'Yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı' mutabakı

TBMM Anayasa Yazım Komisyonu'nda, "Yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı" başlıklı madde üzerinde MHP dışında AK Parti, CHP ve BDP mutabık kaldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2013 19:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı' mutabakı

Komisyon, bugünkü toplantısını BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında gerçekleştirdi.

Toplantıda, "Yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı" başlıklı madde müzakere edildi.

Bu maddenin "Yasama sorumsuzluğunu" düzenleyen 1. fıkrası üzerinde AK Parti, CHP ve BDP mutabık kaldı ancak MHP itiraz etti.

"Yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı" başlıklı maddenin 1. fıkrasına göre, milletvekilleri Meclis çalışmaları ile ilgili oy, söz ve düşünce açıklamalarından dolayı sorumlu tutulamayacak. Sövme suçu sorumsuzluk kapsamı dışında olacak.

MHP ise bu fıkranın "Milletvekilleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Meclis'te ileri sürdükleri düşüncelerinden ve bunları Meclis dışında tekrarlamalarından dolayı sorumlu tutulamaz" şeklinde olmasını istedi. MHP, kürsü sorumsuzluğunun sövme hariç hukuki sorumsuzluğa dönüştürülmesini doğru bulmuyor; sövme suçu istisna olduğu takdirde; terörün ve şiddetin teşviki veya övülmesi, kişiler arasında kin ve nefretin teşviki gibi sövmeden daha vahim suçların istisna tutulmamasının bir çelişki oluşturduğunu belirtiyor.

Maddenin 2. fıkrası üzerinde de MHP dışında AK Parti, CHP ve BDP mutabık kaldı. Buna göre, seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclis'in gizli oyla vereceği bir izin kararı olmadıkça sorgulanamayacak ve yargılanamayacak. Yasama dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, hakkındaki hüküm kesinleşinceye kadar yakalanamayacak, gözaltına alınamayacak, tutuklanamayacak. Meclisin izin kararı, isnad olunan suçla sınırlı olacak.

Alt sınırı on yıl cezayı gerektiren suçlarda suçüstü hali dokunulmazlık kapsamı dışında olacak. Ancak, bu halde yetkili makam durumu hemen Meclis'e bildirilecek.

MHP bu fıkranın, "Suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça hakkında gözaltına alınma ve arama kararı verilemez ve tutuklanamaz. Milletvekili hakkında verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, milletvekilliği sıfatının sona ermesine bırakılır ve milletvekilliği süresince zamanaşımı işlemez. Tekrar seçilen milletvekili hakkında aynı hüküm uygulanır. Terör suçları ile suçüstü halinde ağır ceza mahkemesinin görevine giren kasıtlı suçlar dokunulmazlık kapsamı dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam durumu hemen TBMM'ye bildirir" şeklinde olmasını istedi.

MHP ve CHP, suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili hakkındaki soruşturmanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kovuşturmanın ise Yargıtay'ca yapılmasını; soruşturmayı yürütecek Cumhuriyet savcıları ile davaya bakacak heyetin üyelerinin, ceza daireleri üyeleri arasından ad çekme suretiyle belirlenmesini, heyetin başkanının en kıdemli üye olmasını önerdi. AK Parti ve BDP ise buna ilişkin usul ve esasların kanunla düzenlenmesini istedi.

Alt sınırı 10 yıl olan suçlara ilişkin bir çalışma yapılarak, liste çıkarılacak. Komisyon, çalışmalarına 9 Eylül Pazartesi günü devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber