Denizcilik Müsteşarlığı Denizcilik Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı ile Denizcilik Uzmanlığı Yeterlik Sınavı ve Denizcilik Uzmanlarının Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik

Haber Giriş : 14 Ocak 2004 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Denizcilik Müsteşarlığı Denizcilik Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı ile Denizcilik Uzmanlığı Yeterlik Sınavı ve Denizcilik Uzmanlarının Çalışma Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam

Madde 1 ? Bu Yönetmelik, Denizcilik Müsteşarlığınca yapılacak denizcilik uzman yardımcılığına giriş ve denizcilik uzmanlığı yeterlik sınavlarının yapılma esas ve usulleri ile bu kadrolara yapılacak atama ve denizcilik uzmanlarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek amacıyla düzenlenmiştir.

Dayanak

Madde 2 ? Bu Yönetmelik, 10/8/1993 tarihli ve 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 25 ve 26 ncı maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 3 ? Bu Yönetmelikte geçen;

a) Müsteşarlık: Denizcilik Müsteşarlığını,

b) Müsteşar: Denizcilik Müsteşarını,

c) YÖK: Yüksek Öğretim Kurulunu,

d) ÖSYM: Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,

e) Uzman Yardımcısı: Denizcilik uzman yardımcısını,

f) Uzman: Denizcilik uzmanını,

g) KMS: Yüksek Öğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan kurumlar için merkezi eleme sınavını,

h) Giriş Sınavı: Eleme sınavından sonra yapılacak yazılı ve sözlü giriş sınavını,

i) Giriş Sınavı Kurulu: Denizcilik uzman yardımcılığı giriş sınavı kurulunu,

j) Yeterlik Sınavı: Denizcilik uzmanlığı yeterlik sınavını,

k) Yeterlik Sınavı Kurulu: Denizcilik uzmanlığı yeterlik sınavı kurulunu,

l) Birim Amiri: Denizcilik Müsteşarlığı ana, yardımcı ve danışma birim amirlerini,

m) Tez Danışmanı: Uzman yardımcısının çalışmalarına yol gösteren, konusunda uzman görevliyi,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Denizcilik Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavı

Giriş Sınavı

Madde 4 ? Uzman yardımcıları, Müsteşarlıkça açılacak giriş sınavı ile alınırlar. Sınavlar, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Müsteşarlık tarafından uygun görülecek zamanlarda ve öğrenim dallarında yazılı ve sözlü olarak yapılır. KMS sınavı sonuçlarına göre hangi puan türlerinden, öğrenim dalları itibarıyla belirlenen kontenjanlara göre hangi puanlardaki adayların giriş sınavına çağrılacağı ilan metniyle duyurulur.

Giriş sınavı Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

Giriş Sınavı Şartları

Madde 5 ? Giriş sınavına girebilmek için;

a) 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı genel şartları taşımak,

b) Sınavın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk gününde 35 yaşını doldurmamış olmak,

c) Üniversitelerin hukuk, iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler ve çevre fakülteleri, denizcilik ile ilgili lisans düzeyinde eğitim veren yüksek öğretim kurumları ve bunlara denkliği YÖK tarafından onaylanmış yurt dışındaki öğretim kurumlarının güverte, gemi makineleri işletme mühendisliği, denizcilik işletmesi, gemi inşa ve deniz teknolojisi bölümlerinden mezun olmak,

d) İngilizce, Almanca, Fransızca veya Müsteşarlıkça tespit edilecek diğer yabancı dillerden birinden, en az 60 puan almış olmak ve bunu belgelemek,

e) ÖSYM tarafından yapılacak KMS'de başarılı olmak ve KMS kılavuzu ve/veya ilanlarda Müsteşarlıkça belirlenecek asgari puanı almak,

şarttır.

Giriş Sınavı Duyurusu

Madde 6 ? ÖSYM tarafından yapılan KMS eleme sınavını kazanan adayların, giriş sınavına girme şartları, başvuruda istenecek belgeler, öğrenim dalları, sınav tarihi, son başvuru tarihi ile başvuru yeri ve ana birim dallarına göre sınava alınacak aday sayısı, sınavın başlama tarihinden en az kırkbeş gün önce Resmî Gazete'de ve/veya Türkiye genelinde yayımlanan günlük gazetelerden en az ikisinde duyurulur.

Adayların başvuru ve kayıt süresi, sınavın başlama tarihinden en az otuz gün önce tamamlanacak şekilde tespit edilir.

Giriş Sınavı Başvuru İşlemleri

Madde 7 ? Giriş sınavına girmek isteyenler;

a) Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığından temin edecekleri giriş sınavı başvuru dilekçesi ve aday belgesi,

b) Nüfus cüzdanı aslı veya onaylı sureti,

c) Yüksek öğretim kurumu diploması veya mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı sureti,

d) 4,5x6 cm. ebadında iki adet vesikalık fotoğraf,

e) KMS sonuç belgesinin aslı veya onaylı sureti,

f) Erkek adaylardan askerliğini yaptığına dair veya tecilli olduğunu gösterir belge,

g) El yazısı ile yazılmış özgeçmiş,

ile Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına başvururlar.

Posta ile yapılan başvurularda, yukarıda belirtilen belgelerin Müsteşarlığa, en geç yarışma sınavı duyurusunda belirtilen, son başvuru tarihine kadar teslim edilmesi şarttır. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.

Başvuruları uygun görülen adaylara "denizcilik uzman yardımcılığı giriş sınavı aday belgesi" verilir. Aday belgesini sınav tarihinden önce almayan adaylar sınava alınmazlar.

Giriş Sınavı Kurulu

Madde 8 ? Giriş sınavı, Giriş Sınavı Kurulu tarafından yapılır. Anılan kurul, Müsteşar tarafından belirlenecek bir Müsteşar Yardımcısı başkanlığında, başkan dahil yedi üyeden oluşur. Müsteşarlık Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı kurulun tabii üyesidir. Diğer asil ve yedek üyeler; birim amirleri, hukuk müşavirleri, müsteşarlık müşavirleri ve denizcilik uzmanları arasından Müsteşar tarafından belirlenir.

Giriş Sınavı Kurulunun sekretarya hizmetleri Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

Giriş Sınavı

Madde 9 ? Giriş sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamada yapılır.

I) Giriş sınavı yazılı aşaması;

a) Yazılı sınav, alan bilgisi, yabancı dil bilgisi, genel denizcilik ve genel kültür konularından oluşur. Bu konulara uygulanacak ağırlık puanları;

1) Alan bilgisi: % 50 (Denizcilik alan bilgisi % 60),

2) Yabancı dil bilgisi: % 30,

3) Genel denizcilik: % 10 (Denizcilik fakülteleri hariç),

4) Genel kültür: % 10,

olarak belirlenmiştir.

b) Yazılı sınav soruları, Giriş Sınavı Kurulu tarafından konularına göre ayrı ayrı hazırlanır veya YÖK'de görevli öğretim üyelerine hazırlattırılır. Soru kağıtları, sınav süresi ve puanları da belirlendikten sonra Giriş Sınavı Kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanır. Soru kağıtları, zarflar içerisine konulup mühürlendikten sonra Giriş Sınav Kurulunun belirleyeceği usuller çerçevesinde ve kurulun nezaretinde çoğaltılarak, sınav saatine kadar muhafaza altına alınır.

c) Yazılı sınav, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından bu iş için görevlendirilen gözetmen personel ile Giriş Sınavı Kurulu üyelerinin gözetim ve denetimleri altında yapılır. Görevli personel, yazılı sınava girenlerin sınava katılım belgesini ve kimlik belgelerini dikkatle inceler. Sahteciliğe başvurdukları belirlenenler sınava girseler bile sınavları geçersiz sayılır. Bu durum salonda görevli personel tarafından tutanak altına alınarak mühürlü sınav zarfı içine konulur. Buna tevessül edenler hakkında yasal işlem yapılır.

d) Sınav sorularını içeren mühürlü zarflar sınava girmiş olanların önünde açılır. Durum bir tutanakla tespit edildikten sonra sorular dağıtılarak veya okunarak sınava başlanır.

e) Sınav sonunda adayların sınav kağıtları, önceden belirlenmiş aday numaralarına göre sıralandırılır, gelmeyen adaylar tutanakla tespit edilerek teslim sırasına göre numaralandırılıp, soru kağıtları ile birlikte bir zarf içine konulur. Soru ve cevap kağıtları zarfa konulup mühürlendikten sonra durum bir tutanakla tespit olunur ve mühürlü zarf Giriş Sınav Kurul başkanına teslim edilir.

f) Yazılı sınav notu, her konu itibariyle 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda başarılı sayılabilmek için, her konudan 50 tam puandan az olmamak üzere ortalama en az 70 tam puan almak gerekir. Ancak, ortalama 70 puan alan her aday sınavı kazanmış sayılmaz. Adaylar, en yüksek puanı alandan başlamak üzere yukarıdan aşağıya sıralanırlar. Müsteşarlık bu sıralama dahilinde kontenjanın beş katı kadar adayı sözlü sınava davet eder.

II) Giriş sınavı sözlü aşaması;

a) Giriş sınavının ikinci aşamasında, yazılı sınavda başarılı olup sözlü sınava çağrılan adayların sözlü sınavları yapılır. Sözlü sınav tarihinden en az onbeş gün önce, yazılı sınavda başarılı olan adaylara sözlü sınav için yazılı çağrı yapılır.

b) Giriş Sınavı Kurulu üyeleri; sözlü sınavda adayların, yazılı sınava tabi oldukları konulardaki bilgi düzeyleri, konulara hakimiyetleri ile hizmetin gerektirdiği niteliklere sahip olup olmadıkları gibi hususları göz önüne alarak her aday için değerlendirme yapar. Sözlü sınavda başarılı sayılabilmek için 100 tam puan üzerinden ortalama en az 70 tam puan almak gerekir. Ancak, ortalama 70 puan alan her aday sınavı kazanmış sayılmaz.

Giriş Sınavı Sonuçları

Madde 10 ? Giriş Sınavı Kurulu, adayların, yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalamasını almak suretiyle giriş sınavı nihai başarı derecelerini tespit eder.

Sınav sonuçları, Giriş Sınavı Kurulu tarafından tutanakla tespit edilerek, sözlü sınavın bitimini takip eden yedi iş günü içinde, Müsteşarın onayı ile, sınav duyurusunda belirtilen bölümler itibariyle başarı sıralamasına göre Müsteşarlıkta ilan edilir. Ayrıca, Müsteşarlık tarafından sınav sonuçları, sözlü sınava giren tüm adaylara onbeş gün içinde yazılı olarak bildirilir. Müsteşarlık, gerekli gördüğü bölümlerde yedek listeler belirleyebilir.

Müsteşarlık, bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen hususlar nedeniyle ataması yapılamayan uzman yardımcısının yerine yedek listeden puan sıralamasını dikkate alarak atama yapar.

Sınav duyurusunda bölümler itibariyle alınacak uzman yardımcısı sayısı belirtildiği halde yapılan sınavda bu sayıda aday başarılı olamamış ise, Müsteşarlık bu bölümler arasında ihtiyaca göre sayısal düzenleme yapmaya yetkilidir.

Müsteşarlık, yazılı ve sözlü sınav sonunda ortalama başarı puanı 70'den az olmayanlar arasından, sınav duyurusunda ilan edilenden daha az sayıda uzman yardımcısı alma hakkına sahiptir.

Uzman Yardımcılığına Atama

Madde 11 ? Uzman yardımcılığı sınavında başarılı olanların boş uzman yardımcısı kadrolarına atanmaları, başarı derecesi sıralamasına göre mevcut kadro ve ihtiyaç durumu da dikkate alınarak yapılır.

Süresi içinde başvuruda bulunmayan ve gerekli belgelerini tamamlamayanların atamaları yapılmaz. Yerlerine ilk yedekten başlamak üzere yedek adaylar çağrılır.

Uzman yardımcılığı sınavına katılmak için tespit edilen şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanlar, sınavda başarılı olsalar bile sınav sonuçları geçersiz sayılır ve atamaları yapılmaz. Atamaları yapılmış olsa dahi iptal edilir.

Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında yasal işlem yapılır.

Temel ve Hazırlayıcı Eğitim-Staj

Madde 12 ? Uzman yardımcıları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 55 inci maddesi ve bu maddeye dayanılarak 21/2/1983 tarihli ve 83/6061 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik ile Denizcilik Müsteşarlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak temel ve hazırlayıcı bir eğitimden geçirilirler.

Uzman yardımcıları, temel ve hazırlayıcı eğitimden sonra ana hizmet birimleri ve bölge müdürlüklerinde, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığının önerisi ve Müsteşarın onayı ile uygun görülecek bir tarihte, iki aydan az ve üç aydan çok olmamak üzere üç ayrı birimde staj yaparlar.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Denizcilik Uzmanlığı Yeterlik Sınavı

Yeterlik Sınavı

Madde 13 ? Üç yıllık fiili hizmet sürelerini tamamlayan denizcilik uzman yardımcıları, denizcilik uzmanlığına geçebilmeleri için yeterlik sınavına tabi tutulurlar.

Yeterlik sınavı Müsteşarın onayı ile yılda en fazla iki defa açılır. Yeterlik sınavı üç aşamalıdır. İkinci ve üçüncü aşamaları birlikte yapılabilir.

a) Birinci aşama: Uzman yardımcılarınca hazırlanan tezlerin Yeterlik Sınavı Kurulu tarafından "başarılı" veya "başarısız" olarak değerlendirildiği bölümdür.

b) İkinci aşama: Yeterlik Sınavı Kurulu tarafından "başarılı" bulunan tez'lerin sözlü olarak savunulması aşamasıdır.

c) Üçüncü aşama: Müsteşarlığın görev alanı ve faaliyetleriyle ilgili soruları içeren bölümdür.

Yeterlik Sınavına Girebilme Şartları

Madde 14 ? Uzman yardımcılarının yeterlik sınavına girebilmeleri için;

a) Uzman yardımcısı kadrosunda, adaylıkta geçen süre dahil, ücretsiz izin, yılda bir ayı geçen sıhhi izinler ve askerlik hizmetinde geçen süreler hariç en az üç yıl görev yapmaları,

b) Bu süre içerisinde her yıl olumlu sicil almaları,

c) Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavından en az (C) seviyesinde belge almış olmaları,

d) Hazırladıkları tezi süresi içinde Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına teslim etmeleri,

şarttır.

Üç yıllık fiili hizmet süresi, yeterlik sınavının başlama tarihinden geriye doğru gitmek suretiyle hesaplanır. Yeterlik sınavının başlama tarihi ise tezlerin teslim tarihidir.

Yeterlik Sınavı Kurulu

Madde 15 ? Yeterlik Sınavı Kurulu, Müsteşar tarafından belirlenecek bir Müsteşar Yardımcısı başkanlığında, başkan dahil ve tez danışmanı hariç olmak üzere en az yedi en çok onüç üyeden oluşur. Asil ve yedek üyeler Müsteşar tarafından, müsteşar yardımcıları, birim amirleri, hukuk müşavirleri, müsteşarlık müşavirleri ve denizcilik uzmanları veya yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından belirlenir. Zaruri nedenlerle Yeterlik Sınav Kurulu üyeliğinden ayrılanların yerine, yedek üyeler veya bu Yönetmeliğin 8 inci maddesindeki şartları taşıyan diğer görevliler arasından Müsteşar tarafından kurul üyesi seçilir.

Kurulun sekreterya hizmetleri Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığınca yürütülür.

Yeterlik Sınavı Kurulunun Görevleri

Madde 16 ? Yeterlik Sınavı Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Müsteşarlığın görev alanına giren konular çerçevesinde tez konularını belirlemek,

b) Tez konularına göre tez danışmanlarını belirlemek,

c) Tezlerin değerlendirilmesiyle ilgili yöntemleri belirlemek,

d) Yapılan sınavları değerlendirerek başarılı ve başarısız olanları belirlemek,

e) Sınavla ilgili diğer konularda karar vermek.

Yeterlik Sınavı Duyurusu, Tez Danışmanı ve Tez Konusu Seçimi

Madde 17 ? Yeterlik sınavına yönelik olarak;

a) Uzman yardımcısı kadrosunda iki yıl olumlu sicil alıp stajını tamamlayan uzman yardımcılarının tez konusu ve tez danışmanı Yeterlik Sınavı Kurulunca belirlenir.

b) Tez konusunu ve tez danışmanını bildirme tarihi ile yeterlik sınavı tarihleri, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından, yeterlik sınavının başlama tarihinden en az bir yıl önce ilgililere duyurulur.

c) Uzman yardımcısı kadrosunda, adaylık dönemi dahil, ücretsiz izin, yılda bir ayı geçen sıhhi izinler ve askerlik hizmetinde geçen süreler hariç, iki yıllık fiili hizmet süresini tamamlayan ve her yıl olumlu sicil alan uzman yardımcıları; Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığının sınav duyurusu üzerine, Yeterlik Sınavı Kurulunca belirlenmiş konular içinden üç tez konusunu tercih sırasına göre belirleyerek birim amirine bildirirler. Tez konularının birim amirlerince uygun görülmesi esastır.

Yeterlik Sınav Kurulu, müsteşarlık içerisinden veya yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri yahut konunun uzmanları arasından konularına göre tez danışmanlarını belirler. Sınav kurulu üyeleri tez danışmanı olabilirler.

Yedi iş günü içerisinde tespit edilen tez konusu ve tez danışmanı, belirtilen süre içerisinde Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından ilgili uzman yardımcısına ve birim amirine bildirilir.

d) Yeterlik sınavına girme şartlarını taşımadığı anlaşılan uzman yardımcılarına, Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından durum yazıyla bildirilir.

Tez Hazırlama

Madde 18 ? Uzman yardımcıları, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan tez yazım kılavuzuna uygun bir şekilde ve Türkçe olarak, bilimsel esaslara göre kendi görüş ve önerilerini kapsayacak şekilde hazırlayacağı tezde ele aldığı konuyu incelemek zorundadırlar.

Tez danışmanı, danışmanlık yaptığı uzman yardımcısının yeterlilik sınav kurulunun tabi üyesidir. Tez danışmanı, uzman yardımcısına yol gösteren ve tez çalışmalarına nezaret eden görevlidir.

Tezlerin Teslimi

Madde 19 ? Uzman yardımcıları en az bir, en fazla iki yıl içerisinde hazırlayacakları tezlerini belirtilen süre içinde birim amirine teslim etmek zorundadırlar.

Tez danışmanları aynı süre içinde, rehberlik ettikleri tez hakkındaki görüşlerini ve uzman yardımcısının tezini bir rapor halinde kurula sunar. Birim amirlerine teslim edilen tezler ve danışman raporları, yedi iş günü içinde Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına gönderilir.

Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, yeterlik sınavına girmeye hak kazanmış uzman yardımcılarının tezlerini ve danışman raporlarını Yeterlik Sınavı Kuruluna teslim eder.

Tezlerin Değerlendirilme Esasları

Madde 20 ? Uzman yardımcılarınca hazırlanan tezler, Yeterlik Sınavı Kurul üyelerince incelenerek, "başarılı" veya "başarısız" olarak değerlendirilir. Başarı ve başarısızlığın tespitinde oy çokluğu esastır.

Tezleri başarılı görülen uzman yardımcıları, yeterlik sınavının ikinci aşamasına girmeye hak kazanırlar.

Tezlerin Eksik Görülmesi

Madde 21 ? Tezleri eksik görülen uzman yardımcılarının tezlerinde tespit edilen eksiklikler, Yeterlik Sınavı Kurulu tarafından Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına iletilir. Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı, tezin eksikliklerini tamamlamaları için uzman yardımcılarına sözlü sınavdan önce yazılı olarak bildirir.

Tezleri eksik bulunan uzman yardımcısı, sınava girmeye hak kazandığı yılı izleyen iki yıl içinde açılacak yeterlik sınavına, tezinin eksikliklerini tamamlayarak veya bu Yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek bir başka konuda tez hazırlayarak girmek hakkına sahiptir.

Eksiklerini tamamlamadığı anlaşılan uzman yardımcıları sınava alınmazlar.

Tezlerin Başarısız Görülmesi

Madde 22 ? Tezleri başarısız görülen uzman yardımcıları yeterlik sınavının ikinci aşamasına katılamazlar.

Ancak, sınava girmeye hak kazandığı yılı izleyen iki yıl içinde açılacak yeterlik sınavına, tezinin başarısız bulunan kısımlarını düzelterek veya bu Yönetmelik hükümlerine göre belirlenecek bir başka konuda tez hazırlayarak girmek hakkına sahiptir. İkinci sınavda da tezi başarısız görülen veya geçerli bir mazereti olmaksızın tezini teslim etmeyen uzman yardımcısı yeterlik sınavına girme hakkını tamamen kaybeder.

Sözlü Sınav

Madde 23 ? Tezleri başarılı görülen uzman yardımcıları, yeterlik sınavının ikinci aşamasında tezlerini sözlü olarak savunurlar. Üçüncü aşamada ise kendilerine Müsteşarlığın görev alanı ve faaliyetleriyle ilgili sorular yöneltilir.

Sözlü sınavda başarısız görülen uzman yardımcısı, sınava girmeye hak kazandığı yılı izleyen iki yıl içinde açılacak yeterlik sınavının sözlü aşamasına girme hakkına sahiptir. Ancak, bu hakkı kullanabilmek için ikinci kere tez verme hakkını kullanmamış olmak gerekir. İkinci sözlü sınav hakkını da kullanıp başarısız görülen veya geçerli bir mazereti olmaksızın sözlü sınava girmeyen Uzman Yardımcısı yeterlik sınavına girme hakkını tamamen kaybeder.

Yeterlik Sınavı Sonuçları

Madde 24 ? Yeterlik Sınavı Kurulu tarafından, sınava giren uzman yardımcıları başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Başarı ve başarısızlığın tespitinde oy çokluğu esastır. Oyların eşitliği halinde kurul başkanının oyu yönünde karar alınır.

Yeterlik sınavı sonuçları, sınavın bittiği günü takip eden üç iş günü içinde Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına teslim edilir. Sınav sonuçları Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından yedi iş günü içinde ilan edilir.

Uzmanlığa Atanma

Madde 25 ? Yeterlik sınavında başarılı olan uzman yardımcıları, kazanılmış haklarına uygun boş kadro durumuna göre uzman olarak atanırlar.

Kıdem

Madde 26 ? Uzman yardımcısı kadrosunda, adaylık dönemi dahil ücretsiz izin, yılda bir ayı geçen sıhhi izinler ve askerlik hizmetinde geçen süreler hariç geçirilen süredir. Hizmet süreleri aynı olanların kıdem sırasında Müsteşarlıktaki hizmet süreleri, eşitlik halinde ise memuriyette geçirilen hizmet süreleri dikkate alınır.

Uzman Yardımcısı Unvanını Kaybetme

Madde 27 ? Uzman yardımcısı kadrosuna atananlardan;

a) Bu Yönetmeliğin 22 ve 23 üncü maddelerine göre yeterlik sınavına girme hakkını tamamen kaybedenler,

b) Üç yıllık fiili hizmet süresi içinde olumlu sicil alamamış olanlar,

c) Sınava girmeye hak kazandığı yılı izleyen iki yıl içinde geçerli mazereti olmaksızın iki sınav hakkını kullanmayanlar,

uzman yardımcısı unvanını kaybederler ve Müsteşarlıkta, müktesebine uygun kadrolara atanırlar.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Hizmet İçi Eğitim ve Yetiştirilme

Hizmet İçi Eğitim

Madde 28 ? Uzman yardımcılarının yetiştirilmesi, uzmanların görev alanıyla ilgili bilgilerinin geliştirilmesi için belirli zamanlarda, belirli süreyi kapsayan hizmet içi eğitim programları uygulanır. Uygulanacak eğitim programlarında, uzman yardımcısının bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinde öngörülen şartlar kapsamında merkez teşkilatta ve bölge müdürlüklerinde staj yapması sağlanır.

Uzman ve uzman yardımcılarına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 78 inci ve 79 uncu maddeleri hükmü uygulanır.

Kurum, uzman ve uzman yardımcılarının yabancı dillerini geliştirmek amacıyla, mesai içi veya mesai dışında yabancı dil eğitim programları düzenleyebileceği gibi, diğer kurum ve kuruluşların yabancı dil eğitim merkezlerine veya yurtdışına gönderebilir.

Yurt Dışı Eğitim

Madde 29 ? Uzman ve uzman yardımcıları, Müsteşarlık tarafından tespit edilecek eğitim programları çerçevesinde belirlenmiş bir konuda araştırma yapmak, mesleki bilgi ve görgüsünü artırmak veya yabancı dilini geliştirmek amacıyla, Müsteşarlığın imkanları dahilinde yurt dışına gönderilebilirler.

Uzman ve uzman yardımcılarına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 78 ve 79 uncu maddeleri ve 21/1/1974 tarihli ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yetiştirilmek Amacıyla Yurt Dışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik ile 25/10/2001 tarihli Denizcilik Müsteşarlığı Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Raporlar

Madde 30 ? Uzman ve uzman yardımcıları, belirlenen konuda yaptıkları araştırmalar ile katıldıkları toplantılar hakkında rapor düzenlerler. Düzenlenen raporlar, ilgili birim amirleri vasıtasıyla Müsteşarlık Makamına sunulur.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Çalışma Usul ve Esasları

Denizcilik Uzmanlarının Tabi Olduğu Mevzuat

Madde 31 ? Denizcilik uzmanları, 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 4490 sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanunu ile 491 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer mevzuatla verilen görevlerin yerine getirilmesi, kurum ve kuruluşlarda hizmetlerin düzenli, süratli ve ekonomik şekilde yürütebilmesi için Müsteşarlıkça yürütülen çalışmaların gerektirdiği uzmanlık hizmetlerinin yapılmasını sağlamak.

Denizcilik Uzmanlarının Görevleri

Madde 32 ? Denizcilik uzmanlarının görevleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Bu Yönetmeliğin 31 inci maddesinde belirtilen mevzuat çerçevesinde Müsteşarlık tarafından yürütülen çalışmalara katılmak, Milli denizcilik politikasına uygun olarak tespit edilen plan ve projelerde görev almak, araştırma yapmak, raporlar hazırlamak, gerektiğinde ileriye dönük yapılan çalışmalara katılmak,

b) Yıllık plan, bütçe ve programlar ile beş yıllık kalkınma planları ve icra planlarının hazırlanması konuları ile ilgili verilen görevleri yapmak,

c) Müsteşarlığın görev alanına giren konularda, kendilerine verilen görevler çerçevesinde mevzuat ve uygulamalarla ilgili görüş ve önerilerde bulunmak ve gerektiğinde eğitici çalışmalara katılmak,

d) Müsteşarlığın çalışma, usul ve esasları ile görev ve yetki alanına giren konulara ilişkin yönetmelik, tebliğ ve genelge çalışmalarına gerektiğinde katılmak,

e) Deprem, kaza, doğal afetler gibi olağanüstü hallerde denizcilik ile ilgili kurum ve kuruluşların Müsteşarlık tarafından yürütülecek koordinasyon ve işbirliği içerisinde araştırma ve incelemelerde bulunmak ve gerektiğinde rapor hazırlamak,

f) Toplumda denizcilik sevgisini aşılamak için düzenlenecek olan seminer, panel, toplantı, konferans gibi etkinlikleri düzenleme çalışmalarına katılmak ve bu etkinliklerde görev almak,

g) Müsteşarlıkça verilen benzeri görevleri yapmak.

Denizcilik Uzmanlarının Yetki ve Sorumlulukları

Madde 33 ? Denizcilik uzmanları;

a) Bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinde belirtilen görevleri mevzuat, plan ve programlara uygun olarak düzenlemek ve yürütmekten bir üst kademeye karşı sorumludurlar,

b) Müsteşarlığın görev alanına giren konularda, kendilerine verilen görevler çerçevesinde yaptığı yazışmaları ve katıldığı çalışmaları parafe etmeye ve hazırladığı raporları imzalamaya yetkilidirler.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Uzmanlığa Yeniden Atanma

Madde 34 ? Bu Yönetmelik hükümlerine göre uzman unvanını kazandıktan sonra Müsteşarlıktaki görevlerinden çeşitli sebeplerle ayrılmış olanlardan yeniden atanmak isteyenler, boş kadro bulunmak şartıyla uzmanlığa atanabilirler.

Müsteşarlıkta uzman yardımcılığı safhasını geçirmeden meslek dışından uzmanlığa atama yapılamaz.

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Madde 35 ? 27/7/1994 tarihli ve 22003 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Denizcilik Müsteşarlığı Uzman ve Uzman Yardımcılığı Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 36 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 37 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Denizcilik Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber