Kamu bankalarının ayrıcalığı kalkıyor

Haber Giriş : 11 Nisan 2006 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine Müsteşarlığı, kamu bankalarının 25 milyar YTL'yi bulan kamu kaynaklarını toplama ayrıcalığını kademeli kaldıracak. Böylece, kamu bankalarının haznedarlık tekeli sona erecek

Bankacılık sisteminde yeni döneme kamu bankalarının ayrıcalıklı özellikleri kaldırılarak geçilecek. Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan kamu bankalarının ayrıcalık ve yükümlülüklerini kaldıran bir strateji planı ile kamu kaynaklarının kamu bankalarında toplanması uygulaması olarak bilinen 'kamu haznedarlığı' aşamalı olarak kaldırılacak. Özel bankalar da kamunun kaynaklarını toplayabilecek. Plan taslağı, IMF'nin üçüncü gözden geçirme incelemeleri sırasında ele alınarak son şekli verilecek. Ve ardından da kamuoyuna açıklanacak.

Hazırlanan plan taslağı ile kamu bankaları ile özel bankalar arasında yıllardır tartışma konusu olan "kamu kaynakları" da özel bankalara açılmış olacak. Bu çerçevede, imtiyazın sona ermesiyle birlikte, kamu kurumları tasarruflarını özel bankalarda da değerlendirebilecekler. Bir yılda kamu kurumlarında toplanan kamu kaynağının 20-25 milyar YTL düzeyinde olduğu tahmin ediliyor.

Bu arada, kamu bankalarının halen yürüttüğü ve verimli olmayan hizmetleri de yeniden yapılandırılacak. Buna göre, maaş ödemeleri, prim tahsilatları, tarım kredileri gibi yükümlülükler için de yeni bir sistem getiriliyor. Yeni sistemde, bu yükümlülükler için kamu bankalarına ya komisyon ödenmesi ya da, bu yükümlülüklerin özel bankalara yaptırılması öngörülüyor. Yükümlülüklerin nasıl yaptırılacağı konusunda henüz net bir karar verilmedi.

Mayıs'a kadar kaldırma sözü verildi

"Kamu Haznedarlığı" ilkesi olarak nitelendirilen uygulamayla, kamu kurumlarının kaynak maliyetlerinin düşürülmesi ve faizlerin aşağıya çekilmesi amaçlanıyor. Ancak, özel bankalar bu uygulamaya "haksız rekabet" olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. IMF'ye sunulan niyet mektubunda, Mart sonuna kadar imtiyazların kaldırılması sözü verilmişti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber