Yeni üniversite kurulmasına karşı çıkanlar ne kadar haklı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Aralık 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Yeni üniversiteler açılsın mı, açılmasın mı??

Geçen yıl haziran ayında yapılan ÖSS'ye (Üniversite Seçme Sınavına) giren 1 milyon 730 bin 850 gencin 1 milyon 327 bin 980'i açıkta kaldı. Üniversite sınavının 2005 yılı analizlerine göre genel lise mezunlarının lisans programlarına yerleşme şansları çok düşük. Her 100 öğrenciden sadece 4'ü üniversiteli olabilmiş. Bu gidişle bu senede, bir daha ki seneye de böyle olacak. Açıkta kalanlara, yeni milyonlarca genç daha ilave olacak.

Üniversiteli olma imkanı bulamayan bu milyonlarca gencin hemen hemen tamamı bin bir sıkıntıyla maddi manevi tüm imkanlarını zorlayarak büyük paralar ödeyip dersanelere gidiyorlar. Ancak; dersanelerde ?mezun olmak? veya ?meslek sahibi olmak? mümkün olmadığı için bu da asla çözüm olmuyor. Dersaneler, maalesef hiç kimseye on yılda devam etseler diploma vermiyor ve hiç birini meslek sahibi yapmıyor. Tam tersine bu acımasız zorunlu yarış bir çok gencimizi ?psikolojik sorunlu? yapıyor. Ülkemizin pırıl pırıl çocuklarını ?kendine güvensiz? ?ümitsiz?, ?mesleksiz? ailesine ve içinde yaşadığı topluma küsmüş bireyler haline getiriyor. Bence yeni üniversitelerin açılması en başta bu gençlerin kazanılmasına yardımcı olacaktır.

Tüm toplumu ve biz akademisyenleri yakından ilgilendiren bu önemli konuda görüşlerimizi sunmayı bir görev kabul ediyoruz. Gençlerimizin bu önemli sorunlarının çözümünde yeni üniversitelerin açılması çalışmaları yanında bazı hukuki düzenlemelerinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu bağlamda bizce yapılası gerekenler, özetle şunlar olmalıdır;

- Yükseköğretim kurumlarının kanunla kurulması anlayışından vazgeçilmelidir.

- Özel girişimciler belirlenen gerekli koşullarını yerine getirerek serbestçe yükseköğretim kurumu kurabilmelerinin hiçbir sakıncası olmamalıdır.

- Eğitim kurumlarını kamu okulları ve özel okullar şeklinde ayrı değerlendirmek, yanlış olur.

- Özel okul ve özel üniversiteler ülkemiz eğitimine hizmet eden kurumlar olarak görülmelidir.

Bu hususları sağlamak için (Anayasa'da, yükseköğretimle ilgili maddelerin değiştirilmesi dahil) ne gibi hukuki düzenlemeler gerekiyorsa hepsinin en kısa zamanda yapılarak toplumun dinamizminin ve gelişmesinin önü açılmalıdır.

Toplumların talep ve beklentileri ihtiyaçlardan kaynaklanır. Ülkemize yeni üniversiteler açılması günümüz gençliği için en başta gelen ihtiyaçtır. Yeni üniversitelerin kurulmasına karşı çıkanların kendilerine göre bir takım haklı gerekçeleri olmakla birlikte, Üniversite kapısında bekleyen milyonu aşkın gencimizin diploma veremeyen ve meslek sahibi yapamayan dersanelerin yerine üniversitelerde okuma imkanına kavuşması bir zorunluluk halini almıştır.

Bu konuda; ?Yeni üniversitelere karşı mıyım? Kesinlikle hayır. Altyapıları iyi kurulduğu takdirde istenildiği kadar açılabilir. Çünkü hem üniversite sayımız hem de yükseköğrenimdeki okullaşma oranlarımız AB ortalamalarının çok altında.
Yeni üniversitelere karşı çıkanlar, zaten şimdiki üniversitelere hoca, kaynak bulunamazken, mezunları işsiz gezerken, yenilerine ne gerek var diyerek, kestirip atıyorlar.
Oysa ODTÜ barakalarda, Hacettepe gecekondularda, Anadolu'daki üniversitelerin pek çoğu da bir rektör ve bir mühürle kurulmuştu. Ama şimdi çok önemli bir bölümü, dünya standartlarında. İyi ki de o zaman açılmışlar?. (Milliyet 03.12.2005, http://www.milliyet.com.tr/2005/12/03/yazar/guclu.html) diyen, Sayın Abbas Güçlü'nün görüşlerine katılmamak mümkün değil.

Yeni üniversitelerin açılmasına karşı çıkanların mantığına göre hareket edilseydi benim mezun olduğum üniversite olan Erzurum Atatürk Üniversitesi ve şu anda mensubu olduğum Fırat Üniversitesi başta olmak üzere doğu ve güneydoğu Anadolu'da hiçbir üniversitenin kurulması mümkün olamazdı. Kaldı ki 2005 Türkiye'sindeki mevcut potansiyel yeni üniversiteler kurulmasına çok daha müsaittir. Yeter ki pireye kızıp yorgan yakanlar biraz insafa gelsinler ve bu konuda söz söylemeden, iş yapmadan önce lütfen kendilerini bir kez olsun, üniversite kapısında bekleyen milyonlarca gencin yerine koysunlar.

Yard.Doç.Dr. Selami SERHATLIOĞLU
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber