İşletmelerde meslek eğitimi dersinin yapılışına ilişkin öneri

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mart 2006 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİMİ DERS SAATİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA BİR YÖNERGE GEREKİYOR.

İLGİ;a-Mili Eğitim Bakanlığı Yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esaslar

b-Mesleki ve teknik eğitim yönetmeliği

Şu an okullarımızda işletmelerde meslek eğitimi dersinin işlenişinde belirlenen tereddütler üzerine öğretmenler toplantıları yapılmaktadır. Bakanlık okullardan görüş sormaktadır. Düşünülen mevzuat değişiklileri konusunda öğretmenlerden görüş istemektedir.

Bu konunun aşağıda okuyacağınız yazı ile memurlar.net sitesinde öğretmenlerce tartışmaya açılmasını arzuluyorum.

İşletmelerde meslek eğitimi dersinin yapılışı ve uygulanışı ilgili aşağıda bilgilerinize sunduğumuz hususlarda değişikliklerin yapılması örgün ve yaygın eğitim kurumlarında bu konuya ilişkin tereddüt ve aksaklıkları gidereceği kanaatindayım

1-İlgi (a) esasların 15. maddesinde örgün ve yaygın eğitim kurumlarında yaşanan sıkıntılar birlikte değerlendirilerek aşağıdaki şekilde değişiklik yapılmasının uygun olacağı düşünülmüştür.

15.madde:işletmelerde meslek eğitimi

?Mesleki ve teknik eğitimi yapılan örgün ve yaygın eğitim okul ve kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler ile bu esasların 9. maddesindeki esaslara göre görevlendirilen usta öğreticilere, öğrenci, çırak ve kalfaların iş yerindeki uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin işyerindeki işlerliğini sağlamak mesleki rehberlikte bulunmak üzere, aylık zorunlu ve isteğe bağlı ders saatleri içerisinde kalmak şartıyla işletmelerde meslek eğitimi dersi verilir.

Bu dersler; işletmelerin okul ve kuruma uzaklığı, öğrenci, çırak ve kalfa sayısı gibi kıstaslar esas alınarak okul ve kurum müdürlüğünce onaylanacak programlara göre haftada; bir alan/bölüm için belirlenen azami işletmelerde meslek eğitimi ders saatleri içerisinde olmak koşuluyla atölye ve laboratuvarı dersi ile meslek dersleri öğretmenlerine teorik ve uygulamalı dersler dağıtıldıktan sonra eşit ve dengeli olarak dağıtılır.

Milli Eğitim Bakanlığı ?İşletmelerde meslek eğitimi? dersinin usul ve esaslarına ilişkin bir yönerge çıkarır.?

2-Yukarıdaki değişik hüküm ile düşünülen değişiklikler ve gerekçeleri aşağıda belirtilmiştir.

a-İşletmelerde Meslek Eğitimi dersi aylık zorunlu ve isteğe bağlı ders saatleri içerisinde olması sağlanmıştır. Şu an ki mevzuat gereği işletmelerde meslek eğitimi dersi ancak ek ders görevi olarak verilebilmektedir. Bu düzenleme aylık karşılığı görevini dolduramadan ek ders görevi karşılığı çalışılabilme imkanını doğurmaktadır. Bu durum öğretmenler ile yöneticiler arasında tartışmalara yol açmakta ve bazı okul yöneticileri de aylık karşılığı ders görevini dolduramayan öğretmenlere işletmelerde meslek eğitim dersini vermeme yoluna gitmektedir. Yukarıdaki bilgilerinize sunulan değişiklik ile bu sorun giderilmiş olacaktır.

b-Yaygın eğitim kurumlarında öğretmen yetersizliği nedeniyle ilgi (a) esasların 9. maddesi gereği görevlendirilen usta öğreticilere de işletmelerde meslek eğitimi dersi görevinin verilmesi sağlanmıştır. Bilindiği üzere mesleki eğitim merkezlerinde 120 civarında meslek kapsamda bulunmaktadır. Bu kadar geniş alanı bulunan bu kurumlarda bazı meslek dallarında yeter sayıda öğretmen olmamaktadır. Öğretmen ihtiyacını çözümlemek için ilgi (a) esasların 9. maddesi gereği ücret karşılığı usta öğreticiler ders görevi verilmektedir. Ancak usta öğreticilere okulda bulunan teorik ders görevi verilirken bu alana ait işletmelerde meslek eğitimi dersi verilmemektedir.Bu düzenleme bu kişilerinde bu ders görevini almasının yolunu açacaktır. Bu sayede usta öğretici olarak görev yapacak kişiler teşvik edilecektir.Ayrıca usta öğreticilerin görevlendirildiği alandaki çırak ve kalfaların işletmelerde meslekj eğitimi dersi de yapılarak anayasamızın 42. maddesinde güvence altına alınan eğitim hakkından çırak ve kalfalarımızda yararlanmış olacaktır.

c-Yaygın eğitim kurumlarında eğitim gören kalfaların da uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin işyerindeki işlerliğini sağlaması hedeflenmiştir. Bilindiği üzere mesleki eğitim merkezlerinde çırak ve kalfalarımız değişik sürelerde eğitim görmektedirler. Şuan yürürlükte olan düzenleme ile çırak statüde çalışan kişilerin işletmelerde meslek eğitimi dersi yapılırken kalfaların uygulamalı eğitimini izlemek, programa uygunluğunu ve sistemin işyerindeki işlerliğini sağlama görevinde bulunulması uygun görülmemiştir. Bu bir eksikliktir. İlgi b yönetmeliğin kalfaların eğitimini düzenleyen maddesin de kalfaların izlenmesi gerektiği vurgulanmıştır.

d- Bu değişiklik ile işletmelerde meslek eğitimi dersi için görevlendirilen koordinatör öğretmenlere ders saati sınırlaması getirilmemiştir. Ancak bir alan/bölüm için belirlenen azami işletmelerde meslek eğitimi ders saatleri içerisinde olmak koşulu getirilmiş. Dolayısıyla bir alan bölüm için geçmişte belirlenen ders yükleri sınırı korunmuştur.

Bilindiği üzere örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerimiz uygulamalı atölye derslerini ilgi b yönetmelik gereği imkanlar ölçüsünde 3. sınıfta ?işletmelerde meslek eğitimi? dersi adı altında işletmelerde yapmaktadırlar. Kurumun bulunduğu İl'in imkanları ölçüsünde 2. sınıf öğrencileri de uygulamalı atölye derslerini işletmelerde meslek eğitimi adı altında işletmelerde yapabilmektedirler. Örgün eğitim kurumlarında çalışan meslek dersleri ile atölye ve laboratuarı ders öğretmenlerine Atölye derslerinde görev alma konusunda bir sınırlama getirilmemiştir. Bu öğretmenler atölye derslerine aylık,sorunlu ve isteğe bağlı ders görevi karşılığı girebilmektedir. Bu husus dikkate alındığında atölye ve laboratuar dersi ile meslek dersleri öğretmenlerine işletmelerde meslek eğitimi dersi adı altında verilen bu ders görevinde de bir sınırlamaya gidilmesi uygun değildir. Kaldı ki bir alan/bölüm için belirlenen azami işletmelerde meslek eğitimi sınırı hiçbir şekilde aşılmayacaktır.

e-İşletmelerde meslek eğitimi dersinin usul ve esaslarını belirleyen bir yönergeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yönerge çıkarılmadığı sürece aksaklıklar giderilemeyecek ve eski usul ile çalışmalar devam edilecektir.

3- İlgi (b) yönetmeliğin 267/c maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki hüküm eklenmiştir.

?Bu şekilde bulunacak ders yükü alan ve bölüm için kabul edilen işletmelerde meslek eğitimi ders yüküdür.?

267/c maddesi düşünülen değişiklik ile aşağıdaki gibi olmuştur.

"c) Kurumda, ?İşletmelerde Meslek Eğitimi? adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez.

Bu şekilde bulunacak ders yükü alan ve bölüm için kabul edilen işletmelerde meslek eğitimi ders yüküdür.?

4-İlgi (b) yönetmeliğin 267 (c) ve (d) maddeleri birlikte değerlendirildiğinde işletmelerde meslek eğitimi ders yükünün belirlenmesinde çelişki olduğu düşünülmektedir. Öğretmen haftalık ders görevi çizelgesinde bulunan toplam işletmelerde meslek eğitimi ders saatinin o branş ve alan için belirlenen ders yükü ile aynı olması gerekir. 267 (c) ve (d) maddeleri birlikte değerlendirildiğinde buna imkan tanımamaktadır.

Bu nedenle;

İlgi (b) yönetmeliğin 267/c maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki hüküm eklenmiştir.

?Bu şekilde bulunacak ders yükü alan ve bölüm için kabul edilen işletmelerde meslek eğitimi ders yüküdür.?

267/c maddesi düşünülen değişiklik ile aşağıdaki gibi olmuştur.

?c) Kurumda, ?İşletmelerde Meslek Eğitimi? adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez.

Bu şekilde bulunacak ders yükü alan ve bölüm için kabul edilen işletmelerde meslek eğitimi ders yüküdür.?

İlgi b yönetmeliğin 267/d maddesi üzerinde aşağıdaki değişikliğin yapılması düşünülmüştür.

?d) İşletmelerde meslek eğitimi ders saati sayısının bulunuşunda; işletmelere öğrenci gönderen alan/dallardaki sınıfların uygulamalı atölye ve lâboratuvar dersleri haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders saati olarak kabul edilir.

Grup sayısının belirlenmesinde, ?Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik? hükümleri uygulanır.?

5-Mesleki eğitim merkezlerinde görevlendirilen koordinatör öğretmenler istekli olmaları halinde yarıyıl ve yaz tatillerin de işletmelerde meslek eğitimi ders görevi yapabilirler. İlgi b yönetmeliğin çırak ve kalfaların eğitimi başlıklı maddeleri incelendiğinde bu okullarda öğrenim gören kalfa ve çırakların 11 ay eğitim yaptıklarını ve bir ay izin kullandıklarını görüyoruz. Çırak ve kalfaların hepsi aynı anda izinli kullanmadıklarından mesleki eğitim merkezlerinde görevlendirilen koordinatör öğretmenlere istekli olmaları halinde yarıyıl ve yaz tatillerinde işletmelerde meslek eğitimi ders görevi verilmelidir.

Yukarıdaki değişikliklerin yapılması dileğiyle.

Haberi yazan: Ulaş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber