Memurluğa atanan Uzman erbaş'ın kademe ve derecesi bekletilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ocak 2006 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: İyi çalışmalar. Uzman erbaşların istifaları sonucu devlet memuriyetine girmeleri durumunda eski mükteseplerinden devam mı edilecek yoksa polislerinki gibi bir müddet bekletilecekler mi? Ayrıca uzmanlığa girmeden önce askerlik yapmışlarsa bu muvazzaf askerlikleri memuriyetlerinde sayılacak mı? İlginize teşekkürler?(meslek lisesi mezunuyum 18 ay askerlik yaptım 5 ay sonra uzman erbaş oldum 4 yıl görev yaptım kaçın kaçı olurum acaba?)

CEVAP: Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet memurları Kanunun memurluktan çekilenlerin yeniden atanmaları başlıklı 92 nci maddesinde ?İki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerden veya bu Kanun hükümlerine göre çekilmiş sayılanlardan tekrar memurluğa dönmek isteyenler, ayrıldıkları sınıfta boş kadro bulunmak ve bu sınıfın niteliklerini taşımak şartıyla ayrıldıkları tarihte almakta oldukları aylık derecesine eşit bir derecenin aynı kademesine veya 71 inci madde hükümlerine uyulmak suretiyle diğer bir sınıfta eşit derecedeki kadrolara atanabilirler.

657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.

Yasama görevinde veya bakan olarak geçirilen her yıl bir kademe ilerlemesi ve her iki yıl bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.? hükmü yer almakta olup, anılan Kanunun 71 inci maddesinde ise ?Memurların eşit dereceler arasında veya derece yükselmesi suretiyle sınıf değiştirmeleri caizdir. Bu şekilde sınıf değiştireceklerin geçecekleri sınıf ve görev için bu Kanunda veya kuruluş kanunlarında belirtilen niteliklere sahip olmaları şarttır. Bu durumda sınıfları değişenlerin eski sınıflarının derecesinde elde ettikleri kademelerde geçirdikleri süreler yeni sınıflardaki derecelerinde dikkate alınır.

Kurumlar, memurlarını meslekleri ile ilgili sınıftan genel idare hizmetleri sınıfına veya genel idare hizmetleri sınıfından meslekleri ile ilgili sınıfa, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle atayabilirler.

Eski sınıflarında, görev alacakları yeni sınıfa göre memurluğa daha yüksek bir derece ve kademeden başlamış olup da sınıf değiştirenlerin yeni görevlerindeki ilk ilerleme süreleri eski sınıflarında kazandıkları derece ve kademelere tekabül eden süre kadar uzatılır ve bu süre tamamlanıncaya kadar kendilerine sınıf değiştirmeleri sırasında bulundukları derecede kademe ilerlemesi verilmez.? denilmektedir.

Söz konusu hükümler uyarınca 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelin 92 inci maddesi hükmü uyarınca devlet memurluğuna atanması durumunda, kazanılmış hak aylık derece ve kademesi üzerinden atanması, 657 sayılı Kanunun 36 ıncı maddesi hükmü uyarınca giriş derece ve kademesi farklı tespit edilmiş olması halinde ise, mezkur Kanunun 71 inci maddesi hükmü uyarınca fazla derece ve kademe kadar kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin ilerletilmemesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, muvazzaf askerliğini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna girenlerin kademe intibakları başlıklı 84 üncü maddesinde ?Muvazzaf askerlik görevini yaptıktan sonra Devlet memurluğuna atananlar adaylık esaslarına tabi olurlar ve muvazzaf askerlikte geçen süreleri asaletlerinin tasdikinden sonra kademe ilerlemesi yapılmak ve sınav veya seçmeye tabi tutulmak suretiyle derece yükseltilmesinde de değerlendirilir.?hükmü yer almaktadır. Bu nedenle adaylık hükmüne tabi olmadan devlet memurluğuna 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi uyarınca atananların, askerlik hizmetleri kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde daha önce değerlendirmemiş olması halinde, kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinde değerlendirilir.

Özetle

1- Giriş derece ve kademeniz 657'den farklı olduğu için hakkında bekletme uygulanabilir.

2- Askerlik hizmetiniz değerlendirilmemiş ise değerlendirilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber