TSK, görevde yükselme ile sanki general atayacak...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Aralık 2005 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haberi yazan: sky8000

Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıklarında Görevli Devlet memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği 13.12.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Yönetmeliğin İkinci Bölümünün 7/b maddesinde; Yazı İşlere Müdürlüğü kadrosuna atanabilmek için; asgari 14 yıl kamu hizmetinin olması, bu hizmetin 6 yılının zabit katipliği görevinde geçirilmiş olması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

Oysa Devlet Memurlarının Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliğine Dair Genel Yönetmeliğinin İkinci Bölümünün ?Görevde Yükselmeye İlişkin Esaslar? başlıklı kısmının ?Hizmet Süresi? ile ilgili 6 ncı maddesinde; ?Devlet memurlarının görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi için kurumların çıkaracakları görevde yükselme yönetmeliğinde belirtilen süre kadar bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olması şarttır. Kurumlar atanılacak görevin niteliği itibariyle aranacak hizmet sürelerini, Devlet Memurları Kanununun 68 nci maddesinin (B) bendi hükümlerine göre değerlendirerek kendi kurumlarında ve diğer kurumlarda geçen süreleri dikkate alarak belirler? denilmektedir.

Buna göre görevde yükselme sınavında personelde aranacak hizmet süreleri 657 S.K.nun 68/B maddesine göre tespit edilecektir.

Bu bağlamda, Devlet Memurları Kanununun 68 nci maddesinin ?B? bendi incelendiğinde; ?Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir. Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a. 1 nci dereceli görevlerden ek göstergesi 650 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b. 1 ve 2 nci derece görevlerden ek göstergesi 650'den az olanlar için en az 10 yıl,
c. 3 ve 4 ncü dereceli görevler için en az 8 yıl, 8.6.1984 tarih ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışmış olması ve yüksek öğrenim görmüş bulunması şarttır. Ancak dört yıldan daha az süreli yüksek öğrenim görenler için yukarıdaki sürelere ikişer yıl ilave edilir...?
hükmüne yer verildiği görülmektedir.

Yazı işleri müdürlüğü kadroları 3 veya 4 ncü dereceli kadrolar olup 657 S.K.nun 68/B maddesine göre sınava katılacak personelde aranması gereken asgari hizmet süresi 8 yıldır. Zira Adalet Bakanlığı'da yazı işleri müdürlüğü kadroları için aranacak hizmet süresinin 8 yıl olduğunu Görevde Yükselme yönetmeliğinde tespit etmiştir. Kaldı ki Adalet Bakanlığı emrinde görevli zabit katipleri ve yazı işleri müdürleri ile T.S.K.bünyesindeki Mahkemelerde görevli zabit katipleri ve yazı işleri müdürleri arasında hiçbir fark yoktur. Hiyerarşi, yetki, görev ve sorumluluk açısından aynı grupta bulunup, özlük işlemleri aynı kanun hükümleri ile düzenlenmekte, hatta aynı maaş ve tazminatı almaktadırlar.

Bu açıklamalar dikkate alındığında T.S.K. Görevde Yükselme Yönetmeliğinde 3 veya 4 ncü dereceli bir kadro için aranacak hizmet süresi en az 8 yıl olduğu halde, bu sürenin neredeyse bir kat daha fazla olarak 14 yıl olarak belirlenmesi bence Genel Yönetmeliğe ve 657 S.K.nun 68/B maddesine aykırıdır. Görevde Yükselme Ana Yönetmeliğinin atıfta bulunduğu 657 S.K.nun 68/B maddesine göre, 1 nci Dereceli bir görev için dahi aranacak hizmet süresi en az 12 yıl olduğu halde, acaba T.S.K. Görevde Yükselme Yönetmeliğinde 3 veya 4 ncü dereceli bir kadro için en az 14 yıl hizmet süresi aranmasında nasıl bir kamu yararı vardır?

Acaba T.S.K.da 1 nci dereceli kadrolar mevcut olsa aranacak hizmet süresini kaç yıl olarak belirleyeceklerdi?

Öyle ya 3 veya 4 ncü dereceli bir kadro için dahi 14 yıl hizmet süresi aranabiliyorsa, 1 nci dereceli bir görev için her halde 20-25 yıl hizmet süresi aranacaktı. Böyle bir uygulama mümkün müdür. O zaman Ana Yönetmelikte Hizmet Sürelerinin 657 S.K.nun 68/B maddesine göre belirleneceğine ilişkin hükmün ne anlamı var ki. Her kurum dilediği gibi bu süreyi belirleyecekse...

Böylece yapılacak görevde yükselme sınavına daha çok kıdemli personelin katılımına imkan verilecektir. Bu Ana Yönetmeliğin Madde 1'deki amacına aykırıdır. Zaten yazı işleri müdürü kadrosu eskiden başkatip olarak bilinen kadrodur.

General atanacakmış gibi hizmet süresi 14 yıl tespit edilmiştir.

Bu süre neredeyse bi memurun memuriyetinin yarısından fazlasıdır. Emekli olana yakın müdür olmuşsun neye yarar. Önemli olan kişi gençken ve verimli iken ondan yararlanmak değimlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber