerin değerlendirmelerden geçmesinin şart olduğunu belirten Mergen, ?Birkaç şefin olduğu yerde koordinatör seçiliyor. Koordinatörün görev süresi kısıtlanabilir ve tayinle değil klinikteki hekimlerce seçilebilir? dedi. Prof. Dr. Mergen, anabilim dalı başkanı ile şeflerin farklarına da değindi. Şefin, kliniğin tek hakimi olduğunu anlatan Mergen, şunları dile getirdi:

?Klinik şefi, istediğine istediğini yaptırabilir, istediği yere atayabilir. Ama anabilim dalı başkanının öyle bir yetkisi yoktur, sadece idari görevi vardır. Üniversitedeki her profesör, her doçent, her yardımcı doçent kendi başına her türlü tıbbi görevi yapabilir. Anabilim dalı başkanının buna etki etmesi, söz söylemesi gibi bir şey yoktur. Abir tek şefin olduğu yerde kimsenin onun sözünden çıkmaması elbette ki bilimselliği etkiler.?

Prof. Dr. Mergen, anabilim dalı başkanlığı sisteminin aksayan yönleri olduğunu da söyledi. Sadece anabilim dalı içerisindeki doçent, yardımcı doçent ve profesörlerin oylamasıyla anabilim dalı başkanının seçildiğine dikkat çeken Mergen, ?Bu seçimde, akademik kariyerinin ilk aşamasında olan bir yardımcı doçent bazen taraf olmak zorunda kalabiliyor. Bu doğru bir şey değil. Başkan, kamplaşmayı önlemek açısından daha geniş bir kadro tarafından seçilmeli. Cerrahi tıp bilimlerine dahilse, o bölümün kurulunda seçilebilir. Birçok klinikte duyuyoruz ki öğretim üyeleri kutuplara ayrılmışlar? diye konuştu.

?Değişim yarar getirir?
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Deniz Erdoğan ise şeflik sürelerinin kısıtlanması gerektiğini belirterek, ?Fakültelerde anabilim dalı başkanlarının görev süresi üç yıl ve seçimle iş başına geliyorlar. Aynı şey niçin devlet hastanelerinde olmasın?? dedi. Şeflik görevinin sürekli olmasının ?tekelden yönetim? sonucunu doğuracağına ifade eden Erdoğan, değişimin her zaman yararlı olduğunu bildirdi. Erdoğan, ?Devlet hastanelerinde yetişen elemanların yolunu açmakta yarar var. O yüzden yeniden yapılanma ile her yer birbirine eşit duruma getirilebilir. Bunun için üniversiteler örnek alınabilir. Öğretim üyelerinde olduğu gibi şeflere de yayın kriterleri, kliniğe yaptığı hizmetler gibi performans kriterleri konulabilir? diye konuştu.Medimagazin

"Haber gönde"r yoluyla haberdar eden: hakan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber